ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in klompenstad Preetz

Lang geleden gingen klompenmakers in de kleine stad Preetz in het Noord-Duitse district Ostholstein van deur tot deur. Tegenwoordig is kamperen in Preetz kamperen in een mekka voor vakantiegangers die van een waterrijk landschap houden.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Een bankemployé die klompen op bestelling maakt? Jazeker, die bestaat, in Preetz, een kleine gemeente in het noorden van Duitsland. Maar laten we bij het begin beginnen. Preetz genoot rond 1850 enige bekendheid dankzij de vele schoenmakers die er goede zaken deden – er waren zo’n 160 ateliers waar men vooral klompen maakte. In de decennia hierna daalde de populariteit van deze houten stappers steeds verder, tot er in de jaren 1970 nog maar één bedrijf over was, dat van Lorenz Hamann.

Ga naar het klompenmuseum

Met volle overtuiging zette Hamann zich in om het familiebedrijf, ondertussen gerund door de vijfde generatie, in leven te houden. Maar leven van klompen, dat kon je tegen die tijd vergeten. En dus stortte Hamann zich in het bankwezen. De carrière die hij daar maakte, gaf hem de financiële buffer om zich aan zijn passie te wijden.

Als een van de laatste vakmannen levert hij nu klompen voor voor onder meer theatervoorstellingen. Bijna elke dag leidt hij geïnteresseerde bezoekers rond in zijn historische atelier, het Preetzer Holzschuhmuseum (ma-za, 9-13u of op afspraak).

Bezoek de bonte weekmarkt

De naam Preetz is van slavische oorsprong en is afgeleid van “po rece”, dat duidt op de ligging aan een rivier, in dit geval de Schwentine. Deze ontspringt op de 168 meter hoge Bungsberg, het hoogste punt van Sleeswijk-Holstein, de noordelijkste deelstaat van Duitsland.

Al heel vroeg was Preetz een marktplaats van betekenis, waar Holsteiners, Saksers en Slaven handel dreven. Tegenwoordig valt er nog heel wat van die traditie te bespeuren, bijvoorbeeld als je op zaterdagmorgen over de grote, bonte weekmarkt slentert.

Bewonder historische gebouwen

Rond de markt staan prachtige patriciërwoningen zoals het Heß’sche Haus in de Langen Brückenstraße. Dit vakwerk-puntgevelhuis uit de zeventiende eeuw heeft muren van baksteen, de rijkelijk versierde rococodeur leidt naar een gezellig café. Ook in de Kirchenstraße, tussen de markt en de kerk, staan puntgevelhuizen. Het interieur van het laatromaanse godshuis heeft een prachtige barokke zuilengalerij.

Ook niet verkeerd: een wandeling met gids door het parkachtige kloostercomplex met basiliek. De bescheiden heffingen aan het klooster hebben wezenlijk bijgedragen aan de vroege welstand van het schoenmakersstadje. Tot de rijkdom vandaag de dag behoort onder meer een prachtig intact gebleven rivieren- en merenlandschap, waarin je dagen kunt wandelen.

Voortreffelijke campings

Op een paar kilometer ten zuidoosten van Preetz ligt de stad Plön, gesierd door een prachtig wit kasteel, in de zeventiende eeuw gebouwd in laatrenaissancistische stijl. Vanaf het kasteelterras heb je een weids uitzicht over de grote Plöner See, met daaromheen nog wat kleinere meren. Hier vind je ook diverse voortreffelijke campings.

Campingtips:

Camping Augstfelde-Vierer See
Naturcamping Spitzenort
Campingplatz Lanker See
Naturcamping Kirchsee

Tekst en foto’s: MPS, Thomas Cernak

 

Praat mee

Praat mee: Kamperen in klompenstad Preetz

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation