ACSI FreeLife

Menu

Jubileum sprookjes gebroeders Grimm

Hans en Grietje, Roodkapje en Vrouw Holle: in 2013 staat heel Duitsland in het teken van sprookjes. Op 20 december 2012 is het namelijk 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm hun beroemde sprookjesbundel Kinder- und Hausmärchen uitgaven. Inmiddels zijn de sprookjes in meer dan 160 talen vertaald.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
gebroedersgrimm

Gebroeders Grimm

Naast dit jubileum is het in 2013 ook 175 jaar geleden dat de broers met het Deutsche Wörterbuch zijn begonnen, een lexicon dat een mijlpaal is in de geschiedenis van de Duitse taal. In dit naslagwerk is niet alleen te lezen wat woorden betekenen, maar ook hoe ze zijn ontstaan. De gebroeders Grimm verzamelden namelijk niet alleen sprookjes maar behoren ook tot de belangrijkste pioniers bij het onderzoek van de Duitse taal. Zij hebben zich als taal- en literatuurwetenschappers verdiept in de betekenis, historische ontwikkeling en grammatica van het Duits.

Voorstellingen en exposities

Het dubbeljubileum wordt in 2013 groots gevierd door heel Duitsland. ACSI FreeLife selecteerde de leukste uitjes, voorstellingen en exposities:

Expositie Grimm
Deze expositie is het belangrijkste evenement van het Grimm-jaar. Bezoekers worden uitgenodigd om de wereld van de gebroeders Grimm binnen te gaan. Van 27 april t/m 8 september 2013 in Kassel.

Grimm-sprookjesfestival
Tijdens het op een-na-grootste openluchtfestival van Hessen worden sprookjes van de gebroeders Grimm opgevoerd in het amfitheater van Hanau, met op de achtergrond het kasteel Philippsruhe en het slotpark. Van 1 mei t/m 1juli 2013 in Hanau.

Literaire lente
De gebroeders Grimm waren niet alleen geïnteresseerd in literatuurwetenschappen, maar ook in politiek. De Literaire Lente besteedt met lezingen, discussies en debatten aandacht aan talloze activiteiten van de gebroeders Grimm. Van 15 maart t/m 24 maart 2013, district Waldeck-Frankenberg.

Gebroeders Grimm-musical
Op de Seebühne in het Schönefeld-park in Kassel wordt een sprookje van de gebroeders Grimm als musical opgevoerd. Van 18 juli t/m 18 augustus 2013 in Kassel.

Sprookjesweek
Vanaf paaszondag staat in Bad Sooden-Allendorf alles in het teken van sprookjes. Vrouw Holle schudt elke dag om 15.00 uur de bedden op bij de Södertor. In de sprookjesweek kunnen jong en oud genieten van verhalen, toneelstukken, wandelingen en een feestelijke optocht met figuren van de Duitse Sprookjesroute. Van 31 maart t/m 07 april 2013 in Bad Sooden-Allendorf.

Grimm-museum in slot Bellevue 
In slot Bellevue is het Grimm-museum gevestigd. Hier is in 2013 een tentoonstelling te zien over het leven en de activiteiten van de beroemde broers.  Permanente tentoonstelling in Kassel.

Grimms sprookjes in beeld 
In de Neue Kunsthalle in Willingshausen worden tekeningen uit drie eeuwen getoond. Medio januari t/m 10 maart 2013 in Willingshausen.

Kerstmarkt in sprookjessfeer 
Tijdens de sprookjeskerstmarkt staat de Königsplatz vol met sprookjesfiguren. De winkels in de binnenstad van Kassel worden versierd met helden uit betoverende verhalen. Eind november tot kerst 2013 in Kassel.

Meer informatie: Grimm2013.nordhessen.de
Kamperen in de buurt kan natuurlijk ook. Kijk hier voor geschikte campings.

Praat mee

Praat mee: Jubileum sprookjes gebroeders Grimm

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht