Zonder ook maar een geluidje te maken sluipt de lynx door het kreupelhout in het National Park Bayerischer Wald. Een beer scherpt zijn klauwen aan een boom, terwijl een wolf zich om haar kroost bekommert. In de verte draven een paar everzwijnen door het bos…
Op pad met de parkwachter
We hebben geluk dat we in het wildreservaat zo veel dieren voor de lens krijgen. Het zijn alle dieren die in deze streek thuishoren of thuishoorden, vertelt Siegfried Schreib, een gepassioneerde parkwachter. Hij werkt hier al sinds zijn 20e levensjaar; nu is hij 45. De ene keer begeleidt hij vroeg in de morgen een zonsopgangswandeling naar de top van de berg Lusen, een andere keer repareert hij hekken. Het werkend leven van een parkwachter is hier zeer afwisselend.
Waarom het Beierse Woud?
Voor onze caravanvakantie hebben we gekozen voor het Beierse Woud, een 100 kilometer lang middelgebergte dat zich uitstrekt tussen de Donau, het Bohemer Woud en de grens met Oostenrijk. Duitslands enige oerbos, het Nationaal Park Bayerischer Wald (Google Maps link), vormt het hart van dit gebied. Het park is 243 vierkante kilometer groot en is gesticht in 1970 onder het motto ‘Laat de natuur natuur blijven’. Die opzet is geslaagd.
De oudste snackbar ter wereld
Regensburg is de stedelijke toegangspoort tot dit mooie gebied. We genieten daar van de sfeer en bezoeken de historische Wurstkuchl, de oudste snackbar ter wereld voor een Bratwurst met zuurkool en brood waarbij we een biertje drinken. Daarna bezichtigen we in het oude middeleeuwse centrum de Dom van Regensburg, waarvan de torens naar verluid tot aan de hemel reiken.
Het mooie park bij de vorstelijke abdij van Sankt Emmeram verlokt ons om onze wandeling voort te zetten. De abdij is het grootste nog bewoonde kasteel in Duitsland.
Een actieve vakantie
Te voet of met de fiets, recreatief of sportief, vrijwel iedereen die op vakantie naar het Beierse Woud gaat, kiest voor een actieve vakantie. De Große Arber is met 1456 meter de hoogste berg. Het vertrekpunt voor een beklimming ligt bij het Grote Arbermeer. Het water glinstert er in het zonlicht alsof princes Lillifee er net haar toverstaf over heeft gezwaaid.
We ontmoeten steeds weer andere wandelaars en verbazen ons over hun uitrusting. De meest moderne GPS-trackers en zaklampen waarmee je een heel dorp kunt verlichten bengelen aan volgepropte rugzakken van de vele dagjesmensen. We zagen zelfs een keer een jachtgeweer uit een rugzak komen toen er een broodje voor de kinderen moest worden gesmeerd.
Borreltje bij de lunch
Een heel ander soort vrijetijdsbesteding vinden we bij Josef Schätzl. Na tientallen jaren burgemeester te zijn geweest van Ruderting in de Landkreis Passau ging hij niet met pensioen, maar dagelijks in de weer in zijn destilleerderij met nieuwe sterke drankjes en likeuren. Frambozen, peren, kweeperen en abrikozen – een heel assortiment van drankjes bereid met het zuiverste bronwater en zonder toevoeging van kunstmatige aroma’s.
Naast de drankjes genieten we van wildbraad uit het eigen hertenkamp, noedels en saus. Na het overvloedige maal – en de bijbehorende borrels – zijn we blij nog even te kunnen pauzeren voor we onze wandeltocht hervatten.
Een van de mooiste spoorlijnen in Duitsland
In de stromende regen staat Reinhard Fildhuth naast de Ilztalbahn en zwengelt de spoorboom omlaag zodat de trein veilig kan passeren. Het idyllische traject is 50 kilometer lang en loopt van Passau via Waldkirchen naar Freyung, het hoogstgelegen stadje in het Beierse Woud pal naast het nationale park. Het is een van de mooiste spoorlijnen in Duitsland.
Een paar jaar geleden is het treinverkeer er om bedrijfseconomische redenen gestaakt. Het is aan tal van liefhebbers en vrijwilligers te danken dat de spoorlijn nu in de zomer, in weekenden en op feestdagen weer in gebruik is.
De zon breekt door
Alsof we het hadden besteld, breekt de zon door als we op weg zijn naar de Spitzwaldkanzel, onze laatste wandeltocht. De weg ernaartoe loopt langs onze camping in Drachselsried. Boven op de top kijken we uit over eindeloze bossen, bergruggen en met glooiende heuvels. Er hangt een lichte nevel boven bergmeertjes en bergweiden. Daartussen vredige dorpjes. Het is mooi dat er nog vakantiebestemmingen zijn waar de natuur gewoon natuur is. |
Reistip #1: Glas blazen
Het Beierse Woud is de belangrijkste glasregio in Duitsland. Rond Frauenau vind je zowel traditionele als moderne machinale glasblazerijen waar van wijnglazen tot abstracte kunstvoorwerpen en alles daartussenin wordt geproduceerd. In de oudste glasblazerij van Duitsland, Freiherr von Poschinger, maak je in de historische ovenhal kennis met een oud ambacht. Sedert 1568 produceert de familie met de mond geblazen en handmatig bewerkte glazen. Als onderdeel van een rondleiding door de fabriek mogen de bezoekers zelf 1200 graden heet kristalglas blazen.
Reistip #2 Wandelparadijs
Het Beierse Woud wordt vaak gepresenteerd als Duitslands beste wandelgebied. Je vindt hier dan ook een schier eindeloos aantal wandelpaden. Sommige bergtoppen zijn meer dan 1300 meter hoog, zoals de Großer Falkenstein, de Großer Rahel en de Großer Arber. Alle wandelroutes zijn duidelijk gemarkeerd, zoals de Goldsteig, de 249 kilometer lange koningsweg in Beieren.
Bron: MPS, Carolin Thiersch