ACSI FreeLife

Menu

Camperen en beren spotten in Alberta

Met de camper of caravan toeren door het uitgestrekte Canada. Voor menig kampeerder is dit de droomvakantie. Carolin Thiersch, redacteur van het Duitse kampeertijdschrift ProMobil, deed het. Zij trok door de West-Canadese provincie Alberta. In dit ruige gebied zijn de beren nooit ver weg.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Alberta_camper

Wat maakt een kampeerreis door Canada zo bijzonder. Allereerst ervaar je de wilde schoonheid van de natuur. Je kijkt van een veilige afstand naar de beren. Je ontmoet echte cowboys en tot slot laat je ’s avonds bij het kampvuur alle belevenissen op je inwerken.

Van Galgary naar de camperverhuur

Met een lichte jetlag onder de leden verblijven we de eerste twee dagen van onze twee weken durende rondreis door Alberta in de drukte van Galgary, de grootste stad in de regio. We zijn erg enthousiast als we uiteindelijk bij de camperverhuur aankomen. Normaal gesproken gaan we altijd met onze eigen camper op pad, maar dat zit er nu uiteraard niet in.

Zware camper met veel pk’s

Uit de uitgebreide introductie blijken geen onoverkomelijke verschillen. Het belangrijkste verschil met het Europese vasteland is dat de trend om alles lichtgewicht te bouwen Canada blijkbaar nog niet heeft bereikt. Dit blijkt uit het interieur: echt houten meubilair, oven, porseleinen schalen en andere zware zaken die het gewicht flink opkrikken.

Ter compensatie beschikt het voertuig dan wel weer over voldoende pk’s om alles in beweging te houden. Het is dus niet meer dan logisch dat we flink inslaan om koelkast en opslagruimte te vullen met drinken en proviand. Ook de magnetronpopcorn mag uiteraard niet ontbreken.

Een van de mooiste wegen van de wereld

Het eerste deel van onze tour voert over de Icefields Parkway. Deze 232 kilometer lange sectie van de Highway 93 in het midden van de Rocky Mountains verbindt de resorts van Lake Louise en Jasper. Het wordt terecht beschouwd als een van de mooiste wegen ter wereld.

Daar zijn de beren van Alberta

We passeren turquoise bergmeren zoals het Peyto Lake, een intacte gletsjer, groene heuvels, ruige kliffen met sneeuw bedekte toppen, romantische rivieren en dichtbegroeide bossen. Mooier kan bijna niet.

Wanneer er een rij auto’s aan de kant van de weg staat geparkeerd is er meestal een beer in zicht, dat hebben we al snel door. De eerste keer dat er een opduikt is een speciale gebeurtenis. De beer is slechts een kleine stip aan de andere kant van de rivier, maar bezorgt ons toch een bijzonder gevoel. Er volgen nog snel veel meer van zulke ontmoetingen.

Laat de beren horen dat je er bent

Natuurlijk kun je niet uitstappen met een beer vlakbij. Toch mag je de buitenactiviteiten als wandelen of fietsen in Alberta niet missen. Beren zijn schuwe dieren en ze vermijden contact met mensen. Daarom gedragen we ons tijdens onze uitstapjes zoals de lokale bevolking en praten voortdurend luid met elkaar om onze aanwezigheid kenbaar te maken. De beren horen ons in een vroeg stadium aankomen en blijven op afstand.

Onvoorspelbaar weer in Alberta

Net zo wild als de natuur hier is, zo onvoorspelbaar gedraagt het weer zich. Plotseling bevinden we ons in een sneeuwbui. Gelukkig maakt de neerslag weer snel plaats voor de zon, die ons bijna onafgebroken de rest van de reis vergezelt. En zo verschijnt het turkooisblauwe Moraine Lake al snel weer in al zijn kleuren.

We rijden verder over de Trans-Canada Highway naar Banff National Park. Het plaatselijke middelpunt is het kleine stadje Banff. De gemiddelde leeftijd van onder de 38 jaar toont duidelijk aan dat het gebied in trek is bij jonge outdoor-enthousiastelingen. Of het nu gaat om klimmen, wandelen, fietsen, paragliden of wintersporten, het aanbod aan buitenactiviteiten is hier bijna onbeperkt.

Tips van de locals

We slenteren door verschillende outdoorwinkels, genieten van vers belegde bagels en warme chocolademelk en gaan in gesprek met een paar Canadezen. En zo blijkt maar weer dat de beste tips vaak niet uit reisgidsen komen, maar met je gedeeld worden door plaatselijke kenners. Als we beren van dichtbij willen zien, moeten we ’s middags richting Mount Norquay rijden, zeggen ze. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar uur later komen we aan bij het einde van de bergweg.

Berenmoeder met drie welpen

Er is in de verste verte geen auto te bekennen. Het lijkt echt om een geheime tip te gaan. Alleen de beren nog. En dan opeens, wanneer we langzaam terug willen keren, zien we een berenmoeder met haar drie welpen uit het kreupelhout tevoorschijn komen.

Zoals de kleintjes met elkaar stoeien en elke keer weer bij het rondhupsen over hun eigen poten struikelen, kan in schattigheid nauwelijks worden overtroffen. Mama beer wandelt ontspannen voor ze uit. Onze aanwezigheid lijkt ze helemaal niet te storen, dus kunnen we het kwartet gedurende een halfuur bewonderen. Wild van adrenaline rijden we uiteindelijk tegen de ondergaande zon terug naar de camping.

Red Rock Canyon

Absoluut een stop waard is bovendien het Waterton Lakes National Park, inclusief een sightseeing-tour naar de Red Rock Canyon. Later bezoeken we nog een rodeoshow, die heerlijk typerend is voor cowboyland Canada. Dan rollen we met gemengde gevoelens terug naar Calgary. Met deze intense natuurervaringen nog zo vers in het geheugen is het moeilijk voor ons om terug te keren naar de dichtbevolkte beschaving.

Bron: MPS, Tekst: Carolin Thiersch

Praat mee

Praat mee: Camperen en beren spotten in Alberta

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht