ACSI FreeLife

Menu

5 redenen voor kamperen in het Eemsland

Het Eemsland (Emsland in het Duits) ligt vlak over de grens rondom de rivier de Eems. In het noorden grenst Eemsland aan het Duitse Oost-Friesland. Voor camperaars is deze regio bijzonder aantrekkelijk. De Noord-Duitse regio heeft maritiem erfgoed, natuurparken in voormalige veengebieden en prachtige tuinen. Verder vind je er fiets- en wandelpaden en kampeerplekken vlak bij het water.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Eemsland

1. Het maritieme verleden opsnuiven

Van Haren tot aan de monding van de Eems is het nog bijna 80 kilometer, maar toch heb je op de rondweg Maritieme Meile het gevoel dat de zee vlakbij is. Al sinds de middeleeuwen kun je op de vele waterwegen van de Eems punters zien, kleine transportbootjes. In het scheepvaartmuseum in Haren kom je van alles te weten over de geschiedenis van de lokale scheepvaart. Je kunt hier ook een rondvaart over de Eems boeken of het Püntker Patent behalen: wie in een test blijk geeft van theoretische en praktische kennis over de scheepvaart krijgt een certificaat en een zeemansdoop. Verder stroomafwaarts ligt in Papenburg de bekende scheepswerf Meyer waar al sinds 1795 grote schepen worden gebouwd. In het bezoekerscentrum kom je van alles te weten over de bouw van cruiseschepen en kun je modellen van schepen bewonderen.

2. Molens en kastelen ontdekken

Dat het Eemsland vlak over de grens ligt, is onder meer zichtbaar aan de vele molens. Ooit stonden er honderden en daarvan beleven er vele behouden. Technisch gezien is de Hüvenermühle, vlak bij het plaatsje Hüven, een van de meest interessante. Deze molen combineert water- en windkracht. De molen kan worden omgeschakeld naar de kracht die het sterkste is. Er zijn niet meer veel van dit soort molens in Europa. Tijdens een rondleiding kun je zien hoe het windzeil wordt gericht en hoe het binnenwerk langzaam in beweging komt.

De kastelen van het Eemsland lichten meer sluiers van het verleden op. Kasteel Clemenswerth en zijn paviljoenen vormen tezamen het enige behouden jachtslot uit de tijd van de barok. Het ligt in een 42 hectare groot park. Gedurende het hele jaar worden hier evenementen georganiseerd zoals het Rozenfeest, een vossenjacht of de kerstmarkt. In Meppen staat het waterkasteel Dankern in een park met vakantiewoningen, een recreatiepark en een museum. In Gut Altenkamp in de gemeente Papenburg worden wisselende culturele en kunsttentoonstellingen gehouden. Landgoed Düneburg in Haren is een paradijs voor golfers.

3. Tuinen en flora

Bloemen zo ver het oog reikt. Tijdens een korte rondleiding door het Emsflower Erlebnispark in Emsbüren, een XXXL-tuincentrum, raken we niet uitgekeken. Op 38 hectare staan de kassen dicht tegen elkaar aan. Er worden gerbera’s en tomaten geteeld en bijen zijn onvermoeibaar aan het werk. Door de tropische tuinen fladderen exotische vlinders en kinderen putten zich uit op de overdekte speelplaats.

Na het bezichtigen van deze overtreffende trap van een tuincentrum, menen we dat niets ons meer kan verbazen. Fout gedacht! Ook in tal van particuliere tuinen en openbare parken treft ons de liefde van de Eemslanders voor tuinieren. Mooie voorbeelden zijn de Bauerngarten Rühle met een ‘snoeptuin’, de kruidentuin in Emsbüren of de Pastors Goarn in Vrees, een natuurtuin. De meest bijzondere boom van de regio staat in Heede. De duizend jaar oude lindeboom is een natuurmonument en met een omtrek van 19 meter heeft deze boom ook de dikste stam van Duitsland.

4. Het veen verkennen

Huiveringwekkend mooi. Het hoogveen dat naast heideland en bossen het landschap siert, was lange tijd een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Eemslanders. In Torfwerk Hahnenmoor nabij het dorpje Herzlake kun je meer over de turfindustrie te weten komen. De veenschool, de vroegere smederij van het in 1988 stilgelegde turfbedrijf, is het vertrekpunt voor rondleidingen. Volwassenen kunnen hier een veendiploma behalen en kinderen kunnen hun beste doen voor de titel ‘veenexpert’.

Een bezoek is vooral in het weekend aantrekkelijk als het café is geopend. Zeker op zondag als de oude locomotief van het veenspoor zijn rondjes draait over het oorspronkelijke tracé. Een andere mogelijkheid om je verder te verdiepen in de materie is het veenmuseum in Groß Hesepe. Het museum heeft de grootste ploeg ter wereld, op de knuppelweg wandel je gevaarloos over het veen, het café serveert regionale producten en de Siedlerhof heeft veel oude rassen van huisdieren. Hier start ook het 11 kilometer lange ervaringspad tot aan het aardolie en aardgasmuseum Twist. Het pad is zowel voor voetgangers als voor fietsers bedoeld.

5. Regionale geneugten

Met de vele cafés en Gaststätten die regionale gerechten op de kaart hebben, is de regio een soort Food-Mekka. Highlights tijdens onze reis waren het boerderijcafé ‘In’t Hürhus’ in Emsbüren, het ‘Alte Gasthaus Giese’ aan de oever van de Hase en het ‘Landgasthaus Backers’ in Twist. Voor niet-vegetariërs is de boekweitpannenkoeken met spek of de lamsworstjes van het Bentheimer Landschaap een aanrader.

Bron: MPS Tekst: Sophia Pfisterer

Praat mee

 1. AM
  A vd Meulengraaf

  In welke plaats in het Acsiboek kan ik een CAMPING vinden in Eemsland

  Reageer
  0
  0
 2. AM
  A vd Meulengraaf

  In welke plaats in het Acsiboek kan ik een CAMPING vinden in Eemsland

  Reageer
  0
  0

Praat mee: 5 redenen voor kamperen in het Eemsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht