ACSI FreeLife

Menu

Duitse lokale wegen tolvrij- Schultz toch ontevreden

Duitsland gaat definitief geen tol heffen op lokale en provinciale wegen. De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt komt daarmee tegemoet aan de kritiek van de CDU-afdelingen in de grensregio en de deelstaten die worden geregeerd door het sociaal-democratische SPD.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Politici in de grensregio vreesden voor economische problemen door uitblijvend toerisme.

Boodschappen en tanken in Duitsland

Goed nieuws voor de tienduizenden Nederlanders die regelmatig in Duitsland boodschappen doen of tanken want Dobrindt wil de tol voorlopig alleen invoeren op snelwegen en autowegen. Nederland is echter nog niet tevreden. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu geeft aan dat ze haar zorgen heeft geuit aan haar Duitse collega Dobrindt.

‘Ieder land heeft recht om tol te heffen, maar dan moet het wel eerlijk gebeuren’, aldus de minister. Zij doelt hiermee op het feit dat Duitsers worden gecompenseerd voor de tol via hun wegenbelasting, maar buitenlandse automobilisten niet.

Dobrindt heeft verzekerd dat het plan juridisch haalbaar en conform de EU-regels is. Maar de mogelijk discriminerende werking van niet-Duitse Europeanen door het beleid blijft een heikel punt. Schultz wordt hierin gesteund door onder andere Oostenrijk.

Kampeerders en andere toeristen

Voor kampeerders, andere toeristen en mensen die in Nederland wonen maar in Duitsland werken, en daarmee afhankelijk zijn van de snelwegen, is het probleem niet opgelost. Voor hen ziet het er niet goed uit. Minister Dobrindt heeft namelijk weinig bewegingsruimte; in het regeerakkoord is vastgelegd dat Duitsers zelf een tolsysteem mogen kiezen.

Sluipverkeer en verkeersveiligheid op lokale wegen

Duitsland gaat controleren of buitenlandse automobilisten de Autobahnen mijden om de tolheffing te ontlopen. Als dat zo is en het sluipverkeer op deze manier toeneemt, worden automobilisten op gewone wegen mogelijk alsnog tolplichtig. Of voor de grensregio dan nog steeds een uitzondering wordt gemaakt, is niet bekend.

De ANWB, die nog steeds tegen de invoering van de tol in Duitsland is, gaat de nieuwe Eurocommissaris van Transport vragen aandacht te hebben voor de gevolgen voor de verkeersveiligheid op de lokale en provinciale wegen in Duitsland. Wordt vervolgd.

Bron: NOS en NU.nl

Praat mee

Praat mee: Duitse lokale wegen tolvrij- Schultz toch ontevreden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation