En? Al wat gevonden? Bij Bingen am Rhein staat een man tot zijn enkels in het water. Hij loopt heen en weer met een metaaldetector en let goed op of hij een verandering hoort in het piepende toontje van het apparaat. Hij zoekt goud. Hier bij Bingen, zo luidt de sage, heeft Hagen von Tronje ooit het Rijngoud van de Nibelungen in het water gegooid. Omdat het nooit is teruggevonden, komen er elk jaar schatzoekers en avonturiers. ’s Avonds zitten ze voor hun camper of caravan naar de rivier te staren. Wellicht in de hoop dat die een tipje van de sluier oplicht.
Volg de oever
Er zijn vele manieren om het Midden-Rijndal te beleven. En er zijn echt mensen die hun hele vakantie pal aan het water doorbrengen op zoek naar de schat. Het zijn echter uitzonderingen. De meeste Rijntoeristen zijn mobiel. Zij rijden aan een kant van de rivier van Mainz naar Koblenz en aan de andere kant van Koblenz naar Wiesbaden en lassen aan beide zijden vele stops in, bijvoorbeeld om een kasteel te bezoeken of van het voor Duitsland unieke landschap te genieten. Velen laten hun camper soms voor een of twee dagen staan en lopen vanuit het smalle rivierdal omhoog om het dal vanuit een ander perspectief te bewonderen.
Stevige wandeling
Toen het wandelpad Rheinsteig zo’n tien jaar geleden werd geopend, hadden de omwonenden er niet veel vertrouwen in. Wandelen? Hier? Is het niet veel te steil? Dat laatste is inderdaad het geval. Maar alleen op een paar plekken. En ook als je niet genoeg geniet van de stukken die niet stijgen of dalen. Een wandeltocht door het mooie Midden-Rijndal, dat door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed, is echter vooral een genot voor je zintuigen.
Dat geldt allereerst voor het panoramische uitzicht dat zich voor je ontvouwt zodra je bijvoorbeeld in Kaub de eerste rijen Rieslingdruiven achter je laat. De rivier schittert dan al diep beneden je, als een platgehamerde strook antraciet met hier een daar een rondvaartboot en een rijnaak. Het silhouet op het eiland midden in de Rijn is het kasteel Pfalzgrafenstein dat in het verleden werd gebruikt voor de heffing van tol. Aan de andere kant van de rivier ziet het dorpje Bacharach met het kasteel Stahleck eruit alsof een middeleeuwse schilder het in waterige kleuren op de heuvel heeft geschilderd.
De tijd staat stil
Er liggen dorpjes langs de Midden-Rijn waar het lijkt alsof de tijd er langzamer gaat. Dat stoort echter helemaal niet, het past hier. Het lied van de Loreley hoor je regelmatig in het dal. Ook op rondvaartboten wordt het vroeg of laat door de speakers afgespeeld. Een rondvaart is overigens de meest luie manier om het werelderfgoed te bewonderen: met de zon op je gezicht en een glas Riesling voor je neus. Je loopt of fietst van je standplaats of camping naar de dichtstbijzijnde aanlegsteiger, brengt een paar uur door op het water en je bent ’s avonds weer terug wanneer de zon het dal in een sprookjesachtig licht hult. Je hoeft dan alleen nog maar te besluiten of je je eigen barbecue aansteekt of een van de vele historische Weinstuben opzoekt voor het avondmaal.
Vraag het aan de Rijn
Maar geniet vooral van de rust. Het water van de rivier kabbelt kalmpjes en zwijgt. Hij houdt voor zich hoe Loreley haar blonde haar kamde en ook de plek van die schat, aan hem toevertrouwd door Hagen von Tronje, houdt hij voor zich. De Rijn zal zwijgen, zelfs als je hem met een metaaldetector het vuur na aan de schenen legt.
Reistip 1: Vuurwerk op de Rijn
Op verschillende plaatsen wordt er op de Rijn groot vuurwerk afgestoken vanaf 80 schepen die in konvooi langzaam aan de toeschouwers voorbijvaren. Dit spektakel trekt iedere keer meer dan honderduizend toeschouwers. Er zijn vijf data, ieder op een andere plaats:
• de tweede zaterdag van augustus tussen Spay en Koblenz
• de tweede zaterdag van september in Oberwese
• de derde zaterdag van september tussen St. Goar en St. Goarshausen.
• de eerste zaterdag van mei tussen Linz en Bonn
• de eerste zaterdag van juli tussen Niederheimbach en Bingen/Rüdesheim
Reistip 2: Wandelen over de Rheinsteig
Dit 320 kilometer lange wandelpad voert op de rechteroever van de Rijn van Wiesbaden, de hoofdstad van de deelstaat Hessen, naar de vroegere bondshoofdstad Bonn en doet zijn naam eer aan. Op veel trajecten gaat het pad van de Rheinsteig zo op en neer dat je aan het einde van de dag een hoogteverschil hebt overbrugd als in een Alpentocht. De mooiste trajecten liggen in het Midden-Rijndal. Het 22 kilometer lange traject tussen de dorpjes Kaub en Sankt Goarshausen geldt als koningsetappe.
Tekst en foto: MPS, Stefan Nink