ACSI FreeLife

Menu

Biertje? Het Duitse bier viert feest

Duitsland viert dit jaar een wel heel bijzonder culinair feestje. Het Rheinheitsgebot voor bier bestaat precies 500 jaar.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Het Duitse bier is jarig

Tijd om te kamperen bij de plaatsen die een hoofdrol spelen in de Duitse biergeschiedenis.

Feestelijke slok

Wat hebben keizer Barbarossa en hertog Wilhelm IV met elkaar gemeen? In ieder geval hun voorliefde voor bier. Al in 1156 liet Barbarossa in Augsburg kwaliteitsnormen voor het bier vastleggen. En in 1516 deed Wilhelm IV er een schepje bovenop: tijdens de Beierse landdag werd het Reinheitsgebot voor bier een feit.

Bier mocht slechts bestaan uit water, hop en mout (het vierde ingrediënt gist kwam er pas later bij). Nu kun je natuurlijk zeggen: Ach, die Beiers houden gewoon van hun bier en ook hun voorliefde voor soms nogal zonderlinge eigen wetten is bekend. Maar dat is een beetje kort door de bocht.

Want ten eerste is dat Reinheitsgebot ’s werelds oudste warenwet die nog steeds van kracht is. En daarnaast zorgde die wet niet alleen voor een kwaliteitsnorm in Beieren, maar ook voor de populariteit van een drank die in heel Duitsland zijn gelijke niet kent. Daarom laten de Beiers het jubileumjaar 2016 niet zomaar voorbij gaan. Nu is hun Beierse Reinheitsgebot voor bier 500 jaar oud. Precies op 23 april, op de dag van het Duitse bier. Als dat geen reden voor een feestelijke slok is?

Zelf bier drinken

Maar waar neem je die slok? Bijvoorbeeld in het oude hertogdom Franken. In het noorden van de Duitse deelstaat Beieren vind je niet alleen de grootste brouwerijdichtheid ter wereld, maar ook talrijke biermusea die een kampeertrip extra bijzonder maken. Of reis af naar de Beierse stad Bayreuth. Daar ontrafel je de geheimen van de brouwer en ontdek je dat bier niet zomaar een drankje is.

In ACSI FreeLife 4-2016 gaan we in onze special Kamperen & Eten dieper in op de verhalen en legenden rondom het Duitse bier. Zo bespreken we 5 bierfabels en lees je nog veel meer tips over het hertogdom Franken en de stad Bayreuth. Zoals je van ons gewend bent voorzien van camping- en camperplaatssuggesties, kaartmateriaal en reisinformatie. Bestel het nummer hier.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Biertje? Het Duitse bier viert feest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht