ACSI FreeLife

Menu

Op zoek naar Winnetou in Radebeul

De stad Radebeul, gelegen tussen Dresden en Meißen, dankt zijn bekendheid aan zijn al langgeleden overleden stadsbewoner Karl May schrijver van Winnetou, het grote opperhoofd.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
winnetou

Alleen al het museum ‘Villa Shatterhand’ en de Villa Bärenfett zijn een bezoek waard, maar er valt veel meer te ontdekken.

Winnetou

Onder een enigszins droefgeestige afhangende vilten hoed, waarvan de leeftijd, kleur en vorm zelfs de meest slimme denker hoofdbrekens bezorgen, blikt tussen een oerwoud van verwarde zwartgrijze baardharen… Wie ooit Winnetou, het grote opperhoofd van Karl May met een zaklamp onder de dekens heeft verslonden, weet dat het over het personage Sam Hawkins gaat.

In het Karl-May-museum gaat het echter niet zozeer om de oude Sam en zijn vrienden Dick Stone en Will Parker. Al sinds 1928 heeft Villa Bärenfett een omvangrijke tentoonstelling over de geschiedenis en levenswijze van de Noord-Amerikaanse indianen.

Tot op heden kun je in de grote blokhut in de tuin van Karl Mays woonhuis in Radebeuler kledingstukken, sieraden, alledaagse voorwerpen als mocassins en tomahawks, scalpen en adelaarsveren bewonderen. De verzameling van zo’n achthonderd originele stukken, diorama’s en levensechte indianenfiguren is een van de belangrijkste in Europa. Om die positie te behouden wordt er momenteel om donaties gevraagd om een levensecht Dakota-opperhoofd te kunnen inhuren.

Villa Shatterhand

Als je meer te weten wilt komen over de avontuurlijke schrijver en zijn werk kun je de Villa Shatterhand bezoeken, het woonhuis van Karl May dat sinds 1985 toegankelijk is voor het publiek. Je ziet hier zowel zilverbuksen, jachtgeweren en Henry rifles als schilderijen en beeldhouwwerken, evenals exotisch behang, berenvellen, meubels en souvenirs van al dan niet daadwerkelijk door Karl May gemaakte reizen. Een gevarieerd programma met rondleidingen, lezingen en gezinsmiddagen maakt het museum de moeite waard voor alle leeftijden.

Bezoekers kunnen tijdens hun verblijf in Radebeul ook een heel ander museum bezoeken: het DDR-Museum Zeitreise (tijdreis). Getrouw aan de DDR-architectuur zijn hier in een groot en blokvormig voormalig fabrieksgebouw (van VEB Kraftwerk), 140 voertuigen en 60.000 andere stukken ondergebracht die het dagelijkse leven in de DDR in beeld brengen.

Voor ontspanning kun je een wandeling maken in de wijngaarden en het park van het Slot Wackerbarth. In dit slot is de Saksische wijnacademie gehuisvest. Je kunt er terecht voor topevenementen, verfijnde gastronomie en een van de best gesorteerde winkels voor wijn en sekt. Heel gezellig kan het worden in een van de etablissementen aan de Altkötzschenbroda, slechts een paar stappen verwijderd van de aanlegplaats van de Elbe-stoomboot.

Bron: MPS, Tekst: Stefan Weidenfeld

Praat mee

Praat mee: Op zoek naar Winnetou in Radebeul

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht