ACSI FreeLife

Menu

Wijnland-Palts

Wie de oevers van de Rijn volgt richting het zuiden, komt ter hoogte van Mainz terecht in de Palts. Hier bepalen uitgestrekte en heuvelachtige bosgebieden en wijngaarden  het landschap. Redacteur Sander ging op verkenning en volgde een deel van de beroemde Duitse Wijnstraat.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
De Palts

De Palts is een dunbevolkte streek in het zuiden van de deelstaat Rijnland-Palts die qua oppervlakte net iets groter is dan de provincie Noord-Brabant. Het gebied telt ongeveer 1,4 miljoen inwoners. Meer dan een derde van de Palts bestaat uit bos.

Wijngaarden

Daarnaast kenmerkt de Palts zich door uitgestrekte wijngaarden. Met ruim 23.000 hectare is de Palts het op één na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. De regio is voornamelijk bekend om de riesling. Daarachter volgen witte druivenrassen als de müller-thurgau en de grauburgrunder. De Palts produceert niet alleen maar witte wijnen. Het aandeel van de rode wijnen ligt op zo’n één derde, waarvan het blauwe druivenras dornfelder de grootste is. Tijd om de regio te gaan proeven.

Kruidige varkensmaag

Twijfelend kijk ik naar de menukaart van restaurant Gerümpelstube in Wachenheim, een dorpje tussen Kaiserslautern en Mannheim. Pfälzer Duo auf Apfel-Spreckkraut, kombinierbar aus Saumagen und Bratwurst, lees ik op de menukaart. Kies ik voor safe of ga ik voor de regio en kies ik voor het onbekende?

De gedachte dat Margaret Thatcher en Michail Gorbatsjov er ook van hebben geproefd trekt me over de streep. Kom maar op met die Saumagen. Op dat moment weet ik alleen wat de letterlijke vertaling is. Mm een varkensmaag, dat lijkt mij net zo onsmakelijk als haggis, een Schots vleesgerecht gemaakt van schapenhart-, long en lever.

Helmut Kohl

Ondanks de drang om het te googelen laat ik mijn telefoon op tafel liggen. Als het geliefde gerecht van Helmut Kohl voor mijn neus staat, is mijn vooroordeel meteen van tafel. Het streekgerecht oogt als een kruidige hamburger. De charismatische oud-bondskanselier die vorig jaar overleed, groeide op in deze regio en trakteerde collega-wereldleiders tijdens de lunchpauze graag op dit streekgerecht.

Duitse Wijnstraat

Benieuwd hoe deze kruidige varkensmaag smaakt? In ACSI FreeLife 5-2018 lees je het hele verhaal en kom je er achter wat Sander nog meer is opgevallen in deze regio.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wijnland-Palts

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht