ACSI FreeLife

Menu

Bezoek de mooiste tuinen in Duitsland

Alles groeit en bloeit en het seizoen voor de tuinenshows is weer geopend. Hier lees je over vijf mooie tuinen die je kunt bezoeken in je vakantie bij onze Oosterburen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Geniet van al het groen en wie weet doe je wel wat inspiratie op voor je eigen tuin.

1

Alzenau

‘Natuur in Alzenau’ is dit jaar het motto van de Beierse tuinshow in Alzenau. In het centrum van de stad zijn twee parken ingericht waar op negen hectare in het bijzonder de thema’s ‘energie’ en ‘samenwerken van generaties’ voor het voetlicht worden gebracht.

In het Generatiepark nodigen bijvoorbeeld een parcours met evenwichtsbalken, fietstrainers, op de grond aangebrachte schaakborden en jeu de boules-banen uit tot actief samenzijn. Het ‘Park van alle zintuigen’ stelt voelen, ruiken en proeven centraal. Je vindt er welriekende planten als vlinderstruiken, oregano, ridderspoor en tijm.

In het Energiepark staan duurzaamheid, hernieuwbare hulpbronnen en regeneratieve energie centraal. In de ‘Heetgebakerde tuin’ (foto) en de ‘Gedraaide tuin’ kun je de natuurelementen zon en wind ervaren. Entreeprijs volwassenen: € 60. Geopend van 22 mei tot 16 augustus 2015. Gartenschau-Alzenau.de

Campings in de buurt van Alzenau.

2

Hevelregio

De Bundesgartenschau (landelijke tuinshow) vindt dit jaar plaats in vijf steden van de Havelregio. Onder het motto ‘Van dom tot dom – de blauwe band van de Havel’ moeten de bezoekers nieuwe ideeën opdoen. De tentoonstelling begint in Brandenburg an der Havel, de meest zuidelijke stad.

Je vindt hier een overvloed aan rozen, nieuwe en historische plantensoorten en exposities in de St. Johanniskirche. In Premnitz vind je in een groene corridor en langs de rivierpromenade schaduwplanten en talloze grassen, een natuurpad en gewassen voor de ‘groene keuken’ (vegetarische keuken).

In Rathenow, Stölln en Havelberg wordt de show gestolen door optische verschijnselen en illusies, het vliegerpark en het nieuwe informatiecentrum Haus der Flüsse (Huis van de Rivier).Entreeprijs volwassenen: € 90 (voor alle locaties). Geopend van 18 april tot 11 oktober 2015. Parkeerplaatsen voor campers nabij de tentoonstellingsruimtes. Buga-2015-Havelregion.de

Campings in de buurt van de Havelregio.

3

Landau

De Landesgartenschau in Landau in Rijnland-Palts toont op een terrein van 27 hectare zo’n 1000 bomen, perken met wisselende beplanting en tal van verschillende tuinen. Vanaf een 25 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht op het terrein, de stad Landau en het prachtige Paltserwoud.

Ruim 2000 exposities en evenementen op velerlei gebied zorgen voor entertainment en afwisseling. Zangconcerten op het podium, popconcerten op het speelterrein en nog veel meer bieden elk wat wils. Kinderen kunnen in de ‘het groene klaslokaal’ een geheel nieuwe wereld binnentreden en daar een spannende en leerzame ontdekkingsreis maken. Entreeprijs volwassenen: € 15. Geopend van 17 april tot 18 oktober 2015, LGS-landau.de

Campings in de buurt van Landau.

4

Oelsnitz

De Saksische tuinshow wordt voor de eerste keer in het Ertsgebergte gehouden. Het terrein van een voormalig goederenstation is veranderd in een bloeiend landschap. Niet alleen het liefdevol gerestaureerde stationsgebouw en drie seinhuisjes herinneren aan het verleden, dat geldt evenzeer voor de rails op het terrein en de manier waarop die in het geheel zijn ingepast.

Zowel professionele tuiniers als hobbyisten komen dankzij de fraaie beplanting goed aan hun trekken. Een bijzonderheid hier is het zogeheten gradierwerk (in vroeger tijden ontworpen om water met een lagere zoutconcentratie toch geschikt te maken voor verwerking tot keukenzout in een zoutziederij). De lucht lijkt hier op zeelucht en is rijk aan heilzame mineralen.

Alleen al het in de buurt van een gradierwerk zijn, vermindert stress, verdiept de ademhaling en verbetert de stofwisseling. Een highlight van deze tuinshow is de bloemenhal met 16 wisselende exposities van bloemen. Entreeprijs volwassenen: € 14. Geopend van 25 april tot 11 oktober 2015. Landesgartenschau-Oelsnitz.de

Campings in de buurt van Oelsnitz.

5

Schmalkalden

‘Een tuinenreis door tijd en ruimte’ luidt het motto van de derde (deelstatelijke) tuinshow in Schmalkalden, gelegen in de driehoek van de deelstaten Thüringen, Hessen en Beieren. Wat tot voor kort nog desolate industrieterreinen waren, zijn nu het Westendpark, het Viba-park en het Stadspark.

Over het hele terrein vind je grasvelden, speel- en rustplaatsen, bloemperken, ‘tijdvensters’ met thematische informatie en experimentele tuinen. Door de terrasvormige aanleg van oevers krijg je ook goed zicht op het plaatselijke waterlandschap.

Een bijzonderheid van deze tuinshow is dat het historisch centrum van Schmalkalden in de tuinshow is geïntegreerd doordat het centrum mooi contrasteert met al het groen en ook doordat het terrein van de tuinshow fraai overloopt in de terrassentuin van Slot Wilhemsburg. Entreeprijs volwassenen: € 14. Geopend van 25 april tot 4 oktober 2015, Landesgartenschau-Schmalkalden.de

Campings in de buurt van Schmalkalden.

Praat mee

Praat mee: Bezoek de mooiste tuinen in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation