ACSI FreeLife

Menu

Duik in de cultuur van Saksen-Anhalt

Vakwerkhuizen, tot in de puntjes verzorgde parken, kastelen en kerken. Kom jij dit het liefste tegen op kampeervakantie?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Bezoek dan deze vijf plekken in Saksen-Anhalt (Midden-Duitsland) deze zomer.

5x Saksen-Anhalt

1

In voetsporen van Luther

Volgend jaar viert Duitsland 500 jaar reformatie. Naar verluid spijkerde Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkapel in Wittenberg. Wie geen zin heeft in de festiviteiten rond het jubileum maar wel de historische plekken wil bezichtigen, kan de stad beter nu bezoeken. In de Stadskerk Onze-Lieve-Vrouwe werd ooit de eerste evangelische gebedsdienst gehouden. Maarten Luther predikte hier regelmatig.

De kerk herbergt bovendien het beroemde Reformatiealtaar van Lucas Cranach de Oude die in Wittenberg de hofschilder was van Frederik de Wijze. De Slotkapel is beroemd geworden door de kritiek van Luther op de handel in aflaten. Momenteel is deze kerk alleen van buiten te bezichtigen. Wel kun je de woonhuizen van Maarten Luther en Philipp Melanchthon bezoeken. Al deze vier gebouwen zijn door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Tip: in de maand mei wordt op de markt het bloemenfeest gevierd.

2

Ontdek romantische straatjes

De stenen bogen worden slechts verlicht door flakkerend kaarslicht. De schaduwen van de bezoekers dansen over de muren en het ruikt naar oud metselwerk. Het meest indrukwekkend van de vele romaanse kerken zijn de (ondergrondse) crypten, zoals die in de stiftskerk van Sint-Servaas op de Schlossberg, het symbool van de stad Quedlinburg.
In deze kerk vonden koning Hendrik I en zijn vrouw hun laatste rustplaats. Unesco heeft het gehele historische centrum van Quedlinburg uitgeroepen tot werelderfgoed. Het stadje geldt met zijn oude vakwerkhuizen als een van de belangrijkste vindplaatsen in Duitsland voor vakwerkbouw.

Omdat er in heel Saksen-Anhalt heel veel unieke bouwwerken uit de elfde tot de dertiende eeuw staan, is er in de jaren negentig van de vorige eeuw in deze oostelijke deelstaat de Straat van de Romantiek bedacht, een route in de vorm van een grote acht. Deze route verbindt circa tachtig bezienswaardigheden; de stad Maagdenburg ligt op het snijpunt van deze acht.

In naastgelegen dorpen vind je nog veel meer bezienswaardigheden. Als je per camper reist, kun je tussendoor dus nog veel meer ‘schatten’ ontdekken. Een ander monument is bijvoorbeeld de kloosterruïne Memleben met haar crypte waar ooit het hart van Otto de Grote is bijgezet. Verder zijn ook Halberstadt, Jerichow of Naumburg een uitstapje waard.

3

Boemelen in Maagdenburg

Maagdenburg geldt niet als een toeristische bestemming. Dat is eigenlijk jammer want deze hoofdstad van Saksen-Anhalt kent niet alleen een lange en bewogen geschiedenis, de stad ligt ook heel mooi aan de rivier de Elbe. Bij een kort bezoek moet je als het maar even kan de Dom van Maagdenburg bezoeken (ook wel Dom St. Mauritius und St. Katharina geheten).

Dit symbool van de stad geldt als de oudste bewaard gebleven gotische kathedraal in Duitsland. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort ook het Kunstmuseum Maagdenburg in het (romaanse) Kloster Unser Lieben Frauen en het Elbauenpark op een terrein waar eerder een grote tuinbouwtentoonstelling is gehouden. Jong en oud vinden hier tal van recreatieve mogelijkheden.

Tip: parkeer op de camperplaats Petriförder aan de Elbe. Van hier kun je lopend naar het oude centrum van de stad en deze standplaats is ook perfect voor een boottocht met de Weiße Flotte.

4

Wandel door Parklandschap Dessau-Wörlitz

Nergens anders in Duitsland vind je zo’n dichtheid aan werelderfgoed als rond het Parklandschap Dessau-Wörlitz. Het is veel meer dan een park met kastelen. Het geheel van Engelse landschapstuinen en architectonische hoogstandjes omvat 142 vierkante kilometer.

Tezamen vormt dit het Parklandschap Dessau-Wörlitz, dat door Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst te midden van het Unesco-biosfeerreservaat Midden-Elbe. “Het is hier eindeloos mooi”, schreef Goethe ooit aan Charlotte von Stein.
En: “Het trof me gisteravond diep dat de goden de vorst hebben toegestaan zich deze droom te creëren …”. De dichter doelt op Leopold III Frederik Frans van Anhalt-Dessau die hier aan het einde van de achttiende eeuw zijn droom verwezenlijkte van de inrichting van een landschap volgens de principes van de Verlichting.

Maar of je nu iets weet van het ontstaan of niet, in de zomer is het gewoon heerlijk om hier door het groen te wandelen en te genieten van het fraaie zicht op kastelen, kerken en andere bouwwerken. Tip: maak een vaart met de gondel om het Wörlitzer Park vanaf het water te beleven.

5

Het Bauhaus in Dessau

Er is bijna geen andere kunstrichting die onze ideeën over ontwerp en architectuur zo sterk heeft beïnvloed als de Bauhausschool die in 1919 onder leiding van Walter Gropius in Weimar ontstond.
Na een verkiezingsoverwinning van rechts op de Thüringer Landdag verhuisde de Bauhausschool naar Dessau tot de NSDAP daar in 1931 de gemeenteraadsverkiezingen won en de school sloot. In de tussenliggende jaren verrezen in Dessau een paar van de meest fascinerende Bauhausgebouwen van Duitsland. Naast het vroegere schoolgebouw en het bijbehorende complex verrezen ook in de stad een paar bouwwerken van deze vroegere avant-gardistische school in de architectuur. www.bauhaus-dessau.de

Tekst: MPS, Christiane Würtenberger
Foto: Sergey Kelin

Praat mee

Praat mee: Duik in de cultuur van Saksen-Anhalt

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation