ACSI FreeLife

Menu

Camperen in het Beierse Thermenland

Bij thermaal water denk je al snel aan IJsland. Heel wat dichterbij borrelt in Neder-Beieren op tal van plekken thermaal water omhoog. Bezoekers genieten in het thermale baden in het Beierse Golf- en Thermenland van de helende werking van dit water. Wat heeft deze sprookjesachtige regio in het zuiden van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren nog meer te bieden voor een rondreis met de camper?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Beierse Thermenland

Gele en groene zwemnoodles dobberen in een strook met stromend water in de Rottal Terme in Bad Birnbach. Het zijn buigzame hulpmiddelen voor de bezoekers die zich onder een strakblauwe hemel speels overgeven aan de heilzame kracht van het water. De grotendeels oudere bezoekers voelen zich hierbij zichtbaar goed.

5 badplaatsen

Het Beierse Thermenland is een samenwerkingsverband van thermale baden in het oosten van Beieren tussen de steden Regensburg en Passau: Bad Abbach, Bad Birnbach, Bad Füssing, Bad Gögging en Bad Griesbach. Deze vijf badplaatsen liggen in een prachtig landschap dat ideaal is voor een leuke tocht per camper.

Met jaarlijks zo’n 6,7 miljoen bezoekers staat deze regio inmiddels aan de top van de wellness- en spafaciliteiten in Europa. De thermale baden moeten zeker niet aangezien worden voor recreatieve zwembaden. Op glijbanen en soortgelijk vermaak hoef je niet te rekenen. Alles is op gezondheid gericht en bijna alle thermale baden hebben sauna’s om het hun gasten nog meer naar de zin te maken.

Zo is het Beierse Thermenland ontstaan

Het ontstaan van het Beierse Thermenland is een bijzonder verhaal. In 1938 werd er in het gebied rond Bad Füssing, Bad Griesbach en Bad Birnbach naar olie gezocht. Op een diepte van duizend meter stuitten de onderzoekers toen op warm zwavelhoudend water van 56 graden Celsius. Dit was in zekere zin de geboortedag van deze drie thermale baden. De thermale baden Bad Abbach en Bad Gögging langs de Donau hebben een andere ontstaansgeschiedenis. Daar in herstelden de Romeinse legionairs en keizerlijke na een drukke dag in het thermale water.

Boottocht over de Donau

Afgezien van de heilzame thermische baden heeft deze streek nog veel meer te bieden. Ons eerste uitstapje is per boot. Vanaf Kelheim maken we een boottocht over de Donau naar het klooster van Weltenburg. De rivier kronkelt zich door een romantisch landschap dat alle tinten groen vertoont. Onze bestemming is de Donaudurchbruch, een bijzonder nauwe doorgang van de rivier met langs beide oevers oprijzende rotspartijen.

Meestal gaat de tocht door naar het een paar honderd meter verder gelegen klooster Weltenburg. Maar omdat de waterstand van de Donau buitengewoon laag is, waardoor ons schip niet verder kan, keren we terug naar Kelheim. Het maakt ons niet uit. We bezoeken het klooster wel met onze camper. De parkeerplaats is groot genoeg en we stillen daar onze honger en dorst in de oudste kloosterbrouwerij ter wereld.

Voetbalgolf in het Beierse Thermenland

Het Beierse Thermenland staat niet alleen bekend om zijn thermale baden, maar ook om het grote aantal golfbanen. Puristen vinden het waarschijnlijk niets, maar wij verheugen ons in de ontdekking van een verwante maar onbekende sport: voetbalgolf. In het voetbalpark in Bodenkirchen gaat het er net zo aan toe als bij het klassieke golf, alleen wordt de bal nu niet met een golfclub maar met de voet verplaatst. Hetzij op een klein parcours zoals bij minigolf, hetzij op hele grote banen. Voor iedere leeftijdsgroep is er wat wils.

Fietsen langs de Donau, Inn, Isar, Rott en Vils

De volgende dag stappen we op de fiets. Er zijn tal van fietspaden langs de rivieren Donau, Inn, Isar, Rott en Vils. Ze hebben als voordeel dat je er niet bergopwaarts hoeft te fietsen. De meeste fietspaden zijn bijzonder goed aangelegd en je gaat er hooguit over wat lage heuvels of door rustieke dorpjes. Wie een heel lange tocht wil maken, kan op veel plaatsen een elektrische fiets huren.

Oversteek naar Oostenrijk

Wij starten onze fietstocht in Bad Füssing. Het fietspad langs de Inn voert van hieruit dwars door een beschermd vogelgebied. Uitkijkposten nodigen uit om de vogels te observeren. Bij de waterkrachtcentrale van Ering-Frauenstein steken we over naar Oostenrijk om langs de andere oever terug te fietsen. Het water ruist aan ons voorbij en de vogels kwetteren in koor. Wie zijn geluk in de natuur zoekt, is hier aan het juiste adres.

Campings met eigen thermale baden

Een ontspannen thermaal bad tot besluit van de fietstocht kan uiteraard geen kwaad. Om ons in een thermaal bad te kunnen ontspannen, hoeven we niet eens ergens naartoe te rijden. Sommige campings, zoals de fraaie Kur- und Feriencamping Max 1, hebben eigen baden met thermaal water. Terwijl de zon ondergaat, relaxen we eerst in een thermaal bad voordat we in de camper aan de tafel te gaan.

Bron: MPS, Tekst: Carolin Thiersch

Praat mee

Praat mee: Camperen in het Beierse Thermenland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht