ACSI FreeLife

Menu

De Vogezen; een voor op je vakantie-bucketlist?

Op de terugweg van mijn vakantie vorig jaar reed ik vanaf de Bourgogne via Straatsburg naar huis. Onderweg werd mijn aandacht getrokken door het indrukwekkende en steeds veranderende landschap om mij heen; de Vogezen! Eentje voor op mijn vakantie-bucketlist?

Auteur
Esther Schaap
Datum
vogezen
vogezen
vogezen

Een van de eerste dingen die je leest over de Vogezen is dat het landschap adembenemend is. Daar kon ik mij wel in vinden. De regio staat bekend om zijn ruige berglandschap, uitgestrekte bossen, kristalheldere meren. Een ideale bestemming voor de actieve kampeerder. En, niet geheel onbelangrijk; je kunt er tolwegvrij en binnen vier uur vanaf Nederland naartoe rijden. Stel, mijn volgende vakantie gaat naar de Vogezen, wat mag ik dan niet missen?

Jeanne d’Arc

Ik verdiep me altijd graag in de historie van mijn vakantiebestemming. De Vogezen staat bekend om zijn veelzijdige natuur maar óók de geschiedenis van de streek is interessant. Zo is de nationale heldin van Frankrijk, Jeanne d’Arc geboren in het stadje Domrémy-la-Pucelle. Jeanne d’Arc speelde een belangrijke rol in de Honderdjarige Oorlog tegen de Engelsen, waar zij als vrouw aan het front meevocht. De basiliek Bois-Chênu, anderhalve kilometer van haar geboorteplaats vandaan, is aan deze Franse heldin gewijd. Bovendien is in Domrémy het geboortehuis van Jeanne d’Arc te bezichtigen. In de buurt overnachten? Dat kan op Camping L’Arc en Ciel of Camping Intercommunal.

Kuuroord

Misschien wel een van de bekendste kuuroorden van Frankrijk is Vittel. Dit kuuroord bestaat uit 700 hectare bossen en parken. Je kunt het kennen van het gelijknamige bronwater dat op veel plekken in Frankrijk verkocht wordt. Met een 18-holesgolfbaan, paardenrenbaan, casino en thermen zijn er voldoende ontspanningsmogelijkheden. Actievelingen kunnen zich te goed doen aan de wandelroutes die in en rondom het kuuroord liggen. Campings die in de buurt liggen zijn Camping de Vittel en Camping Porte des Vosges.

De benen strekken

De Vogezen is een echte wandelregio. De Club Vosgien (wandelorganisatie van de Vogezen) heeft maar liefst 18.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes uitgezet. 1.700 van deze wandelroutes lopen door Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Het is een fijn park voor wandelaars door de vele loofbossen en het is er lekker rustig, ook in de zomer. Houd wel rekening met wat klimmen en dalen onderweg. En blijf goed om je heen kijken. In de bossen van de Vogezen leven talloze dieren, waaronder herten, reeën, wilde zwijnen en wilde katten. Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt! Campings in de buurt zijn onder andere Camping Ramstein Plage en Camping Muhlenbach.

Naast wandelen leent de regio zich ook uitstekend voor fietsen, mountainbiken en diverse watersporten. In de winter zijn de berggebieden omgetoverd tot een perfect wintersportgebied.

Campings in de Vogezen

Wat me bovendien aanspreekt aan de Vogezen is dat veel campings worden gerund door particulieren. De kans dat je daar hartelijk welkom wordt geheten is groot en er heerst doorgaans een persoonlijke sfeer. Neem bijvoorbeeld Camping Au Clos de la Chaume in Corcieux. Deze camping wordt gerund door Pascaline en Michael, een Frans-Engels koppel. De camping ligt vlak bij het Gérardmer. Vanaf de camping kun je de Vogezen ontdekken, maar ook de Zwitserse en Duitse grens liggen dichtbij. Wijnproeverijen, elke ochtend verse broodjes, dammen bouwen in het beekje of gewoon luieren bij de tent of caravan; alles kan op deze camping.

De Vogezen gaat zeker op mijn lijstje van vakantiebestemmingen. Misschien dat ik eerst eens een lang weekend ga, iets dat met vier uur rijden gemakkelijk te doen is! Is jouw interesse ook gewekt? Kijk dan snel tussen het campingaanbod op Eurocampings.eu.