ACSI FreeLife

Menu

5 goede redenen voor het Spreewald (deel 2)

Het Spreewald tussen Berlijn en Dresden is erg aantrekkelijk. Het door Unesco beschermd natuurgebied biedt unieke natuur, groentespecialiteiten en gezellige boottochten over een waterwegennet van zo’n duizend kilometer. Daarnaast vind je er sportieve kano- en fietstochten en de unieke cultuur van de Wenden en Sorben.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Spreewald_fietsen

We geven vijf redenen om het natuurgebied in de voormalige DDR te bezoeken.

3. Boten

De rivier de Spree en de zijtakken trekken ook actievelingen. Je kan op pad gaan met kajaks, kano’s en canadezen. Als je je eigen boot meeneemt, vind je tal van plaatsen om de vaartuigen te water te laten – vooral bij de restaurants en cafés. Deze hebben een ruim aanbod in eten en drinken en bieden ook vaak overnachtingen aan voor tijdens meerdaagse tours. Op de website spreekapitaen.de plan je dergelijke reizen.

Je kan ook ter plaatse aan een boot komen. Het toerismebureau of de uithangborden helpen je bij het vinden van een verhuurpunt. Navigatieapparatuur werkt vaak niet in het afgelegen gebied. Je kan dus maar beter met plan en kaart vertrekken. Als je met de boot reist ben je aangewezen op zelfbedieningssluizen. De kinderen, adolescenten en zelfs volwassenen die assisteren bij de sluizen worden niet door de overheid betaald. Als ze je helpen, geef ze dan minstens € 0,50 sluisgeld.

4. Fietsen

Naast kahnen en boten zijn fietsen het beste vervoermiddel in het Spreewald. Auto, camper en caravan staan het best op de camping. Alle wegen – behalve de doorgaande – zijn niet erg breed en lopen vaak dood in een lus vlakbij het water. De fietser kan hier wel verder. Het kost je wel wat gesjouw om je fiets over de houten Spreebruggen te navigeren. Het fietsnetwerk is voorbeeldig aangegeven. De fietspaden dragen niet alleen rare nummers, maar ook grappige namen. De bekendste – hoe kan het ook anders – is de Augurkenroute. Deze loopt langs de augurkenvelden- en bedrijven.

‘Op uw augurken, klaar, af’

Als je je eigen fiets thuis hebt gelaten, kan je er een huren bij de vele verhuurpunten. Er zijn ook e-bikes. Ook zonder vervoersmiddelen heeft het Spreewald genoeg te bieden. Talloze wandelpaden liggen aan de rivier en bieden gevarieerd uitzicht over de omgeving en de mensen. Voor de echte sportievelingen heeft de plaats Burg iets speciaals in de aanbieding. Duitslands grootste gemeente organiseert de jaarlijkse Spreewald Marathon. Je kan kiezen tussen hardlopen, skaten, snelwandelen, fietsen en peddelen. Het startsein: “Op uw augurken, klaar, af!”

5. Sorben

Attente automobilisten herkennen de bestemming Spreewald al aan de bewegwijzering vóór de eerste boot in zicht komt. Grote delen van het Spreewald overlappen met het nederzettingsgebied van de Wenden en Sorben. Beide Slavische etnische groepen hebben hun eigen gebruiken en festivals, die zich concentreren rond Pasen. Osterreiten is een bekende religieuze processie. Deze is pompeuzer in het katholieke Bautzen dan in het protestantse Zerkwitz (Lübbenau). De mensen dragen er hun klederdracht, de kappen van vrouwen zijn het meest opvallende kenmerk. Ook in de zomer kan je de tradities ervaren. Musea bieden geweldige tentoonstellingen en interessante verdere informatie, zoals over de eiercultus en het kunstige versieren van eieren.

Deel 1

Op zoek naar die andere twee redenen om het Spreewald te bezoeken? Lees deel 1 en je weet precies wat dit gebied in de voormalige DDR nog meer speciaal maakt.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Klaus Zwingenberger

Praat mee

Praat mee: 5 goede redenen voor het Spreewald (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation