ACSI FreeLife

Menu

Het Hans Christian Andersen Museum

De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Eendje en De Nieuwe Kleren van de Keizer: iedereen kent de sprookjes van Hans Christian Andersen. Deze zomer worden zijn beroemdste sprookjes opgevoerd in het Hans Christian Andersen Museum in Odense, een centraal in Denemarken gelegen stad op het eiland Funen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Hans Christian Andersen werd in 1805 geboren in deze stad als zoon van een schoenmaker. Als kind speelde Andersen graag met zijn poppenkast. Hij wilde de theaterwereld in maar werd helaas niet aangenomen bij de Koninklijke Theaterschool.

Sommige mensen zeggen wel dat het sprookje Het Lelijke Eendje autobiografisch is, omdat hij op zijn laatste school ook veel gepest werd maar toch goed terecht gekomen is. Het lelijke eendje werd een zwaan: Andersen leefde een lang leven waarin hij werd erkend als groots schrijver.

Sprookjes in het Hans Christian Andersen Museum

In het museum in Odense kun je alles te weten komen over deze beroemde Deense schrijver en zien waar hij vroeger als kind woonde. Het Hans Christian Andersen Museum vertelt over de man Andersen, zijn leven en zijn werk, en biedt een tijdsbeeld van de negentiende eeuwse wereld waarin Andersen leefde.

Sprookjesboeken

In 1827 debuteerde Hans Christian Andersen als schrijver van een gedicht genaamd ‘Het stervende kind’. Acht jaar later werd zijn eerste sprookjesboek uitgegeven. De sprookjes hadden vaak een dubbele bodem; ze waren voor kinderen te begrijpen maar voor volwassenen geschreven.

Zijn eerste boek bevatte hervertellingen van traditionele sprookjes; zijn latere boeken stonden vol met eigen verhalen die vooral geroemd werden omdat hij op een mooie wijze humor met tragedie vermengde.

Hans Christian Andersen werd na zijn dood in 1875 begraven in Kopenhagen.

Sprookjesparade in het Hans Christian Andersen Museum

Andersens beroemdste sprookjes worden door kindacteurs drie keer per dag opgevoerd in voorstellingen van ongeveer twintig minuten. Deze sprookjesparade, die plaatsvindt in de tuin voor het Hans Christian Andersen Museum, duurt nog tot 10 augustus. Het Hans Christian Andersen Museum is elke dag geopend tussen 10 en 17 uur. Meer informatie over het museum vind je hier.

Confidental Infomation