ACSI FreeLife

Menu

Franche-Comté: onontdekte pracht

Zelfs veel Fransen kennen de Franche-Comté niet, een onontdekt stuk in Oost-Frankrijk. Voor ACSI FreeLife is deze regio zondermeer een kampeertocht waard. Hier lees je ons reisverhaal.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De Franche-Comté is nog echt onontdekt vakantiegebied. De regio ligt ten zuidwesten van de veel bekendere Elzas. Veel vakantiegangers laten dit prachtige natuurlandschap gewoon links liggen op hun doorreis naar het zuiden. Dat is jammer, want ze zijn hier op veel plaatsen welkom.

Rivieren zoals de Doubs en de Saône, grote bossen en twee bergketens – de zuidelijke Vogezen en de Jura in het oosten – kenmerken de regio. De architectuur in veel steden toont het rijke culturele erfgoed. Vanaf de vestingmuren van Besançon bijvoorbeeld, heb je een prachtig uitzicht over een bocht in de rivier Doubs, zoals je op de foto ziet.

Z’n tijd ver vooruit

Zoals dat van Claude-Nicolas Ledoux. Deze architect, visionair en mensenvriend ontwierp een paar jaar voor de Franse Revolutie met de ‘Saline Royale’, de koninklijke zoutziederij, een monumentaal gebouwencomplex dat zijn tijd ver vooruit was. Het complex in Arc-et-Senans in het hart van de Franche-Comté is het resultaat van Ledoux droom van een ideale stad met een evenwichtige relatie tussen de adel en de werkende stand.

Simpele geometrische motieven bepalen het aanzicht van het aanvankelijk voor 5000 bewoners bedoelde en in een cirkel om de directeurswoning heen geconcipieerde complex. Door geldgebrek kon slechts de helft van het project – een halve cirkel – verwezenlijkt worden. Op het ommuurde terrein woonden destijds circa 200 arbeiders in stenen huizen.

Exposities in de gerestaureerde gebouwen geven een goed inzicht in de plannen die onder meer voorzagen in scholen en gemeenschapsruimten. De nabijgelegen zoutziederij Salins-les-Bains ziet er daarentegen erg archaïsch uit. In de zoutpannen werd het pekelwater verhit dat 250 meter diep uit de grond werd opgepompt. Het ‘witte goud’ was ooit een gewilde grondstof die onmisbaar was voor de conservering van levensmiddelen.

En route nationale

Onze volgende bestemming is Arbois aan de N83. Veel camperaars kiezen deze route nationale om op weg naar het zuiden de tolplichtige autosnelweg A36/39 te omzeilen. We ruilen hier zout in voor zoet. Geen chocoladeliefhebber mag het nalaten een bezoek te brengen aan de patisserie van Édouard Hirsinger in het centrum.

Al vier generaties worden hier in het ‘laboratorium’ in het achterhuis exclusieve pralines handmatig vervaardigd. De chocolatier staat erom bekend steeds weer nieuwe spannende smaken te creëren. Het huidige aanbod is bovendien speciaal afgestemd op de regionale wijnen. In de kelder heeft Hirsinger een klein aantrekkelijk museum ingericht met werktuigen uit 115 jaar bedrijfsgeschiedenis.

Fort Joux was het toneel van talrijke drama’s uit de bewogen geschiedenis van Franche-Comté. Dit kasteel uit de 12e eeuw ligt hoog op een rotspartij in de buurt van de stad Pontarlier. De versterkte muren zijn van later datum. Deze zijn het werk van generaal Vauban, de bouwmeester van koning Lodewijk XIV.

In de kelders zaten prominenten gevangen, waaronder de graaf van Mirabeau. De soepele voorwaarden van zijn gevangenschap lieten een verhouding toe met een jonge getrouwde markiezin, een verhouding die tragisch eindigde doordat ze zichzelf het leven benam. Ook Heinrich von Kleist zat hier in 1807 achter de tralies op verdenking van spioneren.

Een indrukwekkend schouwspel der natuur biedt de waterval Syratu die vanuit een diepe rotsspleet in de Loue stort. Deze rivier is erg in trek bij kanoërs. Je kunt ook tot Lods langs de rivier fietsen. Het dorp heeft een heel aparte charme. De met mos begroeide brug inspireerde beroemde schilders waaronder Gustave Courbet, geboren in het naburige Ornans. Dit plaatsje, met zijn op een lantaren lijkende kerktoren en oude huizen met erkers, trekt in de weekenden veel bezoekers.

In het spoor van de Groene Fee

Over absint doen veel verhalen de ronde. Deze sterke drank gold in de 19e eeuw als een hallucinogeen kunstenaarsdrankje. Wie kent niet het verhaal over Van Gogh die er te veel van dronk en zich een oor afsneed? Oscar Wilde, Edgar Allan Poe en vele anderen waren eveneens absintliefhebbers. De veronderstelling dat de neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon tot black-outs leidt, is door de wetenschap verworpen.

Daarvoor houden zij eerder het hoge percentage inferieure alcohol verantwoordelijk dat in vroeger tijden vaak werd gebruikt. Vandaag de dag hoeft niemand zich meer zorgen te maken over zijn gezondheid als hij ‘de Groene Fee’, zoals kunstenaars het drankje vroeger noemden, op een verantwoorde manier drinkt, bijvoorbeeld bij ‘Maison de l’Absinthe’ in Môtiers.

Klik hier voor de beste campings in de regio Franche-Comté.

Tekst en foto: MPS, Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Franche-Comté: onontdekte pracht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation