ACSI FreeLife

Menu

5 trekpleisters in Cuxland

Heb jij ooit in een veenpulpbad gezeten of de geheimzinnige drankjes van Ulex gedronken? Het gastvrije Cuxhaven en omgeving zit vol verrassende belevenissen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
cuxhaven

De betoverende landschappen en mooie zeegezichten maken Cuxland een gevarieerde kampeerbestemming voor cultuursnuivers, natuurliefhebbers en actievelingen. Wij geven je vijf redenen waarom deze bestemming in Noord-Duitsland niet op je verlangreislijstje mag ontbreken.

1

Liefde voor het landleven

Sinds 1795 worden in distilleerderij Ulex de fijnste sterke dranken geproduceerd. Het bedrijf ligt in Neuhaus, in de buurt van Cuxhaven. Voor oprichter Georg Ferdinand Ulex was de verbinding met de regio belangrijk. Hij koos er speciaal voor om specerijen te verwerken die gedijen op de kwelders langs de Noordzeekust. Welke rustgevende kruiden er in de matjestropfen zitten, is al acht generaties lang een geheim. Zelfs de stamgasten van het bijbehorende Brauhaus Alt Neuhaus om de hoek gaan het niet verklappen. Hier kun je ook van Cronemeyers hell en dunkel genieten, twee huisbieren die alleen hier worden geschonken.

Ook voor melkdrinkers heeft het landelijke Cuxland een streepje voor. In Cuxhaven begint de Melkhüs-route, vernoemd naar de uitsparingen langs de weg waar vermoeide fietsers kunnen bijkomen onder het genot van een glas verse landmelk van de boerderij. De route doorkruist Spieka-Neufeld en loopt naar Dorum en Neuenwalde. In melkhuis Biolandhof Fischer in Arensch kun je verschillende hartige producten proeven. Nog meer lekkernijen zijn te vinden op de Landfrauenmarkt in Ihlienworth. Elk tweede en vierde weekend van de maand kan je hier terecht.

2

De kruidige kustheide

Het strand en het wad trekken in Cuxhaven de meeste bezoekers. Ook de onontdekte kustheide valt niet te missen. Het is Duitslands grootste aaneengesloten heidegebied op het vasteland langs de Noordzee. De kustheide van Cuxhaven strekt zich uit van Duhnen tot voorbij Oxstedt in het zuiden. Direct achter Geest begint natuurpark Eichenkratt; een kleurrijke lappendeken van heide, kalkgrasland, veen en bossen. Hier groeien kraaihei en dophei. Het landschap ontstond in de middeleeuwen, als gevolg van de grote vraag naar hout voor de bouw van dijken en schepen. Tegenwoordig helpen grazers als heckrunderen, schapen en geiten om de verbossing in toom te houden.

Op de Altenwalder hei worden wilde paarden en bizons ingezet om begroeiing te beperken. Een bewegwijzerd routenetwerk met informatiepanelen en observatieplatforms voert door deze prachtige streek. Van de verschillende veenmoerassen in het Cuxland wordt het Deemoeras beschouwd als bijzonder gevoelig. Bij tijd en wijle stroomt er broodnodig zeewater binnen, wat ervoor zorgt dat kwelderplanten zout kunnen opnemen. Voor een veenpulpbad kun je terecht in veentherm Bad Bederkesa, onder meer voorzien van zoute thermische- en recreatiebaden.

3

Zuidelijke sferen aan de Noordzee

Hou je van uitgebreid zonnen, afgewisseld met een verfrissende duik in de zee? Dan ben je aan het strand en de boulevard van Duhnen op de juiste plek. Dit is ook een vertrekpunt voor de populaire tochten per paard en wagen en wandelingen over het wad naar het eiland Neuwerk.

Spabezoekers komen er al sinds 1816, toen hier Seebad Cuxhaven werd gesticht. Vervolgens verrezen hier prachtige villa’s in de typische spa-architectuur, die tot op de dag vandaag de aandacht trekken. Sinds 1964 is de stad landelijk erkend als Seeheilbad en daarmee het centrum van vakantieregio Cuxland. Met jaarlijks meer dan drie miljoen overnachtingen is Cuxhaven het meest bezochte kuuroord van Duitsland.

4

De maritieme musea

Het scheepsvaartmuseum in Bremerhaven trekt met haar indrukwekkende, originele schepen volle zalen. Hoogtepunten zijn de Hanzekogge uit 1380 en de raderstoomboot Meissen. Daarnaast kan je er scheepsmodellen en navigatie-instrumenten van civiele en militaire origine bewonderen. Ter afsluiting ga je mee op een spannende vaart door de minihaven op een zeesleepboot of een schip waarmee de kustwacht de visserij controleerde.

Scheepvaart is ook een belangrijk thema in het Heimatmuseum in moerasgemeente Geversdorf. Het museum is gehuisvest in het oude stadhuis. Bezoekers leren er aan de hand van de museumstukken hoe men hier vroeger aan de kust leefde.

Museum Windstärke 10 in Cuxhaven laat zien welke gevaren de Noordzee met zich meebrengt. Wrakstukken laten de geschiedenis zien van de ter ziele gegane schepen en hun functie. Een lichtinstallatie maakt het mogelijk om richting de bodem van de zee te duiken.

5

Gezond zwemplezier in weer en wind

Watt’n Bad is het nieuwe waterpark in Dorum-Neufeld. Het ligt direct aan de Noordzee en wordt gevoed door een zout- en zwavelhoudende bron. Na een wandeling over het wad in de door UNESCO als natuurerfgoed erkende Waddenzee, is het de ideale plek om te ontspannen. Waterratten kunnen kiezen tussen de Brodelbucht, met een prachtig uitzicht op de zee, of snelle glijpartijen in het grote golfslagbad. Naast een verwarmd overdekt zwembad is er ook een kinderzwembad. Onderwaterligstoelen zijn een van de vele andere verrassende mogelijkheden. Het zwembad biedt ook toegang tot het strand. De kleurrijke strandstoelen en het nabijgelegen hondenstrand zijn ideaal voor een langdurig bezoek met kinderen.

Campings in de buurt

Camping Am Bäderring in Cuxhaven ligt op een paar honderd meter van de Noordzee en kent daarnaast verschillende fietsroutes.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,4

Knaus Campingpark Wingst in Wingst is een terrassencamping die is gelegen in het bos en aan een meer.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,1

Bij Regenbogen Ferienanlage Bad Bederkesa in Bederkesa ben je als watersporter aan het juiste adres. De camping is het hele jaar geopend.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,8

Bron: MPS, Tekst: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: 5 trekpleisters in Cuxland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation