ACSI FreeLife

Menu

De smaak van Herzegovina

ACSI kookt logo introZoete kersen, kruidige stoofpotjes, verse kaas, knapperig brood en de smakelijkste wijnen. Voor smulpapen die niet bang zijn om te verdwalen, is Herzegovina, het zuidelijke deel van Bosnië en Herzegovina, een perfecte kampeerbestemming. Redacteur Katinka ging er op culinaire ontdekkingsreis. Hier alvast een voorproefje van het artikel dat in ACSI FreeLife 5-2017 staat.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in Bosnie en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina ligt in de westelijke Balkan. Het land grenst aan Kroatië in het noorden en westen, Servië in het noordoosten en Montenegro in het zuidoosten. Het zuidelijke deel Herzegovina heeft een mediterraan klimaat en wordt vooral gebruikt voor landbouw. En dat zie je terug als je met je caravan of camper door het gebied rijdt.

Opengebarsten granaatappels

Bloeiende kersenbomen, opengebarsten granaatappels, valleien vol kool, maïs en granen. Om nog maar te zwijgen over de wijnranken. Een vriendin van mij woonde tot haar tiende in Bosnië en Herzegovina. Ze vluchtte vanwege de oorlog in de jaren negentig met haar broertje en moeder naar Nederland. Ik herinner me veel avonden bij haar thuis. Altijd een tafel gevuld met eten. Kaas, gedroogde worst en olijven waren altijd vaste gasten op het bord. Zij of haar moeder waren altijd druk in de keuken. Bosnië en Herzegovina stond mede daarom al een lange tijd op mijn wensenlijstje van kampeerbestemmingen. Waar komt die gastvrijheid en liefde voor eten toch vandaan?

Traditioneel gerecht

Op ongeveer vijftig minuten rijden vanaf Mostar en dicht bij de grens met Kroatië ligt de boerderij van de familie Maric. Ik ben uitgenodigd voor een kookworkshop op hun boerderij. Ieder krijgt zijn eigen tafel waar de paprika’s, uien en peterselie al klaarliggen om te worden gesneden. De 24-jarige Marko legt in het Engels uit wat de bedoeling is. Terwijl mijn buurman als een ware chef zijn ui snijdt, ga ik meer als een bourgondiër te werk. Vader Toni zorgt ervoor dat de gaspit aangaat. En dan is het de kunst om niet te snel de gesneden uit in de pan te gooien. Want, zo vertelt Marko, het is belangrijk dat de pan op de juiste temperatuur is. We maken een traditioneel gerecht uit de regio.

De smaak van Herzegovina

Benieuwd naar die smaken van Herzegovina? In ACSI FreeLife 5-2017 lees je het complete verhaal. Bestel hem nu alvast zodat je het blad 27 juni in huis hebt.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: De smaak van Herzegovina

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht