ACSI FreeLife

Menu

In Rovaniemi is het heel het jaar kerst

Wil jij wel eens kamperen in het land van de Kerstman? Het kan, maar dan kun je het beste in de zomer gaan. Redacteur Dietrich Hub ging voor ons alvast op de kersttour met caravan.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer

Kuopio, de eerste halte van onze Finlandreis, ligt 390 kilometer ten noorden van Helsinki. Daar kwamen we met de boot van de veerdienstmaatschappij Finnlines aan.

Eenzaam

Op een soms zeer bochtige weg rijden we in de richting van Lapland, de noordelijkste provincie van Finland. We rijden overigens consequent 80 kilometer per uur omdat hier veel flitspalen staan. De weg is niet echt breed maar wel goed aangelegd. Bovendien zijn we vrijwel alleen onderweg.

Hoe verder je in het noorden van Finland komt, des te eenzamer het wordt. Maar ook des te mooier. Nergens ter wereld vind je meer meren dan hier. Die worden afgewisseld door donkere bossen. En hier en daar een dorpje.

Rovaniemi

Het huis van de Kerstman staat in de Noord-Finse stad Rovaniemi, ongeveer op de Poolcirkel. De winter duurt hier behoorlijk lang, zeker zes maanden. De Kerstman is er niet slechts eentje maar meerdere collega’s wisselen elkaar af.

Voor de kinderen die hem bezoeken maakt het allemaal niets uit. Dat er naast de Finse ook nog een Zweedse en een Groenlandse Kerstman is, stoort de half miljoen bezoekers, die elk jaar naar Rovaniemi reizen, evenmin.

In ‘Christmas City’ – dat het hele jaar door is geopend – hebben ze het commercieel slim aangepakt. “Waarom zijn er nu al kerstboomversierselen te koop? Het is toch zomer?”, vragen onze kinderen. “Is het hier altijd kerst?” Daar lijkt het wel op. Je kunt hier ook veel cadeaus kopen. Maar er is ook een huskypark waar in de winter uitstapjes met hondensledes worden aangeboden.

Vrij kamperen

Camperaars hebben geluk als ze het land van de duizend meren bezoeken. In Finland geldt namelijk het allemansrecht. Dat is het recht dat men overal vrij mag kamperen, behalve op particulier terrein. Overigens telt Finland veel veel meer dan duizend meren. Het zijn er in totaal wel 188.000.

Zie jij een bezoek aan het land van de Kerstman wel zitten en wil je weten wat Rovaniemi en omgeving nog meer heeft te bieden? Lees dan het hele verhaal in ACSI FreeLife 7-2016.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: In Rovaniemi is het heel het jaar kerst

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation