ACSI FreeLife

Menu

Naar het Graceland van Denemarken

Weidse en eenzame landschappen, gezellige plaatsen en verrassende hoogtepunten. Dat alles kom je tegen als je de Limfjord aandoet tijdens je kampeertrip in Denemarken. Welkom in Noord-Jutland, een regio met vele gezichten.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Het landschap is prachtig. Glooiende heuvels strekken tot aan de horizon, gemoedelijke koeien grazen in de open weilanden. De geur van bloeiende seringen overheerst. We zijn met ons gezelschap naar vrijwel het noordelijkste puntje van Denemarken gereden. Daar vind je de Limfjord, een van Jutlands bijzondere bezienswaardigheden.

Zeestraat

Deze 160 kilometer lange waterweg scheidt Noord-Jutland van de rest van het schiereiland. De westelijke monding bevindt zich bij Thyborøn aan de Noordzee. In het oosten mondt de Limfjord bij Aalborg uit in het Kattegat, de zee tussen Denemarken en Zweden. Eigenlijk is de Limfjord geen fjord, want hij is niet ontstaan door gletsjerijs. Het is eerder een sund, een zeestraat tussen twee landmassa’s. Hoe het ook zij, aan zijn schoonheid doet de naam niets af.

In de zomer is de omgeving van de Limfjord een paradijs voor watersporters. Kitesurfers zijn verzot op het stormachtige westen. Het oosten krijgt minder wind, wat de perfecte omstandigheden oplevert voor zeilboten, die bijna geruisloos door de golven snijden.

Kruidenbrandewijn

Ook is de regio bekend bij schaaldierenthousiastelingen en liefhebbers van zelfgemaakte kruidenbrandewijn. Op de Snapesroute langs de Limfjord proef je van de eeuwenoude brandewijntraditie. De stokerijen bevinden zich in kleine stadjes, kloosterruïnes en oude herenhuizen.

We genieten van de zonsondergang aan de oever van de Limfjord. Hiervoor is Nibe Camping Solyst op het Himmerlandschiereiland een uitgelezen plek. De camping ligt direct aan het water en is in de zomermaanden drukbezocht. Vanaf eind augustus is het beduidend rustiger. Het schurende riet aan de oever deint zachtjes op de wind en meeuwen schreeuwen in de verte.

Bliksembezoek aan Aalborg

Slechts een half uurtje met de auto verder, brengen we een bliksembezoek aan Aalborg. In de vierde stad van Denenmarken ligt de belangrijkste Limfjordhaven; ook zeeschepen kunnen hier aanmeren. Na een wandeling over de boulevard, bezoeken wij als nieuwsgierige toeristen het cultuur- en kenniscentrum Utzon Center. Experimenteren wordt hier aangemoedigd. Het gebouw uit 2008 is het laatste dat werd ontworpen door de Deense architect Jørn Utzon, beter bekend van het Sydney Opera House.

Vanaf de noordelijk gelegen Vikingbegraafplaats Lindholm Høje hebben we een geweldig uitzicht over de stad. De plek wordt beschouwd als het de oudste en best bewaarde Vikinggrafmonument van Denemarken. Het naastgelegen historische museum neemt ons mee het verleden in, naar de alledaagse wereld van de dappere Noormannen. Ook proeven we bier dat volgens Vikingmethode is bereid – zonder hop, maar met heidehoning, wilde gagelstruik en mout.

Picknicken aan het promenade

Met een combinatie van rust, ruimte, wind, vriendelijke mensen en grillige bestemmingen, weet de Limfjordregio ons voor zich te winnen. Zo lonkt de Mønsted Kalkgruber, het grootste kunstmatige aaneengesloten kalksteengrottenstelsel van de wereld. In het dorp Thisted gaan we op zeehondensafari naar het eiland Livø.

De meesterbrouwer in Thisted Bryghus laat ons smakelijk Limfjordbier uitproberen. Vanaf Thisted is het niet ver naar de ruwe Noordzee en het Thy National Park. Op ons verlanglijstje staat ook een tochtje naar de jachthaven van Skive, waar je op de houten promenade heerlijk kan picknicken.

Graceland van Denemarken

Op de terugweg komen we langs de stad Randers, waar de Memphis Mansion ligt. Graceland blijkt (ook) in Denemarken te liggen: deze Elvisvilla is een met liefde gemaakte reproductie van het Amerikaanse origineel. Het gebouw is zelfs nog groter dan het echte huis van de King of Rock ’n Roll, dat te vinden is in Memphis, Tennessee.

Duizenden kilometers ervandaan herbergt zijn Deense evenknie een uitgebreide collectie. Het is tot de nok gevuld met Elvismemorabilia, die door een toegewijde verzamelaar door de jaren heen bij elkaar zijn gesprokkeld.

Verschillende werelden

Op weg naar huis klinkt “Love Me Tender” uit de autospeakers. We proberen al onze indrukken te rangschikken. In hoeveel werelden kun je jezelf onderdompelen, op één enkele reis door Jutland? Of we het nu ook allemaal gezien hebben weten we niet. Maar dat komen we graag snel nog eens controleren op onze volgende vakantie in Denemarken.

Teksten foto’s: MPS, Jessica Mintelowsky

Praat mee

Praat mee: Naar het Graceland van Denemarken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation