ACSI FreeLife

Menu

5 wijnactiviteiten in de nazomer

Wijn kun je uiteraard drinken. Maar er zijn nog veel meer wijnactiviteiten denkbaar. Zoals een wijnwandeling of het plukken van druiven.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

In het Duitse Hessen kampeer je dit najaar middenin het wijngebied bij vijf wijnactiviteiten.

5 wijnactiviteiten

1

Druiven plukken in de noordelijkste wijngaard

Het wijnbouwgebied Rheingau heeft een uitloper in het noorden van Hessen. Op de Böddiger Berg in Felsberg – de driekastelenstad in Noord-Hessen – vind je op 1,4 hectare druiventeelt. De traditionele wijnbouw was hier lange tijd niet mogelijk door oorlogen en klimaatverandering, maar nu worden hier onder de rechtsvorm van een vereniging Ehrenfelser- en Rieslingdruiven verbouwd. Het wijnjaar 2015 pakte bijzonder goed uit en bracht ongeveer 8800 flessen.

De jaarlijkse druivenpluk in oktober is – overigens niet alleen in Noord-Hessen – een bijzondere gebeurtenis. Wie het maken van wijn van het begin tot het einde wil meemaken, kan zich hier opgeven als helper. Er doen zo’n vijftig vrijwilligers mee aan de oogst, wat elk jaar weer een gezellig evenement is. Als beloning krijgen ze naast de bijzondere ervaring een goede verzorging van de inwendige mens en twee flessen Böddiger Berg.

Dichtstbijzijnde camping: Camping Fuldaschleife

2

Wandelen en wijnen op de Rheingauer Flötenweg

De Flötenweg voert langs tal van wijnboerderijen door de wijngaarden van Oestrich-Winkel, de grootste wijnstad van Hessen. Dit wandelpad dankt zijn naam aan de kenmerkende vorm van de wijnfles van Rheingau, de Rheingau-Flöte. Wandelliefhebbers kunnen uit vijf Flötenpaden kiezen met lengtes tussen de tweeënhalf en vier kilometer: het Winkeler-, Mittelheimer-, Oestricher- en Hallgartener-Flötenpad.

Alle vijf zijn ‘toevoerpaden’ naar het hoofdpad, het Quer-Flötenpad. Dit laatste pad voert door de wijngaarden van Hallgarten en loopt parallel aan de Rijn van Slot Vollrads tot aan Slot Johannisberg. Straußwirtschaften (tavernes die alleen open zijn in de oogsttijd), wijntavernes en restaurants langs het pad nodigen uit voor een natje en een droogje.

Dichtstbijzijnde camping: Camping Geisenheim am Rhein

3

Door vijf wijngaarden

Midden in het Unesco-Geopark Bergstraße-Odenwald (www.diebergstrasse.de ) biedt het belevenispad ‘steen en wijn’ met 70 stations een ontdekkingsreis met wijn, wijnsoorten, geologie en regionale flora & fauna als onderwerp. Op deze 6,9 kilometer lange wandeling door vijf wijngaarden maken de wandelaars kennis met een plaatselijke specialiteit: de rode Riesling.

De Riesling wordt hier in zijn oorspronkelijke vorm verbouwd, dat wil zeggen met een roodachtige schil. Start en eindpunt van het belevenispad is de Winzerbrunnen in het plaatsje Heppenheim in Zuid-Hessen. Een lijst met vragen kan tijdens de wandeling kinderen bij de les houden.

Dichtstbijzijnde camping: Camping Wiesensee

4

Voor de zeventigste keer wijn in Groß-Umstadt

Het wijnoogstfeest in Groß-Umstadt wordt al voor de zeventigste keer gevierd. Bezoekers van heinde en verre komen tussen 16 en 19 september naar het Odenwälder Weininsel (wijneiland), een wijngebied dat behoort bij de Hessische Bergstraße. De hier geoogste druiven vormen de grondstof van heel bijzondere wijnen die in Duitsland regelmatig in de prijzen vallen.

Een grote proeverij in het weekend ervoor vormt de opmaat voor een weeklang durend cultureel programma dat uitmondt in het wijnoogstfeest. De Bietjungfer op de historische Vierröhrenbrunnen (een fontein) op de markt fungeert tijdens het wijnfeest als drankbuffet. Tal van culinaire kraampjes op de markt en in de stegen, evenals wijnkelders en wijnlokalen nodigen uit om er even te verpozen. Hoogtepunten van het feest zijn de verkiezing van de wijnhoogheden en een grote optocht door het centrum.

Dichtstbijzijnde camping: Camping Odenwaldidyll

5

Dansvloer boven de fontein

In de eerste week van september begint in Bensheim het jaarlijkse Bergsträßer wijnoogstfeest. Van 3 tot 11 september staat dit wijnbouwdorp geheel in het teken van het alcoholische druivensap. Het feest wordt geopend met een proeverij in het gemeentehuis. Gedurende negen dagen is er een veelzijdig programma. De centrale locatie is de door vakwerkhuizen omgeven markt met een dansvloer boven de fontein.

In omliggende wijnboerderijen, Straußwirtschaften (tavernes die alleen open zijn in de oogsttijd) en wijnlokalen is het eveneens feest en alles bij elkaar kun je hier zo’n 160 wijnen van al de Bergsträßer wijngaarden proeven. Hoogtepunten van het Bergsträßer wijnoogstfeest zijn de optocht op 4 september met meer dan 100 fraai versierde wagens en muziek- en folkloregroepen, en op 10 september een schitterend vuurwerk op de Kirchberg.

Dichtstbijzijnde camping: Terrassen Camping Schlierbach

Tekst: MPS, Edda Welffenstein, foto: shutterstock

Praat mee

Praat mee: 5 wijnactiviteiten in de nazomer

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation