ACSI FreeLife

Menu

Stopover in Freiburg

De weledele universiteitsstad Freiburg is eigenlijk te mooi om links te laten liggen op weg naar het zuiden. Neem eens een ontspannen omweg.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Freiburg

Fris en vriendelijk

Al bij aankomst krijg je het gevoel dat je een wel heel bijzondere stad nadert. Freiburg nestelt bevoorrecht tussen de Kaiserstuhl en het Zwarte Woud. De stad straalt voor de arriverende reiziger een serene rust uit – het soort rust dat hoort bij veel zonuren en een warm klimaat. Misschien ligt het ook aan de Höllentäler, een bergwind uit het Zwarte Woud, dat heel Freiburg zo fris en vriendelijk aanvoelt. En de meeste van de pakweg 225.000 inwoners bewegen zich bijzonder ontspannen door het leven.

Münsterwurst en druivennat

Dit wordt duidelijk op de Münsterplatz, bijvoorbeeld wanneer lokale bevolking en vakantiegangers op de markt (elke ochtend behalve op zondag) specialiteiten kopen en een praatje maken. Je vindt er de heerlijke Münsterwurst en alle andere zelfgekweekte lekkernijen van boerderijen uit de buurt. De vrolijke drukte wordt omlijst door de prachtige gevels van de gebouwen, de dieprode gevel van het historische Kaufhaus met zijn erkers en de arcades van de Alte Wache. Hier presenteren de wijnhuizen van Baden het druivennat van de regio.

Nat pak

Overigens brengt het onbeperkt omhoog kijken naar de trotse gevels op een zwerftocht door de stad een risico met zich mee. Want ondanks alle rust die de straten kleurt, ligt een nat pak op de loer. De Bächle doorkruist 15,5 kilometer lang het oude centrum. Deze kanaaltjes aan de zijkant van de straten dienden in de middeleeuwen als watervoorziening en worden nu gebruikt als oriëntatiemiddel. Daarbovenop verrijken ze de stad met een zacht kabbelend achtergrondgeluid.

Kleurrijk straatleven

De Freiburger Münster waakt over dit alles met zijn 116 meter hoge toren. Het uitkijkpunt biedt een prachtig uitzicht over de stad, waardoor de inspanning van de beklimming in een mum van tijd vergeten is. Naast traditie vertegenwoordigt Freiburg ook honger naar kennis. De universiteit behoort tot de meest gerenommeerde onderwijs- en onderzoeksinstituten van Duitsland.

De grote studentenpopulatie zorgt ook voor kleurrijk leven in de straten – je ervaart het bijvoorbeeld tijdens de avondstop in een van de vele gezellige wijnbars. Op straat ruist het stroompje bijzonder aangenaam en de bergwind stuurt zijn zachte bries door de straten – bijna net zo mediterraan als in Toscane.

Jouw stopover

Waar maak jij graag een stopover op weg naar je vakantiebestemming? Laat het ons hieronder weten?

Bron: MPS, Tekst: Martina Sörense

Praat mee

Praat mee: Stopover in Freiburg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht