ACSI FreeLife

Menu

Het kleurrijke eilandleven van de Charente-Maritime

Als je gek bent van de Franse charme, zon, zee en strand, dan ben je aan de Atlantische kust van de Franse regio Charente-Maritime helemaal aan het juiste adres. Want, zelfs als de zon niet schijnt, kun je hier baden in het licht. Om nog maar te zwijgen van de vele feestjes voor je smaakpapillen. Redacteur Katinka maakt er een roadtrip en proeft naast oesters ook van het eilandleven en de havensteden op het vasteland.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Charente-Maritime

Belle epoque en zilte zeelucht. Dat vind je in Royan. Met een beetje fantasie waan je je terug in die tijd terwijl je een hapje eet bij het restaurant Face à New York. Terwijl je uitkijkt op een uitnodigend zandstrand waarvan je hoopt de fijne goudgele zandkorrels vlug tussen je tenen te voelen. Als je een parallel zou trekken kom je uit in New York.

Per stoomboot naar Royan

Behalve de menukaart, met onder andere een club sandwich, is er verder niet echt iets wat aan New York doet denken. Geen wolkenkrabbers die het uitzicht vervuilen maar gebouwen die dateren uit de belle epoque, wit-blauw gestreepte parasols en ligbedjes en hier en daar een strandwandelaar. In deze tijd voer de upper class uit Bordeaux in zeven uur per stoomboot naar Royan om te zwemmen in zee en de casino’s te bezoeken. Wij reden met onze camper in zo’n tien uur (verdeeld over meerdere dagen) naar Royan.

85 procent van de stad in puin

Toen de directe treinverbinding in 1875 kwam, ging het reizen van Parijs en Bordeaux naar Royan een stuk sneller. Die verbinding leverde ook meer toeristen op waardoor Royan voor de Tweede Wereldoorlog de meest populaire plek aan de Atlantische kust werd. Tijdens die oorlog werd de stad gebombardeerd. Naast dat 85 procent van de stad in puin lag, stierven er ook duizenden inwoners. In twintig jaar tijd werd de stad zoals je die vandaag de dag kunt bekijken opnieuw gebouwd.

Charente-Maritime_Katinka Schippers

Laboratorium voor Franse architectuur

De stad was in trek bij jonge architecten die veel nieuwe ideeën kwijt konden in de ontwerpen van de gebouwen. Ze keken de kunst af in Amerika, waar ze tijdens de oorlog een veilig heenkomen hadden gevonden. De stad werd daardoor een soort laboratorium voor de Franse architectuur. “Wat typisch is in deze stad is de open ruimte. Je vindt er veel geometrische vormen en symmetrie. De gedachte was: er moet keihard gewerkt worden, maar onze leefruimte moet letterlijk ruimte bieden. Je moet er kunnen ademen en er moet veel licht invallen”, vertelt onze gids Jessica als we na de lunch met haar door de badplaats wandelen.

45 meter lange Notre Dame

Wat in het oog springt is de kerk, die van beton is gemaakt. Jessica: “In drie jaar tijd is deze 45 meter lange Notre Dame gebouwd. De klokkentoren is 55 meter hoog waardoor hij overal bovenuit steekt. Daarmee is het een symbool voor Royan geworden. Het beton is gemaakt met zand van het strand.”

Oesters proeven in de Charente-Maritime

Nieuwsgierig hoe de oesters smaken en welke kleurrijke plekken Katinka nog meer aandoet in de Charente-Maritime? In ACSI FreeLife 6-2020 lees je het uitgebreide artikel.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Het kleurrijke eilandleven van de Charente-Maritime

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht