ACSI FreeLife

Menu

Duitsland wil grenzen met buurlanden openen

De controles aan de Duitse grenzen worden vanaf zaterdag 16 mei geleidelijk aan versoepeld. De Duitse regering streeft ernaar om vanaf 15 juni terug te keren naar ‘vrij reizen in Europa’.

Auteur
Timo de Boer
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Duitsland wil grenen opstellen - Foto: Timo de Boer

Versoepeling grenscontroles

Dit nieuws werd vanochtend bekend gemaakt door de federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.  De Duitse regering heeft met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk overeenstemming bereikt over een stappenplan. Vanaf zaterdag 16 mei zullen de controles aan de grenzen met de drie buurlanden worden versoepeld, maar nog niet worden stopgezet.

Als het besmettingsniveau het toelaat, zullen de grenzen vanaf 15 juni volledig opengaan. Met Luxemburg is een speciale regeling overeengekomen. Daar worden vanaf zaterdag 16 mei de grenscontroles al volledig afgeschaft. Over een soortgelijke oplossing wordt momenteel met Denemarken onderhandeld.

Vrij reizen nog niet zeker

Voor Oostenrijk is de grensopening met Duitsland zeer belangrijk, omdat het land sterk afhankelijk is van het Duitse toerisme. Of we vanaf 15 juni vanuit Nederland naar Oostenrijk kunnen rijden blijft echter nog de vraag. In Duitsland mogen de verschillende Bundesländer (deelstaten) zelf bepalen welke maatregelen nemen tegen het coronavirus.

Tussen Nederland en Duitsland vinden momenteel geen controles plaats, maar je mag enkel met een dwingende reden Duitsland in, toerisme is dat niet. De geplande grensopening tussen Duitsland en zijn buurlanden geeft in ieder geval hoop dat we er vanaf half juni weer op uit  zouden kunnen trekken.

Campings in Duitsland

In sommige deelstaten zijn campings weer (gedeeltelijk) open. Dit kan lokaal, ook in dezelfde deelstaat, weer anders zijn. De planning is dat eind mei in vrijwel alle deelstaten campings weer open zijn. Er is nog geen richtlijn voor campings in heel Duitsland. De verwachting is dat die in eerste instantie alleen voor kampeerders uit eigen land open gaan. Na 1 juni zijn misschien toeristen van buiten Duitsland welkom.

Praat mee

 1. Alex Engels

  Als in de betreffende landen de protocollen ongeveer hetzelfde zijn, zie ik geen enkel verschil of ik nu in Nederland naar een camping ga of naar bv Duitsland.
  Ambtenaren en overheden maken het onnodig ingewikkeld.

  Reageer
  2
  0
 2. V
  Vandevenne

  Ik woon in België en wil zo graag naar Nederland omdat mijn zoon en schoonfamilie daar woont, dus die grenzen moeten snel open of ik word crimineel en ga stiekem doen.
  En als iedereen in elk land zich goed aan de regels houden dan kan men ook reizen, want nu zitten we al gevangen vanaf februari. Het gekke is mijn man werkt in Nederland dus hij mag wel de grens over , dit begrijp ik echt niet. Ik wil naar mijn familie

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Duitsland wil grenzen met buurlanden openen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht