ACSI FreeLife

Menu

Volg een bierfietsroute in Vlaanderen

Zeg je Vlaanderen, dan zeg je speciaalbier. Onze Zuiderburen hebben het nét even wat beter begrepen als het gaat om het brouwen van de lekkerste bieren. Om die te ontdekken doen wij Nederlanders datgene waar wij dan weer het beste in zijn: fietsen langs de nieuwe bierfietsroutes in West-Vlaanderen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
fietsen

Er komen in de Westhoek vier nieuwe bierfietsroutes. De routes lopen over het grondgebied van Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Ieper en Diksmuide.

Een bierfles

Je fietst langs brouwerijen, volkscafés en hopvelden die jou het bierverhaal van het hoppelandschap leren kennen. Vanaf mei zullen er langs de routes borden worden geplaatst in de vorm van een bierfles. Hierop lees je informatie over wat je onderweg tegenkomt, aangevuld met anekdotes en verhalen over bier.

Bierfietsroute

1

Poperinge – Vleteren (33 kilometer)

Deze route start in het Hopmuseum in Poperinge. Hier kom je alles te weten over de levenscyclus en de geschiedenis van hop. Even verder leer je alles over het brouwproces van bier in brouwerij Sint-Bernardus. Tot slot breng je een bezoek aan de abdij Sint-Sixtus. In West-Vlaanderen schijn je het beste biertje van de hele wereld te kunnen drinken: de wereldberoemde Westvleteren trappist. De brouwerij zelf kun je niet bezoeken, maar in de schaduw van de Sint-Sixtus abdij vind je Café In de Vrede. Hier kun je het Westvleteren bier proeven.

2

Vleteren – Alveringem – Lo-Reninge (34 kilometer)

Deze route start bij het eindpunt van de vorige: Café In De Vrede bij de Sint-Sixtus Abdij. Van daaruit fiets je door het mooie Westhoeklandschap naar ’t Hof van Commerce. Hier eet je alles van het varken, van aan de neus tot aan de staart. De route leidt vervolgens naar Seizoensbrouwerij Vandewalle, de kleinste brouwerij van De Westhoek. Ook een bezoek aan de andere brouwerij, de Struise Brouwers, is de moeite waard. Deze werd in 2008 verkozen tot de beste brouwerij van de wereld. In hun schooltje serveren ze je 30 bieren van het vat.

3

Poperinge – (Vleteren) – Ieper (46 kilometer)

Deze lus bestaat uit een lange en een korte route. De lange route brengt je via de Sint-Sixtusabdij naar Ieper. De Kattenstad heeft ook heel wat te bieden op vlak van bier. De korte route leidt je langs de hopvelden meteen naar brouwerij Het SAS in Boezinge.

4

Diksmuide – Lo-Reninge – Alveringem (45 kilometer)

Deze route start op de Grote Markt van Diksmuide. Diksmuide heeft 2 brouwerijen: brouwerij Verstraete en De Dolle Brouwers. Van Diksmuide gaat de route naar Lo en Alveringem. Onderweg kom je langs nostalgische kroegen en oude brouwerijen.

De vier bierfietsroutes staan ook in een pocket. Deze is gratis te verkrijgen via de toeristische dienstbureaus of kan online worden besteld.

Kamperen langs de bierfietsroute

Vier bierfietsroutes: vier campings. Verspreid rond de vier routes, geeft ACSI FreeLife je enkele suggesties om te kamperen in de buurt. Want kamperen en fietsen is natuurlijk een gouden combinatie.

Camping Kindervreugde (Adinkerke)

Commentaar van de ACSI inspecteur: “Familiecamping. Klein maar bijzonder. Vlak bij duinen, natuurreservaten en Plopsaland. Ruime plaatsen in een landelijke omgeving.”

Camping Hoeve Maedelstede (Pollinkhove)

Commentaar van de ACSI inspecteur: “Echte West-Vlaamse actieve hoeve in een rustig polderdorp. Ruime kampeerweide met zwemmogelijkheid. Voor kinderen is er genoeg vertier, ook bij minder mooi weer. Gunstig gelegen voor een bezoek aan de slagvelden van WO1. Mooie stadjes in de omgeving (Ieper, Veurne, Diksmuide, Lo-Reninge) en zelfs Noord-Frankrijk is dichtbij.”

Camping Jeugdstation (Ieper)

Commentaar van de ACSI inspecteur: “Kleine, groene, pas aangelegde camping op loopafstand van het centrum van Ieper. Ernaast allerlei sportaccommodaties. Het hele jaar open voor kampeerauto’s.”

Camping Ypra (Heuvelland)

Commentaar van de ACSI inspecteur: “Een heel moderne familiecamping. Ook bijzonder geschikt voor groepen. Goede uitvalsbasis voor de ontdekking van de Westhoek.”

Meer info over de routes vind je op de website van Toerisme Westhoek.

Omdat kamperen en fietsen een gouden combinatie is, hebben we in ACSI FreeLife 3-2016 een special besteed aan fietsen. Stap op de pedalen en haal ons nieuwste magazine (of bestel hem online).

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Volg een bierfietsroute in Vlaanderen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht