ACSI FreeLife

Menu

Churfranken: Duitse wijnregio aan de Main

Wie op zijn vakantie eens goed wil genieten van de plaatselijke drank en maaltijden, zit in de Duitse regio Churfranken helemaal goed. Dit is een gastronomische topper aan de romantische oevers van de Main.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Churfranken

Als we dit schrijven zijn de druiven nog lang niet rijp. We moeten dus nog even wachten tot ze verwerkt als wijn in ons glas sprankelen. Het is warm in het Maindal. Als we onze wandelschoenen aantrekken, brandt de zon genadeloos op de druivenranken. Voordat er ook maar één druppel wijn vloeit, zal eerst menig zweetdruppel vloeien.

Bovenste puntje van Beieren

Churfranken ligt in Midden-Duitsland, in het bovenste puntje van Beieren en ongeveer op dezelfde breedtegraad als Luxemburg. We lopen vandaag een stukje van de Rotweinwanderweg, die ruwweg tussen het Spessartgebergte en het Odenwald loopt. Wie deze streek aan de benedenloop van de Main kent, weet dat hier de druiven op behoorlijk steile hellingen groeien. Best wel lastig voor de druivenboeren om op deze hellingen hun werk te doen, en ook lastig voor wandelaars om hier te lopen.

1.200 manuren per hectare

Wie hier met wijnkenner Reinhold Hillrich op stap gaat, heeft in ieder geval het juiste gezelschap. Hij is zelf gepassioneerd wijnboer, en weet alles over het kweken van druiven op steile hellingen. Hij neemt ons ook mee door zijn eigen wijngaard. Als er één is die weet hoeveel noeste arbeid er in elke druppel wijn zit, is hij het wel.

“Elke hectare wijnbouw op een steile helling als deze vergt zo’n twaalfhonderd manuren per seizoen”, vertelt Reinhold. “En dat is dan nog exclusief het intensieve onderhoud aan de rode zandstenen ondergrond.” Terwijl we langs de eindeloze rijen met druivenstokken lopen, hebben we steeds een geweldig uitzicht op de Main, die hier tussen Erlenbach en Klingenberg in een grote boog zijn weg zoekt.

De Rotweinwanderweg door de wijngebieden van Churfranken is totaal 79 kilometer lang. Elk stuk van de route heeft zijn eigen charme, maar natuurlijk heeft Reinhold Hillrich vandaag voor ons het mooiste stukje uitgezocht. Zegt hij.

Nóg meer

Nieuwsgierig welke culinaire hotspots Reinhold allemaal in petto heeft? In ACSI FreeLife 5-2017 lees je het hele verhaal en ontdek je wat Churfranken nog meer heeft te bieden.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Churfranken: Duitse wijnregio aan de Main

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation