ACSI FreeLife

Menu

Eilandhoppen in Denemarken

Eilandhoppen in de Oostzee: van Seeland naar Lolland, Falster en Møn. ACSI FreeLife neemt je mee op een kindvriendelijke campingtrip van strand naar strand in het oosten van Denemarken.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Denemarken

We naderen het Deense Seeland via de Grote Beltbrug. Door de open ramen komt de geur van zout en zee ons tegemoet. Aan weerszijden van de brug stralen de kleurrijke vakwerkhuizen in de zon. In het vlakke land wisselen heide, duinen, bossen en moerassen elkaar af.

Spookhuis

We volgen de kustweg en bereiken Slot Dragsholm. Er worden griezelige verhalen verteld over de oude muren, die terug kunnen blikken op bijna achthonderd bewogen jaren. Ooit diende het slot als staatsgevangenis. De bekendste gevangene was Lord Bothwell, de derde en laatste echtgenoot van Mary Stuart. Hij zou er nog steeds door de zalen en muren spoken.

Verse sardientjes en stranden

Op het schiereiland Odsherred, de noordwestelijke hoek van Seeland, steekt de Odden-kerk stralend af tegen de azuurblauwe hemel. Hier vond de Deense zeeheld Willemoes zijn laatste rustplaats. In Havnebyen bloeit de visserij, op de kade worden bot en sardientjes uit de netten gehaald.

Vanuit Rørvig nemen we de veerboot naar Hundested aan de noordkust van Seeland. Hier vinden we de mooiste stranden: in de duinen horen we de branding ruisen, terwijl weer en wind het zand en het landschap steeds nieuwe vormen aan laten nemen.

Wandelschoenen aan

Deze keer laten we Kopenhagen links liggen en rijden we rechtstreeks naar de gemeente Stevns. We pakken de dagrugzak in, doen wandelschoenen aan en gaan naar Stevns Klint. De oude kerk van Højerup strekt zich dertig meter boven het water de lucht in. De toren loopt het risico in te storen, in 1928 verdween het koorgebouw al in zee.

De krijtrotsen van Møn

Nog steeds knaagt de zee onverstoorbaar aan de krijtrots. Op het strand beneden vinden we vuurstenen in vele vormen. Het eiland Møn ligt dichtbij de naburige eilanden Falster en Seeland. We willen dit slechts 35 kilometer lange eiland de volgende dag verkennen. Vanwege zijn honderd meter hoge krijtrotsen is het een van de meest aantrekkelijke bestemmingen van Denemarken.

Een onverharde weg slingert door een dicht beukenbos richting de vuurtoren. Na de toeristenfile wandelen we langs de turquoise zee. Kiezels en krijtbrokken knarsen onder onze schoenzolen.

Op naar Folster

We verlaten het eiland per veerboot vanuit Bogø. Deze veerveteraan levert zijn dienst alleen in de zomer en brengt ons in twaalf minuten naar Stubbekøbing op Falster. In de straten van de dromerige stad brengen toeristen en zeilers alleen in de zomer een beetje leven in de brouwerij. De vredige minihaven van Hesnæs wordt omringd door huizen met rieten daken. Het blijkt een goede bestemming voor vis direct van de kotter, enkele prachtige exemplaren wisselen er van hand.

Middeleeuwse strijd met katapult

Het Middeleeuwencentrum van Nykøbing staat al heel lang op ons verlanglijstje. Hopsakee, onze kleine heeft zo een maliënkolder aan, helm op zijn hoofd, een zwaard in zijn rechterhand en de ‘strijd’ tegen een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd kan beginnen. Precies om elf uur komen we aan bij de twee katapulten, elk twaalf ton zwaar.

Riddergevechten

Een net met tweeduizend kilo aan veldsteen dient als tegengewicht aan de kortere arm van het gevaarte. En dan wordt vanaf het uiteinde een 15 kilo zware kogel aan het luchtruim toevertrouwd, om een flink stuk verder in de Guldburg Sund te plonzen. Precies zoals het ruwe ridders betaamt. De riddergevechten zijn het hoogtepunt in het dagelijkse programma.

Lolland

Is Lolland meer dan alleen het doorreiseiland naar Kopenhagen of Zweden? Na een korte rit komen we aan in Nysted, de voorbeeldstad aan de zuidkust, die in de zomer uit zijn sluimering ontwaakt. Kleurrijke, liefdevol opgeknapte huizen in de Adel- en Fikergade nemen ons voor zich in.

Vanuit de kleine haven kijken we naar Slot Aalholm, vermoedelijk het oudste bewoonde kasteel ter wereld. Een schilderachtige landtong brengt ons naar Nysted Camping. Deze is rustig, schoon en slechts twee minuten lopen van het strand. Onze zoon strijkt er meteen op neer. Het is niet lang wachten op speelkameraadjes. Zo kunnen mama en papa ontspannen naar de branding luisteren en hun ogen af laten dwalen.

Deense spijzen

De dag begint met de morgenmad, met koffie, broodjes en nog veel meer. ’s Middags wordt frokost geserveerd – een gerecht van de dag of een buffet. Tip: probeer de gemarineerde haring. Aquavit of Gammeldansk, een bittere kruidenlikeur, zijn een smakelijk digestief. De warme avondmaaltijd wordt verrassend genoeg midag genoemd en varieert van hartige Deense pot tot fijnere cuisine. Bijna overal vind je steaks, knapperig gebraden varkensvlees, kip en vis in alle variaties. Daarbij eet je rode fruitgelei met veel room – heerlijk!

Bron: MPS, Tekst: Roland Jung

Praat mee

Praat mee: Eilandhoppen in Denemarken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht