ACSI FreeLife

Menu

Winterpret in Duitsland (deel 2)

Met de winter wil het in Nederland nog niet echt vlotten. Bij de oosterburen daarentegen is het een stuk kouder.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
shutterstock 251929837

Van de Oostzee tot aan de Beierse Alpen stellen we zes niet alledaagse wintersporten bij onze oosterburen aan je voor. Vandaag het tweede deel.

3x winterpret

1

Hondensleetocht

Als je de kennel nadert, word je getrakteerd op een meerstemmig gejank. De sledehonden hebben het begrepen: ze mogen er bijna weer opuit in het uitgestrekte sneeuwlandschap. Ze willen hollen, hollen, hollen en het liefst voor een slee.

In Duitsland kun je op meerdere plekken terecht voor zo’n huskytocht of meerdaagse -safari: winterpret gegarandeerd. Voor je vertrekt mogen de honden je eerst uitgebreid besnuffelen, zodat ze weten met wie ze op pad gaan. En na een korte instructie flits je over sneeuw en ijs, voortgetrokken door een uitgelaten groep honden. Aan het einde van de dag wachten een kampvuur, snacks en warme dranken je op. Hond en mens: moe en voldaan.

Husky Tours, sledehondentours in het middelgebergte Rhön, grensgebied van Beieren, Hessen en Thüringen.
Campingtip: Campingplatz Nieder-Mooser-See ligt 11 kilometer van Husky Tours

Huskies Erleben biedt sledehondentochten van 1,5 uur in Beieren.
Campingtip : Camping Landsberg am Lech GbR ligt een half uurtje rijden van de thuisbasis van Huskies Erleben.

2

Vogelspotten

Wanneer er over de Oostzee bazuingeschal weerklinkt, is dat niet per se het Martinsbläser-koor uit Lübeck. Op de grijze golven dobberen talloze wilde zwanen en hun gezang heeft wel iets weg van bazuingeschal. Ze zijn afgereisd vanuit Scandinavië of Siberië en de Noord- en Oostzee vormen hun vaste stek tijdens de winter, waar ze er lustig op los kwetteren.

Ook de futen laten flink van zich horen, zij het een stuk minder muzikaal. Zodra de meren in het binnenland dichtvriezen, trekken ze massaal naar de kust. Voor fanatieke vogelspotters is de Oostzee dan ook een waar mekka voor winterpret. Er zijn diverse begeleide tours, bijvoorbeeld rond de baksteen-gotische hanzestad Lübeck.

Vogelpark Niendorf
Geen zin om urenlang in de kou te wachten tot die ene speciale vogel zich laat zien? In het Vogelpark Niendorf zie je ze sowieso.

Campingtip: Ivendorf Campingplatz ligt tussen het centrum van Lübeck en het Vogelpark Niendorf.

3

Winterwandelen

Met een laag verse sneeuw lijkt het wel of iemand poedersuiker over de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau heeft uitgestrooid. Het donkere woud van de Ammergauer Alpen op de achtergrond maakt het pittoreske plaatje compleet. Even sprookjesachtig zijn de wandelpaden in dit gebied.

Beide kastelen zijn in één moeite te bewonderen tijdens een wandeling van 3,5 uur heen en terug, vanaf de parkeerplaats van Hohenschwangau via Neuschwangau naar bergrestaurant Bleckenau, het voormalige jachthuis van koning Ludwig II. Check wel van tevoren of het open is. Onderweg zie je niet alleen beide prachtige kastelen maar verken je meteen ook het winters vredige Pöllatal. De wandeling laat ruimte voor het bezichtigen van één kasteel; voor het tweede kasteel trek je desgewenst beter een tweede dag uit (tip: koop een combiticket). En als je een slee meeneemt, kun je vanaf Bleckenau terug rodelen. Wiehoe, wat een winterpret!

Campingtip: Camping Bannwaldsee ligt in Schwangau. Vanaf hier kun je de kastelen zelfs zien liggen met mooi weer.

In deel 1 van dit artikel vind je nog meer leuke tips voor winterpret in Duitsland!

Tekst: MPS, foto: Shutterstock

Praat mee

Praat mee: Winterpret in Duitsland (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht