ACSI FreeLife

Menu

Kampeer in het Unteres Odertal

Ooit van het Nationaal Park Unteres Odertal gehoord? Grote kans van niet. En juist daarom is het zo’n bijzondere kampeerbestemming in het noordoosten van Duitsland.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Kanu 2 H. J. Wilke kopie

Vijf redenen om er heen te gaan.

Kampeer in het Unteres Odertal

1

Onbekend maakt… bemind

Duitsland telt zestien nationale parken. Eén daarvan is alleen bekend bij ingewijden. We hebben het over Nationaal Park Unteres Odertal in het noordoosten van Brandenburg aan de grens met Polen. Het Nationaal Park Unteres Odertal is één van de weinige natuurlijke overstromingsgebieden van Centraal-Europa. Omdat het hier niet wemelt van de toeristen, heb je zelfs in het hoogseizoen nog het gevoel dat je alleen op de wereld bent. De ultieme natuurervaring!

2

Kamperen in de natuur

Als kampeerder heb je verschillende mogelijkheden om van dit natuurschoon te genieten. Oké, het stikt hier niet van de campings, maar juist dat maakt een verblijf hier extra speciaal. Uiteindelijk heb je natuurlijk maar een fijne overnachtingsplek nodig. Heel bijzonder is de camperplaats bij watersportcentrum Schwedt. Dit is het startpunt voor kanotochten onder leiding van een gids en vanuit hier kunnen fietsers op aangenaam vlakke, licht glooiende wegen de natuur verkennen. Kampeerders met een caravan of tent kunnen terecht op Camping am Oberucksee, op 30 kilometer van het natuurpark.

3

Vogels spotten

Het nationale park is een waar vogelparadijs. Precies 292 vogelsoorten, van de majestueuze zeearend tot de rappe ijsvogel, zijn in het Unteres Odertal geteld. Daarvan broeden er 145 soorten in het park. Bovendien staat het nationaal park bekend als broed-, rust- en overwinteringsgebied voor vogels. Tot wel 35.000 rustende kolganzen, 30.000 rietganzen, 17.000 wilde eenden, 15.000 smienten, 9.000 pijlstaarteenden en 8.000 wintertalingen zijn hier geteld. Zo’n 100.000 watervogels trekken in het voorjaar en de herfst door het laagland van de Oder en gedurende het hele jaar zoeken in september/oktober tot wel 15.000 kraanvogels aan de oever van de Oder een slaapplaats.

4

Laat de wielen draaien

Wanneer je in het Unteres Odertal kampeert, heb je geen excuus om binnen te blijven. Al fietsend verken je het gebied op z’n best. Omdat het een dal van de rivier de Oder is alles hier vlak. De fietsroutes zijn goed te overzien, nog afgezien van het feit dat je ze naar believen kunt verlengen of kunt inkorten, want het Odertal is hier wel drie tot vijf kilometer breed. Toch vind je hier alleen al meer dan 120 kilometer aan dijkwegen. Bovendien loopt het Oder-Neiße-fietspad door het gebied.

5

Kano je kapot

De spil van het Nationaal park Unteres Odertal is het riviervlaktelaagland tussen Stromoder en Hohensaaten-Friedrichsthaler-Wasserstraße. Door deze polder stromen zijarmen van de Oder. Een kanotocht door deze waterwildernis staat garant voor unieke ervaringen dankzij de grote diversiteit aan planten en dieren. Gediplomeerde kanovaarders begeleiden de tochten. Hoe rustiger je peddelt, hoe groter de kans is om bevers, futen, blauwe reigers of zelfs zwarte sterns, dwergsterns en visdieven te zien. Zwanenbloemen, krabbenscheer, waterlelies en waterweegbree laten zich vanuit een kano van dicht bij bekijken. Twee tochten in de Schwedter Polder beginnen en eindigen bij het watersportcentrum Schwedt. Een andere tocht in de polder begint en eindigt bij de Hohensaaten-Friedrichsthaler-Wasserstraße in Stolpe of Stützkow. Van te voren reserveren is verplicht.

Benieuwd naar wat er nog meer wacht in het Nationaal Park Unteres Odertal? In ACSI FreeLife magazine 3-2016 vind je een vier pagina’s tellend artikel over kamperen in het gebied.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Kampeer in het Unteres Odertal

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht