ACSI FreeLife

Menu

Duitse tolheffing: € 10 voor 10 dagen

Duitsland zou het ‘Oostenrijkse’ tolheffingsysteem in willen voeren. Er komt waarschijnlijk een vignet voor tien dagen dat ongeveer € 10 gaat kosten, meldt de Volkskrant.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
12
12
ReactiesPraat mee
autobahn

Daarnaast komt er mogelijk een vignet voor twee maanden en een vignet voor een jaar. Een jaarkaart zou dan rond de € 100 gaan kosten. De prijzen gelden voor personenauto’s. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor campers, vouwwagens en caravans.

Duitse tolheffing

Eerder werd al duidelijk dat de Europese Commissie geen bezwaren heeft tegen een Duitse tolheffing. Het wordt echter niet toegestaan dat alleen buitenlandse automobilisten tol moeten betalen; de Duitsers moeten ook een vignet plakken, maar worden gecompenseerd met een lagere wegenbelasting.

Kosten en baten

Er zijn twee zwaarwegende redenen voor Duitsland om tolheffing in te voeren. Inwoners van Zuid-Duitsland ergeren zich al jaren aan de heffing in omringende landen als Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië, terwijl deze automobilisten gratis gebruik kunnen maken van de Autobahn.

Daarnaast kampt Duitsland met achterstallig onderhoud. Wegen en bruggen zijn toe aan een renovatie en daar is geld voor nodig.

Belangrijke lobbyisten stellen vraagtekens bij de plannen. Het in stand houden van een tolsysteem kost jaarlijks ook tientallen miljoenen euro’s en het is maar de vraag of de tolheffing deze kosten dekt.

Praat mee

 1. R
  Rinus.Kools

  Rond winterberg staan veel Nederlanders met hun caravan op jaar plaatsen zij betalen ook toeristen belasting en moeten nu ook nog eens tol gaan betalen.
  En in Nederland staan veel Duitser die zich krom lachen omdat zij niets betalen maar wel op onze wagen rijden net zoals Polen,
  Roemenen,Bulgaren enzovoort

  Reageer
  2
  0
 2. J

  Ger, je zus woont in Aken dat is toch net over de streep ?
  Je blijft toch niet 10 dagen daar om de verjaardag te vieren?
  Dus 1x vignet is voldoende.

  Reageer
  0
  0
  1. W

   Joop, en als Ger nu eens naar de verjaardag wil van zijn zus en schoonbroer? En daar is meer dan 10 dagen tussen. Dan heeft ie er wel 2 nodig. Ik ben niet tegen het vignet maar dan overal en voor iedereen evenveel, ik kan mij vinden in een eenheidsprijs voor brandstof in gans Europa en nergens nog rijbelasting.

   Reageer
   0
   0
 3. GS
  Ger Starmans

  Mijn zus woont in Aken met haar man en kinderen. Als ik naar hun verjaardag wil gaan moet ik daar 2 keer € 10,00 voor betalen. Te gek voor woorden. Het lijkt erop dat Duitsland liever geen buitenlanders meer over de vloer wil hebben.

  Reageer
  1
  0
 4. hm
  henk. moors

  Wij wonen in de grensstreek en vindt het belachelijk dat wij hiervoor moeten betalen.
  Terwijl de inwoners van Duitsland hier vrij kunnen shoppen en hoeven niet te betalen.
  Ik voel me gediscrimineerd.

  Reageer
  1
  0
 5. JW
  J.N. Weber

  Het is zo jammer dat men over een Europese Gemeenschap spreekt. Voor mij is het slechts een naamgeving zonder enige betekenis. Ieder land heeft nog zijn steeds eigen wetten, regelgevingen en bepalingen, Voorbeelden zijn er in overvloed en te veel om op te noemen. Veelal worden de eigen bevolkingsgroep, ondernemingen en (semi-)overheden van een land in de Gemeenschap afgeschermd/beschermd door privileges en wet- c..q. regelgeving. In de meer dan 60 jaar dat men over één (1) Europa praat, onderhandeld en besluiten neemt, slagen de landen en politici er tot op heden nog steeds niet in een Gemeenschap te creëreren. Ik ben de mening toegedaan dat door de protectie, die in de landen van de Gemeenschap bestaat en ontwikkeld wordt, de overeengekomen eenheid uit elkaar drijft. Laten we nuchter worden, de doelstellingen van het één (1) worden van een Gemeenschap eens evalueren, daar de conclusies uit trekken en definitief, zonder aarzelen of goedpraten, naar gaan handelen. Het enige dat ik merk is dat er geen grenzen meer zijn en dat mijn Euro in meerdere landen uitgegeven kan worden. Meer dan dat merk ik niet. Ik ben nog steeds geen Europeaan, ook al ben ik in 1949 geboren. .

  Reageer
  1
  0
 6. FH

  Ik ben ervoor maar!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  In Nederland moeten we dan ook tol gaan heffen en de wegen belasting afschaffen.

  Alle buitenlanders die hier rijden lachen zich kapot.

  In Italië, Frankrijk Oostenrijk Zwitserland enz… heffen ze overal tol en alleen in dit land is Jan Kaas diegene die uitgemolken wordt.
  Laat ons ook eens wat doen met wegen belasting of tol voor alle buitenlanders en natuurlijk wijzelf ook
  Het moet niet zo zijn dat alleen WIJ uitgemolken worden.

  Reageer
  3
  0
 7. BJ

  Onmiddellijk ook ons land idem tolheffing invoeren. Dan betalen alle gebruikers mee. Voor eigen inwoners de motorrijtuigenbelasting verlagen. Waarom wij geen tolheffing berekenen aan buitenlanders en andere landen wel aan ons. Maak politiek eens goed wakker. Moeten niet achterblijven!!! Als automobilist betalen wij al ruim genoeg aan belastingen en heffingen. Het moet eens ophouden om leeggemolken te worden. Of komt de E.U. binnenkort ook met een toeslag motorrijtuigenbelasting, net als de provinciale opslag nu?

  Reageer
  3
  0
 8. MJ
  MART JANSEN

  SCHAF DE WEGEN BELASTING AF EN REKEN AAN DE BENZINE/DIESEL POMP AF DAN BETALEN WIJ IEDER NA RATO .

  Reageer
  3
  0
 9. P

  Eigenlijk zouden ze in de gehele EU een universeel systeem van tolheffing moeten maken met gelijke prijzen per km en dan de wegenbelasting drastisch verminderen maar voor ieder een evenveel zodat het op het principe komt vande gebruiker betaalt .

  Reageer
  2
  0
 10. h

  Dus Duitsers en ook andere landen die tol vragen aan Nederlanders ook tol laten betalen. Het zelfde bedrag als wij in hun land moeten betalen.

  Reageer
  2
  0
 11. M

  Waarom niet als in Zwitserland 32€ voor een jaar

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Duitse tolheffing: € 10 voor 10 dagen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht