ACSI FreeLife

Menu

Fiets de Duitse voetbalroute

Een kampeervakantie hoeft niet altijd om cultuur en culinair genot te draaien. Wat dacht je van voetbal als thema? Door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen loopt een heuse voetbalroute van maar liefst 800 kilometer, een totaalervaring van stadion naar stadion.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Duitse voetbalroute_foto Ralph Lueger
Duitse voetbalroute

De Duitse voetbalroute loopt over doorwegend vlakke wegen. Alleen rond Aken, Wuppertal en Bielefeld moet je klimmen. Af en toe loopt de route over drukke wegen. Het wegdek is overwegend goed, bijna volledig geasfalteerd. De route is niet overal even goed aangegeven, vooral in de steden ontbreken vaak wegwijzers. Zorg dus voor een goede kaart of navigatie.

Over spoortracés

Op een paar plekken in het Ruhrgebied loopt de voetbalroute over spoortracés. Onderweg kom je soms borden tegen met meer informatie over bezienswaardigheden die passen in het thema van deze route. Je kan de voetbalroute zowel per auto als per fiets afleggen. In de tweede afbeelding hierboven vind je trouwens een kaartje van het belangrijkste deel van de route.

Daar gaan we

De oude stad Aken is het startpunt van onze fietstocht en meteen ook een eerste hoogtepunt. De dom en het historische stadhuis zijn pareltjes en we drinken nog gauw een paar biertjes in de oude binnenstad voordat we richting Tivoli fietsen. De nieuwbouw van het Alemannia Aachen-stadion glinstert gelig in het zonlicht.

Geboorteplaats van twee voetbalhelden

Nadat we het stadion hebben bezichtigd rijden we over een heuvelachtig fietspad door het Hürtgenwald naar Düren, de geboorteplaats van de Duitse voetbalhelden Karl-Heinz Schnellinger en Toni Schumacher. Daar nemen we met fiets en al de stoptrein terug naar Aken, alwaar we de fietsen op de camper laden. We rijden nogmaals naar Düren, maar nu op vier wielen. Hier zullen we overnachten.

FC Köln

De volgende ochtend stuiven we via tal van dorpjes door de Keulse Bocht. In Keulen is het een waar gekkenhuis. Toeristen uit alle hoeken van de wereld vergapen zich aan de dom, maar wij zijn hier voor FC Köln. Onze camper parkeren we op de speciale camperstandplaats aan de Rijn, de ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen.

Voetbalgrootmachten van weleer

Op dag drie van onze voetbalroute fietsen we langs de Rijn richting BayArena, de thuishaven van Bayer Leverkusen, De fietstocht naar de volgende bestemming, het Borussiapark in Mönchengladbach, is stevig. De kloosters, kastelen, musea en prachtige publieke tuinen onderweg verzachten het ‘leed’. In de jaren zeventig domineerde Borussia Mönchengladbach het Duitse voetbal. Berti Voigts, Günter Netzer, Jupp Heynckes & co wonnen maar liefst vijf nationale titels.

Naast Borussia bestond er een tijdlang nog een voetbalmacht aan de Nederrijn: Bayer Uerdingen. In maart 1986 schreef het elftal Europacup-geschiedenis door in de tweede helft van de wedstrijd maar liefst zes keer te scoren tegen Dynamo Dresden en zo, als underdog, een ronde verder te komen.

Düsseldorf

Terug aan de Rijn nemen we een pontje naar Kaiserswerth, een aantrekkelijke plaatsje met een paltsruïne. Stroomopwaarts staat de majestueuze Esprit-Arena met dak. Niet ver van het Fortuna-stadion, in de oude binnenstad van Düsseldorf, vind je de ‘langste bar van de wereld’.

Fietsen onder de zweeftrein

We verlaten Düsseldorf en ploeteren licht bergopwaarts het Neandertal in, waar we in het gelijknamige museum een tijdreis maken door vier miljoen jaar mensheid. In Wuppertal rijden we onder een imposante stalen constructie door: de befaamde zweeftrein. Al ruim honderd jaar bungelen de wagons hier in de nauwe binnenstad onder het spoor. Het traject komt onder meer langs het Zoo-stadion waar de plaatselijke club WSV speelt.

Vakwerkstad Hattingen

We volgen de perfect aangelegde voormalige Nordbahnstrasse vanuit het stadsdeel Vohwinkel en doorkruisen Wuppertal via verlichte tunnels en bakstenen viaducten. Via de Ruhrhöhen-heuvels rijden we naar de vakwerkstad Hattingen. Hier ligt een mooie camperstandplaats, op slechts een boogscheut van Henrichshütte, de oudste hoogoven van het Ruhrgebied. We besluiten een rondleiding door de gieterij van dit industriële monument te nemen.

Eenmaal terug op de pedalen bereiken we na een ontspannen uurtje de imposante voetbaltempel van FC Schalke 04. Met vijf landstitels, een UEFA Cup-zege en diverse andere prijzen behoort Schalke tot een van de succesvolste Duitse voetbalploegen.

Het grootste stadion van Duitsland

We sturen onze fiets dwars door het Ruhrgebied naar Bochum, of beter gezegd: het stadion van VfL Bochum. De Jahrhunderthalle en het Bergbaumuseum houden de industriële geschiedenis van de regio in leven, net als het LWL-Industriemuseum Zeche Zollern in Dortmund. Dat is trouwens de stad met het grootste voetbalstadion van Duitsland. Na Bayern München is Borussia Dortmund de meest succesvolle voetbalclub van Duitsland.

Achter Dortmund wordt het landelijk. Hier in Münsterland doorkruisen we tal van nette dorpen en komen we het ene na het andere kasteel tegen, zoals in Nordkirchen en Lüdlinghausen. In het hart van de regio ligt Münster met zijn Paulus-dom en het stadhuis met de beroemde Vredeszaal. Ook bezienswaardig: de Lambertuskerk met lugubere kooien aan de toren en de Prinzipalmarkt met zijn gaanderijen.

Schumachermuseum

Hier slaan we ons kamp op. Pas de volgende ochtend trekken we verder. Voor ons ligt een gemoedelijke weg aan de Eems die ons richting het Teutoburgerwoud voert. Maar valt er eigenlijk wel iets met voetbal te beleven in Münsterland? De club Preußen Münster zal maar weinig Nederlanders wat zeggen, maar bijvoorbeeld in Ladbergen staat het Schumachermuseum met een hele voetbalafdeling. En in Versmold bevinden zich zowaar de WK-schoenen van Pelé, veilig opgeborgen in een kluis.

Arminia Bielefeld

Na onze lus door noordelijk Münsterland fietsen we richting Bielefeld, de stad waar Dr. Oetker het bakpoeder uitvond. Hier speelt Arminia in het eigen Alm-stadion, omgeven door woonhuizen beneden in het dal. De elf van de oude textielstad schreef dikwijls voetbalgeschiedenis, maar behoorde nooit tot de echte grote Duitse clubs. En terwijl we een rondje rond het stadion fietsen, weerklinkt voor ons het laatste fluitsignaal. Het was een mooie trektocht, waar we in de derde helft nog uitgebreid over zullen napraten.

Deel jouw favoriete fietsroute

Heb jij ook ooit een bijzondere voetbalroute of andere bijzondere route gefietst die je wil delen? Laat het dan hieronder weten en wie weet zie je jouw verhaal terug in de fietsspecial in ACSI FreeLife 3-2019 die vanaf 4 april 2019 in de winkel ligt.

Bron: MPS, Tekst: Hans Kothe

Praat mee

Praat mee: Fiets de Duitse voetbalroute

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht