Ideaal voor een kampeerweekend dus. Langer blijven mag natuurlijk ook.
Alle tips op een rij
Flaneren over de promenade
Een havenstad heeft altijd een beetje extra allure. Ook al ligt de glorietijd van de Bremer haven ver in het verleden, in de twaalfde eeuw, overal zie je stille getuigen van de zeehandel die hier ooit floreerde. Het water zelf is er natuurlijk ook nog en heeft zijn magische aantrekkingskracht behouden, zowel voor toeristen als voor locals.
De promenade nodigt uit tot flaneren en heeft een paar restaurants met leuke terrassen te bieden. Daar drink je dan uiteraard een Beck’s, het lokale bier. De zeehandel en het scheepsverkeer zijn ondertussen verhuisd naar zusterstad Bremerhaven – en blijven zo toch een beetje in de familie. Bremen zelf richt zijn pijlen tegenwoordig vooral op wetenschap en vooruitgang.
Bremerhaven ligt zo’n 60 kilometer ten noorden van Bremen aan de Noordzee en geeft je dat echte zeegevoel. Er valt veel te ontdekken, zoals het museum Deutsches Auswandererhaus, vele museumschepen en een dierentuin pal aan zee.
Stadsmuzikanten
De ezel zei tegen zijn vierpotige metgezellen: “Iets beters dan de dood vind je overal.” En zo zette hij samen met de hond, kat en haan koers richting Bremen, om daar stadsmuzikant te worden. Het bronzen beeld naast het raadhuis getuigt van dit bekende sprookje van de gebroeders Grimm, waarin overigens niet staat waarom ze überhaupt voor Bremen hadden gekozen – hoewel je enkel naar het raadhuis hoeft te kijken om dat te begrijpen.
Het raadhuis is een van de belangrijkste gotische bouwwerken van Duitsland, met een prachtige bogengaanderij en veel symboliek op de façade. Het gebouw staat uiteraard op de werelderfgoedlijst van Unesco, net als het Rolandstandbeeld op het plein tegenover de dom. Dit ongeveer zes meter hoge beeld staat al sinds 1404 symbool voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Bremen. Zijn blik is gericht op de St.-Petri-dom of kortweg Bremer dom.
De bijna 1000 jaar oude basiliek is de oudste kerk van de stad. Vanaf de uitkijkpost in de zuidelijke toren heb je prachtig uitzicht over de daken. Heb je met zoveel moois om je heen nog iets te wensen over? Raak dan net als zovelen de neus of voorpoten van de ezel aan en doe in stilte je wens…
Stad in een stad
Historische pakhuizen, musea, een jachthaven, winkels en terrassen aan de kade – daarvoor kun je terecht in de Bremer Überseestadt. De rivier Wezer begon meer en meer te verzanden, waardoor grote zeeschepen moesten uitwijken naar Bremerhaven en Überseestadt uiteindelijk in onbruik raakte. De ongeveer 300 hectare havengebied wordt nu in een razend tempo volgebouwd met aantrekkelijke woningen en kantoren, pal aan het water, met restaurants, event-locaties, een hogeschool voor de kunsten en het havenmuseum in pakhuis XI.
Deze zomer werd ook een park van 25.000 vierkante meter geopend. In 2025 zou Überseestadt helemaal klaar moeten zijn. De promenade langs de Wezer wordt doorgetrokken tot in het voormalige havengebied, waardoor de nieuwe “stad in een stad” net als veel andere bezienswaardigheden in Bremen ook met de voet bereikbaar wordt.
Historische wijk
Je weet bij aankomst gewoon niet waar je eerst moet kijken. Naar de betoverende, scheve vakwerkwoningen uit de vijftiende tot negentiende eeuw? In de kleine galeries en winkeltjes waar ze kunst voor alle smaken verkopen? Schnoor is een middeleeuwse wijk waar men vroeger onder meer zeilen en touw (“snoer”) voor de haven maakte. Tegenwoordig is het puur genieten om door de steegjes te slenteren en links en rechts een café, winkeltje of restaurant te bezoeken.
In het oude St.-Jakobus-pakhuis tonen mensen in historische klederdracht hoe het er eeuwen geleden in de wijk aan toe ging. De Bremer stadsmuzikanten mogen daar uiteraard niet ontbreken. Trek hoe dan ook genoeg tijd uit voor Schnoor. De sfeer is uitstekend en let vooral op de vele details.
Wetenschap tastbaar gemaakt
Wat is dát? Een walvis, een gestrand ruimteschip misschien? Het interactieve wetenschapsmuseum Universum is een echte eyecatcher waar je eerst even over moet nadenken – en dat is precies de bedoeling. Aan bonte special effects geen gebrek in het museum, zoals een heuse tornado (achter glas) en een aardbeving-bank.
In het EntdeckerPark (“ontdekkingsruimte”) zijn er 25 interactieve installaties, aangevuld met wisselende tentoonstellingen. Het Science Center van het museum is nog tot maart 2015 in verbouwing, maar het zal het wachten waard zijn: rond de thema’s mens, aarde en kosmos verrijzen ongeveer 300 interactieve museumstukken.
Copyright: MPS | Tekst & foto’s: Martina Sörensen