ACSI FreeLife

Menu

Winterpret in Duitsland (deel 1)

Met de winter wil het in Nederland nog niet echt vlotten. Bij de oosterburen daarentegen is het een stuk kouder.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Van de Oostzee tot aan de Beierse Alpen stellen we zes niet alledaagse wintersporten in Duitsland aan je voor. Vandaag het eerste deel.

3x winterpret

1

Sneeuwschoentocht

Sneeuwschoenwandelen is een genot voor alle zintuigen. De sneeuw knarst, je adem dampt, de lucht ruikt fris en helder en op mooie dagen word je rond bijvoorbeeld Reit im Winkl in het Duitse Beieren getrakteerd op prachtige uitzichten. En zo’n tocht door het sneeuw- en ijslandschap wordt uiteraard helemaal perfect als je tussendoor voor een hapje en drankje pauzeert in een cafeetje of restaurant.

Sneeuwzeker en heel laagdrempelig is de wandeling op de Lembergschneid (1597 meter). Vanaf de Seegatterl Alm beklim je per kabelbaan de Winklmoos Alm (1183 meter). Op de terugweg kom je bij in een restaurantje of berghut. Gevorderden wagen zich, ook met de Seegatterl Alm als startpunt, aan de noordelijke klim de Fellhorn op (1765 meter, meerdere rustpunten, 1000 hoogtemeters). Van bovenaf heb je schitterend uitzicht over natuurgebied Hohe Tauern en het Kaisergebergte. En ten slotte suis je met een in de Hindenburghütte gehuurde slee de heuvel af naar Reit im Winkel.

Hindenburghütte, in deze sfeervolle berghut kun je pauze houden.

Campingtip: Camping Ortnerhof ligt ongeveer een kwartier rijden van de Seegatterl Alm

2

Schaatsen (Spreewald)

Je kent het wel. Als het dan eindelijk een keertje goed vriest, staat de plaatselijke vijver binnen mum van tijd vol enthousiastelingen. Dat bevordert de winterpret niet echt. In het besneeuwde Spreewald is dat anders. Hier vind je zo’n 1000 kilometer schaatsbanen – mits de kanalen en natuurlijke waterwegen zijn dichtgevroren natuurlijk. Zowel de lokale bevolking als toeristen glijden hier over het ijs. In het winterstille landschap hoor je enkel het gekras van schaatsen. Wat drukker is het rond de kraampjes met glühwein die je op diverse plekken aan de kanalen tegenkomt. Behalve dranken hebben ze daar ook hapjes en dat is wel zo aangenaam, want niet elk restaurant opent hier ’s winters zijn deuren.

Legale parkeerplaatsen zijn er bij de havens van plaatsen als Burg en Lübbenau. Test voor vertrek uiteraard altijd eerst de kwaliteit van het ijs. Daarbij ben je aangewezen op je gezond verstand, want de toeristische dienst geeft geen uitsluitsel. Is het in orde, dan kun je uren zoet zijn in een prachtig verstild landschap. Die dampende kop thee na afloop smaakte nooit zo goed.

Informatie over de ijsconditie

Campingtip: Camping Tropical Islands is een van de weinige campings in het Spreewald die open is in de winter.

3

Rodelen (Lenggries)

Wat sleetjerijden betreft wordt eigenlijk niemand ooit echt volwassen. Waarom maakt je hart anders een sprongetje bij de eerste sneeuwvlokken? Rodelen is een ongevaarlijke variant op sleetjerijden en vraagt zowaar enige sportiviteit van je, je moet immers eerst de helling beklimmen om naar beneden te suizen. Alle zorgen waaien vervolgens uit je kop.

Bij de Beierse gemeente Lenggries vind je tal van rodelbanen. Voor gezinnen is de afdaling van Milchhäusl een aanrader (lamprechthof.com, 20 minuten naar boven, 1,5 km omlaag), of vanaf de Reiseralm (reiseralm.de, 30 minuten naar boven, 1,5 km omlaag). Mag het wat wilder? Maak dan de klim van een uur naar het monument (920 meter, wo-do rustdag). De afdaling naar Lenggries die volgt zit vol nauwe bochten en akelig steile passages. Opgepast, verslavende winterpret!

Hier kun je een slee huren:
Skischule Isawinkel

Skischule Lenggries

Sport Sepp

Campingtip: Camping Demmelhof ligt 8 kilometer van Lenggries

Meer lezen over winterpret in Duitsland? In deel 2 hebben we nog drie originele tips voor je op een rijtje gezet, waaronder een heuse hondensledetocht.


Tekst: MPS, foto: Shutterstock

Praat mee

Praat mee: Winterpret in Duitsland (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation