ACSI FreeLife

Menu

Top tien kerstmarkten in Duitsland

Krijg jij geen genoeg van kerstmarkten? ACSI FreeLife presenteert de grote kerstmarkten top tien van Duitsland, het kerstmarktenland bij uitstek.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
kerstmarkt

Ideaal voor een ‘gemütlich’ kampeerweekend in de koude maanden. Mét campingtips.

10 kerstmarkten

1

Kerstmarkt Abensberg; om te drinken

Onderweg naar ‘Kuchlbauers Bierwelt‘ in Abensberg (Beieren), licht de hemel tussen Regensburg en Ingolstadt al op. Even waan je je één van de drie koningen die in jubelstemming de roep van de ster van Bethlehem volgt. Dan blijkt de herkomst van al dat licht de brouwerijtoren te zijn. Kunstenaar Hundertwasser heeft de toren met tweehonderdvijftigduizend ledlampen versierd. Ontwerp is dan ook het hoofdthema van de markt op het terrein van Kuchlbauer. De zelfgemaakte producten van allerlei materialen – hout, tin, glas, metaal, wol – worden in houten huisjes aan de man gebracht. Naast traditionele lekkernijen zoals kastanjes, ‘baumkuchen’, glühwein en punch is er huisgemaakt witbier verkrijgbaar. Lekker voor bij het bewonderen van het kleurige schouwspel van al die dansende lichtjes op de bonte toren.
Kampeertip: AZUR Waldcamping Ingolstadt

2

Kerstmarkt Winterberg; om te flaneren

De kerstmarkt in Winterberg is tot ver buiten Sauerland een favoriete bestemming voor mensen in de feestsfeer. De kraampjes zijn sierlijk verlichte houten hutten die wel een kilometer lange sliert door Winterberg vormen. Ook met Oud en Nieuw kun je er terecht voor een feestje. Aan het einde van de lange marktboulevard wacht je een sprookjesachtig landschap. De ‘Untere Pforte’-markt is perfect voor flaneren en biedt genoeg vermaak. Schitterend licht straalt uit de houten hutten, die als in een winterbos omgeven worden door besneeuwde dennen. Hun balken zijn voorzien van dennentakken. Het middelpunt is de grote glühweinhut “Stadl-Flair”. Tijdens de wintermarkt ontmoeten inwoners en toeristen elkaar hier.
Kampeertip: Campingplatz Winterberg

3

Kerstmarkt Schloss Thurn und Taxis; om je koninklijk te voelen

De kerstmarkt aan de voet van het kasteel van ‘I. D. Gloria von Thurn und Taxis’ is romantisch en traditioneel. Bepaalde delen van dit kasteelterrein in Regensburg zijn slechts in de kerstperiode toegankelijk. Daar wemelt het dan van de ambachtslieden als edelsmeden en bontwerkers, lokale tradities die stammen uit de middeleeuwen. Internationaal befaamde orkesten en koren laten er van zich horen en ook de Duitse vorstelijke familie zelf maakt van tijd tot tijd haar opwachting. Dankzij dit aanbod kan deze kerstmarkt zich tot een van de mooiste ter wereld rekenen en mag je hem als bezoeker van de regio absoluut niet missen.
Kampeertip: AZUR Campingpark Regensburg

4

Kerstmarkt Gengenbach; om je te verwonderen

Kinderen staren met open mond naar het stadhuis van Gengenbach in het Zwarte Woud. Met 24 vensters is dit klassieke gebouw het grootste adventskalenderhuis ter wereld. Van 30 november tot 23 december staat elke dag een ander kinderboekpersonage centraal. Eke avond wordt om zes uur een nieuwe illustratie gepresenteerd die aansluit bij het thema ‘Sams ontmoet vrienden’. Daartussen vind je natuurlijk de Sams van Paul Maar, maar ook Harry Potter van Sabine Wilharm en Pippi Langkous van Katrin Engelking passeren de revue. Zo ook figuren uit de sprookjes van Grimm, geïllustreerd door Nikolaus Heidelbach en Klaus Ensikat. Dit alles wordt omringd door de kerstmarkt die voor het stadhuis is opgebouwd. Deze telt vijftig kramen en is dagelijks van 15.00 tot 20.00 uur geopend. In het weekend opent de markt zelfs al om 12.00 uur ’s middags.
Kampeertip: Camping Kinzigtal

5

Kerstmarkt Heidelberg; om te leren

Hoe vierde keurvorst Karl Ludwig de eerste kerst met zijn jonge vrouw op Slot Heidelberg? Waarom maakt men op oudejaarsavond zo graag lawaai? En wat is een ‘pelznickel’ eigenlijk? In Heidelberg kun je tijdens de adventszaterdagen mee op historische rondleidingen over de kerstmarkt. Tijdens deze wandelingen, georganiseerd door Heidelberg Marketing, staan plaatselijke geschiedenis, kerstgebruiken en winteranekdotes centraal. Als deelnemer maak je kennis met de historisch belangrijke plekken van de kerstmarkt en word je meegenomen naar het verleden door verhalen over aloude gebruiken rond Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar en Driekoningen. De 140 feestelijk versierde kraampjes met ambachtelijk handwerk en lekkernijen maken de kerstbeleving compleet. Aan de voet van Slot Heidelberg ligt een van de mooiste ijsbanen van Duitsland. De seizoensrondleidingen vertrekken elke adventszaterdag om 18.30 uur vanaf de voorkant van het stadhuis en sluiten daar om 20.00 uur weer af. Onder het genot van een glas glühwein.
Kampeertip: Camping St. Leoner See

6

Kerstmarkt Schwerin; om betoverd te worden

Al jaren bekoort het statige Schwerin haar bezoekers tijdens de feestdagen met feestelijk versierde etalages, sfeervol aangeklede oude steegjes en een sprookjeskasteel. Het historische centrum rond de imposante bakstenen kathedraal verandert gedurende de adventstijd in een waar walhalla voor de kerstshopper. Het gloeiende licht van een 18 meter hoge kerstboom lokt de bezoekers naar een van de mooiste kerstmarkten in de regio. Hier worden de bezoekers van Schwerin opgewacht door  liefdevol ingerichte kraampjes met een enorme selectie aan cadeau-ideeën, waaronder sieraden, houten speelgoed en ambachtelijk handwerk. En al dat moois ligt er allemaal een stuk langer dan in menig andere stad. Met een looptijd van 24 november tot 30 december biedt de kerstmarkt van Schwerin de bezoeker ruim de tijd om kerstinkopen te komen doen.
Kampeertip: Campingplatz Seehof GmbH

7

Kerstmarkt Görlitz; om van te smullen

In de winter zet Görlitz alles op alles voor een romantisch winterdecor. Aan de Neisse, tussen de handelshuizen die stammen uit renaissance en barok, ontstaat de unieke romantische sfeer die de Kerstmarkt kenmerkt. De hartige Silezische keuken van Görlitz – vooral in de Poolse zusterstad Zgorzelec – lijkt speciaal voor de winter gemaakt te zijn. In de specialiteit ‘Silezische hemel’ wordt casselerrib gecombineerd met gedroogd fruit en knoedels. De zoete ‘mohnpiele’ is een samenvoeging van maanzaadgebak en advocaat. Andere culinaire lekkernijen verkrijgbaar op de kerstmarkt vinden hun oorsprong in de Oberlausitz, Neder-Silezië, Bohemen, Saksen en Polen. Verder verkopen ambachtslieden en handelaren hun producten. Handgemaakte kerststukken, ‘Moravische sterren’ en rookmannetjes vind je ook in het ‘Weihnachtshaus’, dat het hele jaar door geopend is.
Kampeertip: Camping Volksbadcamp

8

Kerstmarkt Münster; om uit te kiezen

De unieke setting van Münster maakt de kerstperiode in deze stad tot een bijzondere belevenis. De ‘Prinzipalmarkt’, het kloppende hart van de stad, wentelt zich in een gouden gloed. De koopmanshuizen, kerken en musea zijn feeëriek verlicht en de hele stad is uitgedost. In die omgeving verwelkomen de vijf kerstmarkten die de stad herbergt de bezoeker. Samen zijn ze goed voor wel driehonderd kramen. De grootste vind je op de binnenplaats van het stadhuis, op de ‘Platz des Westfälische Frieden’, onder een betoverend dek van lichtjes. De ‘Aegiidimarkt’ trekt bezoekers met zijn prachtige stal en een zes meter hoge houten kerstpiramide. Elk half uur versterken de tonen van een carillon de kerststemming. De kleine blauwe ‘Spitzdachhäuschen’ geven een betoverend accent aan de ‘Lichtermarkt’ die je vindt aan de voet van de St. Lambertikerk. Omgeven door de historische booghuizen en geflankeerd door een immense dennenboom, strijden verlichting en kerstversiering om de eerste prijs. De ‘Giebelhüüskesmarkt’ dankt haar bijzondere romantische sfeer aan haar unieke achtergrond, waar de Überwasserkerk imponerend oprijst. Als je de rivier de Drubbel oversteekt, kom je bij het kerstdorp ‘Weihnachtsdorf am Kiepenkerl’. In het kleine kerstdorp, opgetrokken rond het monument voor de typisch Münsterse handelsreizigers, vind je kraampjes met Westfaalse specialiteiten en gevarieerde ambachtsproducten.
Kampeertip: Camping Münster

9

Kerstmarkt Slot Oelber in Baddeckenstedt; omdat het de twintigste keer is

De kerstmarkt bij Schloss Oelber viert dit jaar zijn twintigste editie en staat in het teken van ‘kerstdromen voor jong en oud’. Voor twintigjarigen is toegang dit jaar gratis, anderen betalen € 8 entree. Het landgoed van het kasteel ligt ongeveer 25 kilometer van Hildesheim. Jong en oud komt er bij een bezoek aan hun trekken. Naast de meer dan 120 exposanten, wordt deze bijzondere jaargang gekenmerkt door tal van speciale attracties. De grootste overdekte kerstmarkt in de regio viert zijn jubileum met kerststalhoutbewerkers, Afrikaanse specialiteiten, kasjmieren truien, skifflemuziek, doe-het-zelfcircuslessen en voorleessessies. De kerstmarkt bij Schloss Oelber is alleen tijdens het tweede en derde weekend van de adventsperiode geopend.
Kampeertip: Campingplatz Birkensee

10

Kerstmarkt Föhr; om te eilandhoppen

Als je op het Duitse waddeneiland Föhr aanmeert tijdens de kerstvakantie wacht een magische winterervaring. Ver weg van de hectische drukte, bieden de ‘Friese Caraïben’ hun gasten tal van Friese tradities, zielenrust en kilometerslange zandstranden voor uitgebreide wandelingen. Op Föhr vindt je de kerstervaring al weken voor kerstmis. Tijdens het tweede weekend van de advent opent op het terrein van het Friesen-Museum een kleine kerstmarkt. Bezoekers kunnen rekenen op een waaier aan bijzonderheden: meer dan veertig ambachtslui, kunstenaars en producenten, afkomstig van het eiland en uit de omliggende regio, brengen hun handwerk aan de man. Gezellige winterse drukte vind je ook op de jaarlijkse ‘Wyker Festmeile’, die van 18 december tot 3 januari op de zeewering wordt gehouden. De talrijke kramen zijn dagelijks vanaf 11.00 uur geopend en voorzien in heerlijke lekkernijen en handgemaakte bijzonderheden. Om op te warmen is er glühwein: voor tijdens het shoppen, na een uitgebreide wandeling of gewoon als avondprogramma – zeezicht bij de prijs inbegrepen.
Kampeertip: Camping Karlsmark

Praat mee

Praat mee: Top tien kerstmarkten in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht