ACSI FreeLife

Menu

Wandelen in het Zwarte Woud

De natuur in het Zwarte Woud heeft sinds kort vrij spel. Je zou het misschien niet zeggen maar dit Zuid-Duitse gebied heeft nog maar twee jaar de status van nationaal park. Wat een geluk voor wandelaars!

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Eeuwenlang stond houtproductie hier centraal. Dat is inmiddels helemaal anders. In dit park wordt geen enkele boom meer gekapt voor commerciële doeleinden. Het is de natuur alleen maar ten goede gekomen. Wat bijvoorbeeld te denken van het citroengele Elfenbankje. Dat deze zeldzame zwam de kop opsteekt is volgens parkboswachter Heidrun Zeus een duidelijk bewijs dat de natuur aan de winnende hand is.

Natura 2000

Het nationaal park strekt zich uit over 10.062 hectare in de hooggelegen heuvels van het Zwarte Woud tussen Baden-Baden en Freudenstadt. Het gebied bestaat uit twee delen: een deel ten zuiden van Ruhestein en in het noorden rond de Hoher Ochsenkopf.

Grote delen van het park behoren tot Natura 2000, een Europa-breed natuurbeschermingsproject. Kampeerders vinden hier een uitgestrekt natuurgebied, dat doorkruist wordt door diverse wegen en wandelpaden. Het beste startpunt voor een wandeling is het bezoekerscentrum Ruhestein aan de Schwarzwaldhochstraße.

Hier kan je veel informatie krijgen over het park. Auto of camper laat je op de parkeerplaats achter. Onder leiding van een boswachter kan je op gezette tijden een leerzame wandeling maken. Je leert dan onderweg van alles over de dieren- en plantenwereld. Natuurlijk kan je ook alleen op stap gaan, of halverwege de rondwandeling de groep verlaten.

Idyllisch strandje

Wandelen is hier een aangename ervaring. Een smal pad voert bijvoorbeeld naar beneden tot we bij de Wilder See komen. Dit bosven aan de voet van de 1055 meter hoge Seekopf is ontstaan in de laatste ijstijd, en is een van de weinige meertjes in dit gebied.

Het water is donkerbruin van kleur, maar toch helder. Het diepste punt is ongeveer twaalf meter. Halverwege het meer houdt het pad op. Je kunt er niet omheen, maar we zien wel een zanderige strip langs het water. Hier is ook een kleine hut. Het ziet eruit als een idyllisch strandje, maar zwemmen is echt verboden; net als het maken van vuur.

Orkaan Lothard

Om de schoonheid van het Nationaal Park Zwarte Woud in stand te houden, zijn er zes gouden regels die je als wandelaar goed in je oren moet knopen. We verklappen er alvast drie. In ACSI FreeLife 4-2016 lees je namelijk veel meer over het typische natuurschoon van het Zwarte Woud. Zo kom je er achter dat je als wandelaar het Lotharpad niet mag vergeten. In dit gebied tussen Oppenau en Baiersbronn zie je hoe de natuur heeft gereageerd op de orkaan Lothard die in 1999 met windstoten van 200 kilometer per uur voorbij trok.

  1. Op de paden blijven
  2. Geen vuur maken
  3. Fietsen alleen op paden van meer dan 2 meter breed

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wandelen in het Zwarte Woud

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation