ACSI FreeLife

Menu

Saksen land van belevenissen

Cultuur of natuur. Een actieve of relaxte vakantie. In het Oost-Duitse Saksen kan het allemaal. ACSI FreeLife geeft je tips voor een ontdekkingsreis vanaf de camping of de camperplaats.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Saksen_Sachsische Schweiz Elbsandsteingebirge

De deelstaat Saksen ligt in het oosten van Duitsland, vlak tegen de grens met Tsjechië en Polen. Voordat Duitsland ontstond was Saksen een onafhankelijk vorstendom.

Middelgebergten

De trotse ‘Freistaat Sachsen’ is bijna zo groot als België. De geografie valt ruwweg in tweeën te delen. Langs de zuidgrens met Tsjechië bepalen middelgebergten – Elbsandsteingebirge, Erzgebirge, Vogtland en Zittauergebirge – het beeld. In andere gebieden bepalen mooie rivierdalen, lieflijke heuvels, meren, bossen en kleine historische stadjes het landschap.

Mede door het semi-landklimaat, met warme zomers, is Saksen een prima bestemming voor een verblijf in tent, caravan of camper. Ontdek de mooie natuurgebieden, de boeiende geschiedenis en de rijke cultuur van het land. Er is van alles te doen en te beleven: ontspannen of juist actief. Ook liefhebbers van lekker eten en drinken vinden hier veel van hun gading. Een bezoek aan Dresden en Leipzig is de reis meer dan waard.

Kunst en cultuur

Het prettige van een kampeerverblijf in Saksen is de grote afwisseling in toeristische mogelijkheden. Op warme dagen relaxen en zwemmen bij strandjes langs rivieren en meren. Of zoek verkoeling onder een zonnescherm op een gezellig terras. Is de dag wat wisselvalliger qua weer, dan is de keuze groot aan bezienswaardigheden.

Studentenstad Leipzig

De grootste plaatsen zijn Dresden, Chemnitz en Leipzig. Vanwege de bouwwerken en kunstverzamelingen verwierf Dresden de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’. De stad is haar bombardement te boven en de Frauenkirche, het Residentieslot, Zwinger en de Semperoper stralen weer als vanouds. Leipzig is de stad van de vrijheid – hier begon de Wende – en muziek – Bach ligt er begraven. Het is een levendige studentenstad met veel musea, winkels en horeca.

Görliwood

Fraaie historische stadjes zijn Annaberg-Buchholz, Bautzen, Freiberg, Görlitz, Meissen, Pirna, Torgau en Zwickau. Ze hebben allemaal iets bijzonders. Zo is Freiberg de zilverstad, Meissen de porseleinstad en Görlitz de gedeelde stad. In 1945 kwam de nieuwe grens met Polen langs de rivier de Neisse te liggen. Deze stroomt door Görlitz, waardoor de stad in twee delen uiteen viel. Met ruim 3.000 monumenten behoort Görlitz tot de mooiste stadjes van Duitsland. Het is geregeld een decor voor filmproducenten, ook uit Hollywood. Er is een nieuwe wandelroute uitgezet langs de locaties van bekende films. De stad heeft er de bijnaam ‘Görliwood’ aan te danken.

Gorlitz filmstad GorliwoodGorliwood oftewel Görlitz.

Wijnproeven

Op de zonnige dalen van het Elbedal rond Dresden gedijen druiven uitstekend. Al meer dan 850 jaar vindt hier wijnbouw plaats en worden er droge wijnen gemaakt. Door de Saksische wijnstraat loopt een wandelroute van 90 kilometer: parallel aan de Elbe tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz. Aan de route liggen diverse wijngoederen, die open zijn voor bezoek.

Het grootste wijngoed is Slot Wackerbarth in Radebeul. Het is bekend om de mooie droge mousserende wijnen. In het chateau-achtige slot worden proeverijen georganiseerd die de zintuigen prikkelen. Een andere topper is het koninklijke wijngoed ‘Hoflössnitz’. Hier lieten de vorsten van Saksen bijna 500 jaar hun wijnen maken. Een parel in het ‘Lusthaus’ is de feestzaal uit 1650 met zijn barokke plafond vol exotische dierenafbeeldingen, geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Albert Eckhout. Het wijngoed maakt nog steeds mooie wijnen, maar nu op ecologische basis. Ook Schloss Proschwitz is een bezoek zeker waard.

Wandelen en fietsen

Een wandeltopper is de Malerweg (schildersroute) in het nationaal park Sächsische Schweiz. Die naam is niet toevallig, want het landschap inspireerde eeuwenlang beroemde kunstenaars. In hun voetsporen is de Malerweg uitgezet over 112 kilometer. Wie het gebied betreedt ziet al snel waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen. Inspireren doet het nog steeds en het behoort tot de meest aansprekende wandelroutes van Duitsland.

Sachsische Schweiz MalerwegTijdens een wandeling over de Malerweg kom je dit soort vergezichten tegen.

Een andere wandeltip is het Erzgebirge met ruim 5.000 kilometer paden. Grensoverschrijdend met Tsjechië is de Kammweg, een grote meerdaagse wandelroute richting het Vogtland. Wandelaars die de voorkeur geven aan een (halve) dag lopen hebben hier ook keuze uit 20 verschillende rondwandelingen van 10 tot 25 kilometer. Fietsen in het bergland is goed te doen met een e-bike. Voor wie liever fietst met zo min mogelijk stijging, kiest voor een fietsroute langs rivieren. Door Saksen lopen de bekende Elberadweg, maar ook de Spree-, Mulde- en Oder/Neisse-rivierfietsroute. Lokale toerismebureaus hebben ook routetips voor een fietstocht in de kampeeromgeving.

Onbeperkt kastelen kijken

Het bezoeken van kastelen en paleizen is een populaire vakantieactiviteit. Met de ‘Schlösserlandkaart’ kan dit bovendien heel voordelig. Deze kaart geeft 10 dagen onbeperkt toegang tot bijna 50 toplocaties. Twee volwassen met kinderen tot 15 jaar betalen slechts 42 euro voor de kaart. Niet per persoon, maar in totaal. Dat maakt het bezoeken van kastelen zeer laagdrempelig.

Burcht Kriebstein mit Wasserfall S RoseBurcht Kriebstein.

Tot Schlösserland Sachsen behoren een ridderburcht als Kriebstein, de Albrechtsburcht in Meissen, het imposante Augustusburg, jachtslot Moritzburg en Slot Weesenstein, waar een heerlijk kasteelbier wordt gebrouwen. De Vesting Königstein is het hoogstgelegen kasteel van Duitsland. Bijzonder is het ‘ontsnappingskasteel’ Colditz waar in WOII ook vluchtgevaarlijke Nederlandse officieren gevangen zaten. Er vallen ook enkele kloosters en landschapstuinen onder de kastelenkaart, waaronder Gross-Sedlitz met zijn baroktuin en het Fürst-Pückler park in Bad Muskau (UNESCO werelderfgoed).

Wat is jouw Saksen-hotspot?

Heb jij Saksen ook al eens aangedaan? Dan is ACSI FreeLife benieuwd wat jou ultieme Saksen-plek is. Laat het hieronder weten.

Praat mee

Praat mee: Saksen land van belevenissen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht