ACSI FreeLife

Menu

30 jaar Duitse hereniging in Mödlareuth

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat Oost- en West-Duitsland werden herenigd. Sommige steden waren net als Berlijn door de Koude Oorlog in twee delen gesplitst. Ook het dorp Mödlareuth, door de Amerikanen ‘Little Berlin’ genoemd.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Mödlareuth_Duitse hereniging

Vorig jaar vierden de Duitsers massaal het feit dat dertig jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Na de verschrikkingen van het Derde Rijk en de Tweede Wereldoorlog kreeg de Duitse burgerbevolking nog een derde catastrofe over zich heen, die nog eens 45 jaar duurde: Duitsland werd door de Koude Oorlog een verdeeld land waarvan de ene helft onder invloed stond van de Sovjet-Unie en de andere bij het vrije Westen.

Musea over hereniging

Oost-Duitsland (de DDR) en West-Duitsland werden een jaar na de val van de Muur weer één land – op zich al een opmerkelijke prestatie. En dus is het ook dit jaar weer feest bij onze Oosterburen. Ze zijn 30 jaar herenigd. Maar zo’n lange periode van verdeeldheid poets je niet zomaar weg. Er zijn diverse musea over de gebeurtenissen in 1989 en 1990. Een heel apart museum is het complete dorp Mödlareuth.

ZDF-serie Tannbach

Mödlareuth. Nooit van gehoord? Hoef je je niet voor te schamen. Er wonen maar 50 mensen in dit dorp op dertien kilometer ten noorden van de stad Hof in Opper-Franken, het noordelijkste stukje Beieren. Sommigen kennen wellicht de ZDF-televisieserie Tannbach, waarin het lot van Mödlareuth centraal stond.

Mödlareuth_Duitse hereniging

Strikt genomen bestaat Mödlareuth zelfs uit twee dorpen met dezelfde naam. Eentje ligt op het grondgebied van Thüringen, de andere in Franken/Beieren. “Dat is al zo sinds 1810,” vertelt Robert Lebegern, die het Deutsch-Deutsches Museum van het dorp beheert. “Maar dat was vooral om administratieve redenen.”

Beek als grens tussen oost en west

De Tannbach, een smal beekje van amper een meter breed dat dwars door het dorp stroomt, is sinds dat jaar de grens tussen het koninkrijk Beieren en de Vrijstaat Thüringen. Lebegern: “Het leven was volkomen normaal; gezinnen leefden samen, ongeacht aan welke kant van de beek.” Maar toen in 1949 het naoorlogse Duitsland werd gesticht, bleek …

Lees verder

Nieuwsgierig hoe het verhaal verder gaat? In ACSI FreeLife 3-2020 met daarin ook een dubbeldikke fietsspecial vind je het hele verhaal.

Bestel nummer

Praat mee

Praat mee: 30 jaar Duitse hereniging in Mödlareuth

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht