ACSI FreeLife

Menu

Côte d’Azur: weten te leven

Ooit inspireerde het zachte licht van de Côte d’Azur kunstenaars als Picasso en Matisse. Nu brengen levensgenieters vanuit de hele wereld hier graag hun vakantie door. We gingen op campertour door deze prachtige Zuidoostelijke Franse regio.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De okerkleurige façaden van het vestigstadje Grimaud zijn gehuld in een prachtig zacht licht. Boven in de kronkelende straatjes wisselen ateliers, restaurantjes en door bloemen omgeven woonhuizen elkaar af. De geest van grote kunstenaars waart hier nog rond…

Savoir vivre

In Grimaud prijkt het imposante ruïnekasteel boven alles uit, van waar je uitzicht hebt op de baai van Saint-Tropez; het plaatsje zelf wordt ook wel de hoofdstad van het savoir vivre (weten te leven) genoemd. We zijn in Frankrijk aan de Côte d’Azur. Onze bestemming is het op 150 kilometer van Grimaud aan de grens met Italië gelegen Menton. Maar we willen er niet zomaar naartoe rijden. Per slot heeft deze regio veel meer te bieden dan zijn azuurblauwe kust.

Plaatsen met luisterrijke namen als Nice, Antibes en Cannes lonken. In Cannes flaneren we onder palmbomen en bekijken we de etalages van de vele luxueuze winkels waar we maar beter niet naar binnen kunnen om onze creditcard te sparen. Maar ook slaperige dorpjes in het achterland zijn in deze regio aantrekkelijke retraites.

Lastig rijden aan de Côte d’Azur

De kust is hier met een camper overigens niet de makkelijkste bestemming, zo merken we al snel. Afgezien van parkeerhavens, uitzichtpunten en campings is het vaak moeilijk om een geschikte parkeerplaats te vinden voor onze camper. Zelfs parkeerterreinen van supermarkten zijn soms voor ons niet toegankelijk doordat de entree niet hoog genoeg is. Het beste is om een strategisch goed gelegen standplaats of camping te zoeken en vandaar de omgeving te verkennen per bus, trein of heel sportief met de fiets.

Het kustplaatsje Saint-Raphaël is voor ons een van die strategisch gelegen plekken. De camping ligt te midden van de bijzonder fraaie natuur van het Esterelmassief. Je kunt daar hiken, mountainbiken en paardrijden. Ondanks de nabijheid van de fraaie kust is het er heerlijk stil.

Het geurenorgel

Het rijden in deze regio zorgt steeds weer voor verrassingen. We passeren rode rotsen en cipressen ademen een aangename kruidige geur uit. Ruige kliffen waar de golven van de Middellandse Zee op stuk breken, vergezichten over het land, idyllische stadjes en spectaculaire bruggen maken de weg tot een doel op zich.

Een beetje perenextract, een vleugje lavendel, wat wierook, rozenwater en een beetje gember. Het klinkt exotisch, maar het is ons spel met de akkoorden van het ‘geurenorgel’; in de beroemde parfumstad Grasse stellen we druppel voor druppel ons hoogstpersoonlijke parfum samen.

Het is feest!

Gourdon is spectaculair gelegen op een 758 meter hoge berg. Naast een prachtig uitzicht treffen we een dorpsfeest met muziek en tal van kraampjes. We laten ons het brood met olijvenpasta en een mooi glas wijn goed smaken. De volgende dag zijn we wat sportiever. Van de camping in Villeneuve-Loubet loopt er een tweebaansfietspad naar het 16 kilometer verder gelegen Nice.

Het oude centrum van Nice verkennen we te voet. Op de beroemde markt aan de Cours Saleya slaan we snel een voorraadje olijven, fruit en verse vis in voor in onze camperkeuken. Een paar meter verder weet een kunstenares met een paar precieze penseelstreken de stemming van deze middag goed op haar schildersdoek te vatten. Haast heeft niemand hier…

Net als Grace Kelly

Op het Frédéric Nietzsche-terras van het 90 meter hoge Colline du Château (kasteelheuvel) genieten we van het uitzicht. Net zoals Grace Kelly in de jaren 50 bij de opname van de Hitchcockfilm To catch a thief. Voor een verfrissende duik in zee rijden we naar Villefranche-sur-Mer.

Op het strand lijkt het wel alsof alle nationaliteiten er zijn vertegenwoordigd, wat mede komt doordat we er buiten het hoogseizoen zijn – in juli en augustus is de Côte d´Azur vrijwel geheel door Fransen bevolkt en het kan dan moeilijk zijn om een vrije standplaats of plek op een camping te vinden.

Het zijn de contrasten in deze regio die een reis per camper, ondanks kleine hindernissen en soms buitensporige prijzen, tot een droomreis maken: de azuurblauwe zee, het rood van de bergen, de hoekige klippen, het zachte zand, de drukte in de steden en de rust in het achterland en dat alles in een sausje van zowel mondaine als provinciaalse, en luxe en sobere ingrediënten.

Wist je dat…?

Jeu de boules, ook wel pétanque, is in 1910 ontstaan in La Ciotat, een klein plaatsje in de buurt van Marseille. De spelers gooien een aantal boules zo dicht mogelijk bij een eerder gegooid butje (houten balletje). Iedere stad en vrijwel elk dorp heeft tegenwoordig een eigen jeu-de-boulesbaan. Je vindt daar zowel topmanagers, studenten als vissers.

Overdag zijn het echter vooral oudere mannen die hun boules liefdevol met een zeem opwrijven voor ze er een werpen. De filosofie achter het spel is aanstekelijk: een rustig wedstrijdje in wie de boules het beste weet te werpen. Het spel hoort bij het savoir vivre, een spel om te ontspannen.

Culinaire tip

Socca de Nice is een eenvoudig gerecht dat zijn oorsprong in de oudheid heeft. Het is een soort pannenkoek bereid uit kikkererwtenmeel, olijfolie, zout, water en gekruid met zwarte peper. Je vindt Socca in verschillende varianten in kraampjes op markten en bij feesten. Vooral in Nice geldt het als een lokale specialiteit.

Tekst en foto: MPS, Carolin Thiersch

Praat mee

Praat mee: Côte d’Azur: weten te leven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation