ACSI FreeLife

Menu

Sprookjesachtig Baden-Württemberg

In het noordoosten van de deelstaat Baden-Württemberg liggen twee kronkelende rivieren, de Kocher en de Jagst. De loop van deze tweelingrivieren nodigt in de zomer en de herfst uit tot fiets- en kanotochten. Wandelaars komen in de bossen tot hun recht. Ook kunst- en cultuurliefhebbers komen in deze regio in Zuid-Duitsland aan hun trekken.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Baden-Württemberg_Waldenburg

Tussen de struiken door zien we het water van de rivier de Jagst stromen. Rondom ons liggen velden, weiden en bossen. We liggen languit in het gras, blikken ontspannen naar de blauwe lucht boven ons en genieten van de warme oktoberzon.

Klooster Schöntal

Op het water horen we stemmen. Jonge ouders tonen hun kinderen die de peddels nog wat onhandig hanteren hoe dat makkelijker kan. Boven onze hoofden steken de zwart-witte torens van het klooster Schöntal boven de kloostermuren uit. De voorname uitstraling van het klooster, evenals de talrijke omringende dienstgebouwen tonen dat het ooit heel belangrijk was.

Monniken van het Maulbronn-klooster hebben de abdij in de 12e eeuw gesticht. Later kwamen daar bezittingen bij op meer dan 150 plaatsen. De abt van Schöntal leidde de cisterciënzer abten in het Concilie van Konstanz (1414-1418). Het interieur van de kloosterkerk is rijkelijk versierd. Er zijn meerdere albast altaren en in het koor pronkt een prachtig hoogaltaar.

Volop campers, motorrijders en fietsers

Bij zoveel pracht en praal mag het niet verwonderen dat hier de nodige adelen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Denk aan die van het huis van Berlichingen samen met hun beroemde zoon Götz, de ridder met de ijzeren vuist. Hij woonde onder meer in de Götzenburg in het naburige Jagsthausen. Maar terug naar het hier en nu. Campers, evenals tal van motorrijders en fietsers passeren beurtelings de smalle brug in Schöntal. In de weekenden is het hier enorm druk en de parkeermogelijkheden zijn beperkt.

Kocher-Jagst-fietsroute

Met een vooruitziende blik staan we op de standplaats Jagstcamp in Widdern, een stuk stroomafwaarts. Met de fiets gaan we verder via Bieringen en Westernhausen naar het Kocherdal. De Kocher en de Jagst zijn tweelingrivieren. Ze ontspringen tussen Aalen en de Nördlinger Ries, stromen door de regio Hohenlohe en monden vlak bij elkaar uit in de Neckar ten noorden van Heilbronn. De 338 kilometer lange Kocher-Jagst-fietsroute voert langs de mooiste plekken.

Idyllisch Forchtenberg

De naam Jagst komt van ‘de jager, de wilde’ en Kocher is afgeleid van Gekrümmte, ‘de kromme’. Onze eerste stop langs de Kocher is het idyllische Forchtenberg. Het met torens en muren versterkte plaatsje is voortgekomen uit de nederzetting Wülfingen die in de derde eeuw is ontstaan. Zo’n duizend jaar later stichtte graaf Konrad von Dürn het stadje Forchtenberg.

We komen het centrum in via de prachtig bewaarde stadspoort met zijn sierlijke gevel. De St. Michaelskerk heeft nog een steen uit de tijd van voor Christus. De bekende verzetsstrijdster Sophie Scholl, wiens vader in de jaren twintig van de vorige eeuw burgemeester van Forchtenberg was, is destijds in het gemeentehuis geboren.

Baden-Württemberg_Forchtenberg_St. Michaelskerk Forchtenberg met rechts op de achtergrond de St. Michaelskerk

We gaan langs de rivier via Sindringen terug naar ons startpunt in Widdern. Möckmühl met zijn grotendeels bewaard gebleven stadsmuren is het volgende mooie stadje aan de Jagst. De torens hebben er zeldzame namen zoals Schinnersturm of Batzentürmle.

Wijndorp Neudenau

De onder monumentenzorg staande markt in het naburige wijndorp Neudenau telt eveneens tal van gebouwen in de Frankische vakwerkstijl. Smeedijzeren uithangborden van vroegere Gasthäuser en prachtige puntdaken vervolmaken de schitterende aanblik. De vanbuiten onopvallende Sankt Gangolfskapel herbergt waardevolle wandschilderingen. Deze kerk staat wat afgelegen in het dal en is van april tot september op zondag open van 14.00 tot 17.00 uur.

Hier bloeien gele wilde tulpen

Het voorjaar begint al vroeg nabij de rivier. De peperboompjes met hun rozerode bloemen bloeien het eerst, vervolgens komt de nieswortel in groengele bloei. Je vindt deze planten in het dal van de Jagst in de buurt van de molen van Neidenfels. Vanaf eind april bloeien er gele wilde tulpen. Je kunt deze streng beschermde soort vinden rond het kasteel Tierberg in het Kocherdal en bij Unterregenbach in het dal van de Jagst. Maar ook in de herfst kleurt het land naast de rivier nog bont met bloeiende cichorei, korenbloemen en ooievaarsbek.

Baden-Württemberg_kano JagstDe rivier de Jagst leent zich uitstekend voor kanotochten

Öhringen aan de rivier Ohrn, een zijrivier van de Kocher, ontpopt zich als een onverwacht hoogtepunt. De in de 15e eeuw door architecten uit de Urachter school ontworpen stadskerk domineert de markt. Niet minder imposant is het machtige kasteel aan de zuidkant van de markt dat tegenwoordig dienst doet als gemeentehuis.

Zout het witte goud

Opgravingen hebben geleerd dat de Kelten bij Schwäbisch Hall zo’n 2.500 jaar geleden al zout wonnen. Later vormde zout, het witte goud van de middeleeuwen, de bron van de rijkdom van de stad. De mooiste huizen staan rond de markt en de alles dominerende St. Michaelskerk. Bij liefhebbers van moderne kunst is de Kunsthalle Würth, een museum gesticht door de Duitse ondernemer Reinhold Würth, erg in trek.

Vestingstad Waldenburg

Waldenburg dat door haar ligging op een berg wel het balkon van Hohenlohe wordt genoemd, vormt een waardig slot van onze reis. Tot 1679 was deze vesting de zetel van de heren van Hohenlohe-Waldenburg. Vandaar wandelen we in een kleine vijf uur naar de Neumühlsee, een geliefd zwemmeer en terug via de Jagdhaussee. Een andere mooie plek langs deze route is de door riet omzoomde Rößlesmahdsee. Hoewel we de laatste dagen al veel gezien en beleefd hebben rond de Kocher en de Jagst, komen we zeker snel terug.  Maar dan met een kano.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Sprookjesachtig Baden-Württemberg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht