ACSI FreeLife

Menu

Herfstwandelen in de Harz

Wandelen in de sporen van Goethe, langs een uniek watersysteem en een uitgebreid wildleven. Nationaal Park Harz, in Noord-Duitsland, is het decor van vele legenden en verhalen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Niet verwonderlijk, blijkt na een herfstwandeling door het natuurgebied.

Ruigheid

Het gebied blinkt uit in zijn ruigheid, met als ultiem pronkstuk de Brocken, ook wel de Blocksberg genoemd. Deze berg zorgde voor de nodige heksenverhalen en op 10 december 1777 beklom Goethe himself de Blocksberg, die daarna een hoofdrol speelde in zijn boek Faust. Het natuurgebied is trots op deze geschiedenis en legde daarom in 1891 het Goethepad aan. Ook het moeras in het gebied zorgde al in de zestiende eeuw voor de nodige horrorverhalen.

UNESCO werelderfgoed

De Harz onderscheidt zich met een uniek watersysteem, dat uit de pre-industriële tijd stamt. In 2010 is dit watersysteem tot UNESCO werelderfgoed verklaard. Het watersysteem diende voor het kanaliseren en verzamelen van water, waarmee waterraden voor de mijnbouw werden aangedreven. Er zijn talloze sluizen, aftakkingen, watergangen en stuwmeertjes in het systeem, en er wordt nog altijd stroom mee opgewekt.

Wildleven in de Harz

Niet alleen het watersysteem in de Harz is uniek, ook het wildleven mag er volledig zijn eigen gang gaan. Dat geldt voor zowel de bomen als de dieren. Zo zijn er in 2000 lynxen uitgezet in het Nationaal Park; een mijlpaal voor de terugkeer van de lynx in Midden-Europa.

Ook de schuwe slechtvalk en de bedreigde raaf zijn te horen en (in mindere mate) te zien in het natuurgebied. Nationaal Park Harz streeft ernaar om weer een volledig ongerept natuurgebied te worden. En dat lijkt te lukken.

Wil je zelf de historie en natuur van dit natuurgebied bewonderen? Lees alles over de wandeling en nabije campings met een uitgebreid (foto)verslag in ons nieuwste magazine: ACSI FreeLife 6-2015.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Herfstwandelen in de Harz

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation