ACSI FreeLife

Menu

Geschiedenisles in Erfurt

Geen zin in wintersport, maar wel om in de winter te kamperen? Maak dan eens een citytrip naar Erfurt. In deze Duitse stad vol met historie ben je zo vergeten welk jaar het ook alweer is.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Erfurt

En een laagje sneeuw geeft al die oude gebouwen net dat beetje extra. Even voor je oriëntatie, Erfurt ligt in het midden van Duitsland, op zo’n vijf uur rijden van Utrecht. Camperaars, die de 206.000 inwoners tellende hoofdstad van Thüringen bezoeken, worden hier buitengewoon warm ontvangen met wel vier camperplaatsen. Kampeerders met caravan kunnen het hele jaar door op camping Stausee Hohenfelden terecht, op zo’n half uur rijden van Erfurt.

Uitvalsbasis

Eén van de camperplaatsen, Trautmann, ligt bij een thermencomplex. Vanaf het park aan de rand van de stad is het zo’n 5 kilometer fietsen naar de dom. Een goede uitvalsbasis om de bezienswaardigheden van de stad te ontdekken.

Het is duidelijk dat de dom van Erfurt, die al van ver is te zien, en de Sint-Severuskerk het gezicht van de stad bepalen. Beide gebedshuizen zijn vanaf het Domplein via de 70 treden van een markante trap te bereiken.

Kerstmarkt

Iedere zomer wordt het plein omgetoverd tot podium van een groots evenement, de Domstufen-Festspiele. Dan wordt hier een theaterstuk opgevoerd, in augustus was dat bijvoorbeeld de opera Tosca van Puccini. In de winter is hier van 22 november tot 22 december de Erfurter kerstmarkt.

In Erfurt draait natuurlijk niet alles om het geloof. Vanaf het Domplein kun je ook de Petersbergcitadel goed zien liggen, één van de grootste en best bewaarde in een stad gelegen barokke vestingwerken van Europa. In 1990 werd deze gerenoveerd en deels gereconstrueerd. Bij een bezoek kun je de wandelgangen in de sterke vestingmuren verkennen of gewoon genieten van het uitzicht over de binnenstad.

‘Prentenboek van de Duitse geschiedenis’

Dan ziet je wat schrijver Arnold Zweig bedoelde toen hij de binnenstad van Erfurt omschreef als ‘het prentenboek van de Duitse geschiedenis’. De veelzijdigheid aan bouwwerken is groot. Historische gebouwen, kronkelige straatjes en fraaie pleinen langs de armen van de rivier de Gera vormen het beeld van de meer dan 200 hectare grote binnenstad.

Ben je benieuwd wat Erfurt nog meer heeft te bieden? In ACSI FreeLife 7-2016 lees je het hele artikel, zodat je precies weet welke plekken je moet bezoeken.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Geschiedenisles in Erfurt

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation