ACSI FreeLife

Menu

Tolheffing Duitsland dichterbij

Het komt eraan. De Europese Commissie heeft geen juridische bezwaren tegen de invoering van een tolvignet voor de Duitse ‘Autobahn’.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
autobahn

In juli van dit jaar liet Horst Seehofer, premier van Beieren en leider van de CSU, al een ballonnetje op. Het plan leek geen weerklank te krijgen in Berlijn, want de CDU van bondskanselier Angela Merkel zag er niets in. Inmiddels staat het er heel anders voor.

Tolheffing Duitsland; buitenlanders betalen

De CDU was tegen het plan omdat het door de Europese Unie als discriminerend gezien kon worden. Eurocommissaris Siim Kallas heeft dat argument naar de prullenbak verwezen. Volgens hem mag een EU-lidstaat besluiten dat buitenlandse weggebruikers tol moeten betalen.

Wat de gevolgen zullen zijn voor caravangebruikers en camperaars is nog niet bekend. Net zo min als een mogelijke invoerdatum. Maar dat een kampeervakantie in Duitsland, Italië, Oostenrijk of Kroatië duurder gaat worden lijkt onvermijdelijk.

Tol in andere landen

Diverse Europese landen heffen inmiddels tol op de snelweg (Frankrijk, Italië, Spanje), voor een tunnel (Kiltunnel, Nederland) of voor een brug (Storebaelt, Denemarken). De Belgische mobiliteitsclub VAB heeft een handig overzicht met de verschillende toltarieven die in Europese landen gehanteerd worden. België had ook plannen om tol te heffen op de snelwegen, maar dat is voorlopig van de baan.

Praat mee

 1. WM
  W.van Manen

  Ieder EU land tol heffen, oke, dan ook een tarief ivm de EU.
  Waar blijft de actie van de EU!!

  Reageer
  0
  0
 2. WS

  Er is een Europese commissie, we stemmen voor een Europees parlement, maar tol, toltarieven, wegenbelasting en de daarbij behorende tarieven, belastingen e.d. en nog veel meer is overal weer anders. Het Europese parlement wil zo graag dat Europa 1 is, wordt het dan niet eens tijd om dan ook echt alles overal gelijk te maken?
  Duitsland mag wat mij betreft tol gaan heffen voor buitenlanders, wanneer gaat Nederland dat dan ook voor buitenlanders doen?
  Er zijn nog zoveel meer voorbeelden te noemen die in andere Europese landen anders zijn terwijl een Europees parlement 1 gelijk Europa wil. Het is een ver van onze bed show.

  Reageer
  1
  0
 3. GV

  Alle landen hebben in mijn ogen recht op tolheffing van buitenlanders .
  maar dan één tarief voor heel Europa.
  Het is raar dat niemand problemen maakt over de hoge tarieven in Frankrijk en er wel een discussie is op een vignet voor Duitsland.
  Ook o.a Nederland dient dit in te voeren, wij betalen met ons belastinggeld mee aan een goed wegennet en de buitenlander maakt hier gratis gebruik van.
  hoe krom kan het zijn!!!!!

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Tolheffing Duitsland dichterbij

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht