ACSI FreeLife

Menu

5 goede redenen voor het Spreewald (deel 1)

Het Spreewald tussen Berlijn en Dresden is erg aantrekkelijk. Het door Unesco beschermd natuurgebied biedt unieke natuur, groentespecialiteiten en gezellige boottochten over een waterwegennet van zo’n duizend kilometer. Daarnaast vind je er sportieve kano- en fietstochten en de unieke cultuur van de Wenden en Sorben.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Spreewald

We geven vijf redenen om het natuurgebied in de voormalige DDR te bezoeken.

1. Augurken

Een bardolino drinken kan overal. Niettemin gaan sommige wijnliefhebbers naar het Gardameer om de wijn direct van de producent te kopen. Daar genieten ze van de omgeving, bezoeken de bezienswaardigheden en doen aan lichamelijke inspanning.

Precies datzelfde is ook mogelijk voor de fan van de Spreewaldaugurk. Het streekproduct in glas en blik is niet overal in Nederland te krijgen, maar neemt in Duitsland de derde plaats in op de augurkenmarkt. Iedereen die deze augurk ooit heeft geprobeerd, is meteen verkocht. In het Spreewald zelf domineren ze het aanbod van alle horecagelegenheden.

Driehonderd jaar geleden werden de Nederlanders opgetrommeld om een ​​systeem aan te brengen in het wanordelijke labyrint van Spreewaldwateren. Zij introduceerden toen de augurk. Door de eeuwen heen heeft deze ingelegde groente naam gemaakt onder de Berlijners. Het benoemen van het Spreewald als Unesco-biosfeerreservaat beschermt niet alleen het landschap en flora en fauna. Ook krijgen plaatselijke voedselproductie en -verwerking bescherming. Naast de augurk vallen ook zowel eenvoudige als verfijnde visgerechten onder het kwaliteitszegel “Spreewald”. Een ander bijzonder voorbeeld is ‘roomkwark met lijnolie’, dat vroeger vooral bekend stond als armenkost.

Het augurkenmuseum

Het einde van de DDR kwam de augurkenproductie niet ten goede. Het waren uiteindelijk augurkspecialisten uit het Rijnland die de moed en het geld hadden om het Spreewald opnieuw een culinair gezicht te geven. En zo draait hier alles vandaag de dag weer om de augurk. Daarom is het niet verwonderlijk dat Spreewaldgemeente Lehde je uitnodigt in het augurkenmuseum. Hier leer je alles over de traditie van augurkenteelt en -verwerking, historische productiemethoden en nog veel meer.

2. Kahnen

Ze zijn de toeristische attractie bij uitstek – de houten en aluminium kahnen van het Spreewald. Het zijn platte gondelachtige boten zonder kiel. Ze zijn tot 9,5 meter lang en 1,9 meter breed. De oude traditionele houten modellen bieden plaats aan maximaal 18 personen. De aluminium boten waarop 40 personen passen, domineren tegenwoordig het aanbod. De mannelijke en vrouwelijke gondeliers zetten af en sturen met de viermeterlange punterboom. Over de diepte van de rivier doet een grap de ronde: ‘Wie in het Spreewald verdrinkt, is gewoon te lui geweest om op te staan’. Het water is meestal niet dieper dan de gemiddelde taille.

Dit geldt niet voor de hoofdstroom, de meren en in omgeving Unterspreewald.  In Spreewaldsteden zoals Lübben, Lübbenau en Burg wemelt het in de havens van kahn-tochtaanbieders. Het aanbod is breed. De meeste hebben drankjes aan boord, uitgebreider eten koop je bij de verschillende locaties aan de waterwegen. De rederijen bieden ook themavaarten, met namen als ontbijt, barbecue, koffie, wellness of maanlicht. Bij lage temperaturen aan het begin of eind van het seizoen kan je ook een tocht met haardvuur boeken. Alle tochten voeren je door wilde groene bossen, langs huizen en tuinen en langs weilanden met hun typische hooibergen.

Deel 2

Het Spreewald biedt meer dan alleen augurken en kahnen. Vanaf donderdag 18 januari 2018 lees je op deze website in deel 2 waarom het Spreewald de moeite van het bezoeken waard is.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Klaus Zwingenberger

Confidental Infomation