ACSI FreeLife

Menu

Kamperen op een onbewoond Åland

Kamperen op Åland. Het kost je een boottocht van minimaal 2,5 uur, maar dan heb je ook wat. Op deze Finse eilandengroep waan jij je in een grote dierentuin. Met een beetje geluk kom je oog in oog met bijzonder plaatjes als zwemmende elanden.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer

Het is bijna niet voor te stellen, maar de Finse provincie tussen Finland en Zweden telt liefst 6.757 scheren en eilanden. Hierbij zijn alleen de eilanden meegeteld met een oppervlakte van een kwart hectare of meer. Op de Åland eilanden vind je zeventien door ACSI geïnspecteerde campings. Tijd om er eens wat eilandjes uit te pikken.

Zigzag grens

Het onbewoonde eiland Märket bijvoorbeeld. Een vlekje op de zeekaart. Twaalf kilometer van het dichtstbijzijnde eiland. Märket behoort deels tot Finland en deels tot Zweden. Opmerkelijk is dat de op de rotsen geverfde grens met een zigzag om de vuurtoren loopt.

In 1885 hadden de toenmalige Russische heersers de vuurtoren per ongeluk op de Zweedse kant van het eiland gebouwd. Pas honderd jaar later maakte een gebiedsuitwisseling de ‘teruggave’ aan Finland mogelijk. Dat er in de zomer zo’n vijfhonderd zeehonden rond Märket leven, draagt bij aan de populariteit van Åland.

Gourmetdorp Smakbyn

De echte fijnproevers moeten in het gourmetdorp Smakbyn op het eiland Sund zijn. Daar biedt de Finse chef-kok Michael Björklund specialiteiten aan van het eiland. Lokale producten zoals snoek, lam en appel vormen de basis voor het seizoensgebonden menu.

Het gourmetdorp ligt boven een baai in het centrum van de archipel en enigszins beschut voor de overheersende windrichting. Op deze beschutte locatie toont Åland zich op zijn best met grazige groene weiden en glooiende velden in het heuvelige landschap.

Veerdiensten

Op de Ålanden kun je trouwens gewoon met de Euro betalen. De grootste eilanden zijn met bruggen of via gratis veerdiensten met elkaar verbonden. De kortste verbinding voert in 2,5 uur van het Zweedse Kapellskär naar de hoofdstad Mariehamn.

Een enkele reis kost € 42 voor een voertuig (al dan niet met aanhanger) met een lengte tot veertien meter en een hoogte van maximaal 4,20 meter inclusief twee volwassenen en een kind tot elf jaar. Voor overige passagiers betaal je € 10.

Welke Ålanden nog meer de moeite van het bezoeken waard zijn, dat lees je allemaal in ACSI FreeLife 5-2015. In een uitgebreid verhaal van zeven pagina’s vind je in deze nieuwste editie nog meer van die Ålandse highlights.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Kamperen op een onbewoond Åland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation