ACSI FreeLife

Menu

Weekendje weg naar de Europese kersthoofdstad

Heb jij deze feestmaand je zinnen gezet op een stedentrip in de buurt? Dan is Luik een aanrader. De Waalse stad aan de Maas is dit jaar uitgeroepen tot Europese kersthoofdstad. De kerstmarkt van Luik met ongeveer 200 kramen trekt ieder jaar zo’n twee miljoen bezoekers.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kerstmarkt_242918_Liege-VillageDeNoel-MarcheDeNoel_(c)WBT-J P Remy

Voor de Luikse kerstmarkt moet je in het centrum van de de stad zijn, op de Place du Marché en het ernaast gelegen Place Saint-Lambert. Op de kerstmarkt vind je naast de alom aanwezige kerstsnuisterijen allerlei streekproducten. Voor muziek moet je de Luikse kerstmarkt in het weekend aandoen. Dan wordt de kerstmarkt uitgebreid met dans, muziek en koorzang.

Geen kerstmarkt maar kerstdorp

Kerstmarkt is trouwens niet de juiste benaming voor dit evenement in Wallonië. Het gaat hier om een kerstdorp en dat is toch wel wat anders dan een kerstmarkt. Zo kom je in Luik een voltallige gemeenteraad tegen met burgemeester, wethouders (schepenen in het Vlaams) en raadsleden. Zij zorgen voor de folkloristische omlijsting van het evenement. Daarnaast heeft een kerstdorp een andere opstelling. De kramen zijn opgesteld in straatjes, steegjes en pleintjes met een gemeentehuis, kerk, postkantoor en sleepiste.

Schaatsen

Alle kraampjes gezien? Dan kan je op de overdekte ijsbaan op de Place de la Cathédrale de schaatsen onderbinden. De kerstmarkt is nog tot en met zondag 30 december geopend. De schaatsbaan is nog open tot en met zondag 6 januari. De openingstijden variëren van dag tot dag.

Laat je je kampeermiddel liever thuis of op de camping? Luik is goed bereikbaar met de trein. Vanuit TGV-station Liège-Guillemins sta je met het openbaar vervoer binnen twintig minuten op de kerstmarkt.

Tips voor weekendje Luik

Voor een weekendje Luik is het uiteraard zonde om alleen het kerstdorp aan te doen. Maar waar moet je zijn als je de stad alleen kent van het voorbijrijden? Reisjournaliste Rosanne gidst je graag rond in deze stad op iets meer dan twee uur rijden van Utrecht.

Andere kerstmarkten in de buurt

Ga jij liever naar een andere kerstmarkt, wel of niet in combinatie met een winterkampeertrip? Bekijk dan de top 5 kerstmarkten in de buurt.

Foto: ©WBT-J.P.Remy

Praat mee

Praat mee: Weekendje weg naar de Europese kersthoofdstad

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht