ACSI FreeLife

Menu

Bonte bladeren in de Karwendel

Wanneer de bladeren bruin en rood kleuren, hoef je echt niet naar de Rocky Mountains om een indian summer te ervaren. Dat kan ook in het Karwendelgebergte op de grens van Tirol en Beieren.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen op de Engalm. De Engalm ligt midden in het zogeheten Alpenpark Karwendel. Je kunt er per auto alleen vanuit Duitsland komen en het is privé-eigendom. Al in het midden van de negentiende eeuw stichtten de boeren hier een coöperatie die nu, zo lezen we op de website, toebehoort aan tien boeren uit ‘het midden van de benedenloop van de rivier Inn’. De website biedt geen informatie over waar dit midden van de benedenloop van de rivier de Inn precies ligt, wie deze boeren zijn en of hun vrouwen ook iets te zeggen hebben.

Wandelroutes in de Karwendel

Tot de Engalm behoort niet alleen een hotel, maar ook een even buiten het dorp gelegen Gasthof dat ook kaas, boter en andere streekproducten verkoopt. De Binsalm ligt ook in de buurt. Er zijn veel wandelroutes die bijvoorbeeld uitzicht bieden op de Grote Ahornbodem met zijn vierhonderd jaar oude esdoornen. De esdoornen konden alleen hier groeien – zo zegt men –  omdat de grond hier tijdens de Dertigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw niet begrazen werd. Eerder maakten de koeien korte metten met alles wat maar een beetje omhoog kwam. Toen de veehouders na de oorlog terugkeerden, waren de bomen al te hoog om nog via koeienmagen omgezet te worden in melk, boter en kaas.

Beschermd natuurgebied

Het Karwendelgebergte ligt deels in Duitsland en deels in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het Duitse deel sluit aan bij de Beierse Vooralpen. Beide delen vormen een beschermd natuurgebied. Wandelaars kunnen kiezen uit 125 bergen die hoger zijn dan 2000 meter. De Bikkarspitze is met 2749 meter de hoogste berg. De toppen bereik je zelden via een pad. De beklimming ervan is dus alleen geschikt voor ervaren wandelaars.

Meer tips en informatie vind je in het uitgebreide reisverhaal over het Karwendelgebergte in het oktober/november nummer van ACSI FreeLife magazine. Bestel hem hier.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Bonte bladeren in de Karwendel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation