ACSI FreeLife

Menu

Wandelen door Rostock

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
001 Luft Rostock

De Hanzestad Rostock in het oosten van Duitsland strekt zich uit tot aan de Oostzee. Wat kom je tegen tijdens een wandeling door het historische centrum?

Het centrum van de stad Rostock voert je terug in de geschiedenis tot de eerste nederzettingen in het jaar 600. Klik hier voor de mooiste campings in de omgeving van Rostock.

Vroede vaderen

Het pittoreske stadsdeel Warnemünde (6600 inwoners) maakt Rostock pas echt bijzonder. Warnemünde duikt in de geschiedenis voor het eerst op in het jaar 1195. De vroede vaderen van Rostock onderkenden de waarde van dit plaatsje aan de monding van de rivier Warnow al snel en op 11 maart 1323 kochten ze het hele dorp en verzekerden zich daarmee van toegang tot de zee.

Wandelen langs hoogtepunten

Op het universiteitsplein staat de Brunnen der Lebensfreude (bron van levensvreugde) met daaromheen vele architectonische hoogstandjes, zoals het standbeeld van Blücher (een vroeger veldheer en de eerste ereburger van Rostock), het hertogelijk paleis en het hoofdgebouw van de universiteit. Je treft er ook een toeristeninformatiepunt.

Een stukje verder naar links vind je het Hof des Klosters zum Heiligen Kreuz. Dit gebouw herbergt het cultuurhistorisch museum. Een poort verbindt het klooster met de stadswallen. Vervolgens passeer je in de Kröpeliner Straße het Rostocker Hof en het Spitalpfarrhaus.

Korte pauze in de rozentuin

Via een omweggetje kom je bij de in de jaren 1574-1577 in Renaissancestijl gebouwde stenen toren aan de zuidkant van de historische vestingwerken. Pal daartegenover staat het Ständehaus dat het enige Oberlandesgericht (gerechtshof) van Mecklenburg-Vorpommern huisvest. De rozentuin daarnaast is een mooie plek om een korte pauze in te lassen.

Vervlogen tijden

Wie verder wandelt in de richting van Amberg komt via de St. Katharinenstift een kleine 100 meter verder in de Strandstraße met zijn klassieke Mönchentor (strandpoort). Het noordelijk deel van de oude stad ligt tussen de Koßfelderstraße en de Haedgehafen (stadshaven). In de Wokrenter Straße kun je de welstand van vervlogen tijden nog goed terugzien.

Een paar straten verder vind je aan Badstüberstraße 5 een gerenoveerd oud pakhuis. Je kunt de wandeling besluiten met de bezichtiging van het Fischerbastion. Het heet ook wel Kanonsberg vanwege de opgeslagen geweren en kanonnen die hier vroeger lagen opgeslagen.

Lees het hele artikel, met meer reisinformatie, camper- en campingplaatsen en heel veel foto’s in FreeLife 3-2015.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wandelen door Rostock

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht