ACSI FreeLife

Menu

Tentoonstelling Willy Vandersteen

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Willy Vandersteen geboren werd, de beroemde Belgische striptekenaar van Suske en Wiske. De briesende bruid, De sissende sampan en De zingende zwammen; de strip geldt nog steeds als de populairste in Nederland.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
willyvandersteen

Het Belgisch Stripcentrum in Brussel wijdt een grote tijdelijke expositie aan de striptekenaar en zijn uitgebreide oeuvre. De tentoonstelling ‘Willy Vandersteen vertelt’ loopt nog tot en met 1 september.

De verteller Willy Vandersteen

Vandersteens verhalen zijn rechtstreeks geïnspireerd op de volksliteratuur en zijn humor is niet vies van enige onzin. De auteur laat zien dat het stripverhaal een echte vorm van literatuur is, zij het getekend: “Ik heb mezelf altijd meer beschouwd als verteller dan als tekenaar. Ik vertel eerst graag een verhaal, of ik schrijf het op, voordat ik het ga tekenen.”

Na het succes van Suske en Wiske volgen al snel andere successen zoals De familie Snoek, Bessy, De Rode Ridder en Robert en Bertrand. Vandersteen stierf in 1990 op 77-jarige leeftijd. Op dat moment had hij met zijn studio’s meer dan 1800 albums geproduceerd.

Stripmuurwandeling Brussel

Echte stripliefhebbers kunnen na hun bezoek aan het Stripmuseum de stad Brussel verkennen aan de hand van het stripparcours. Op blinde muren van huizen zijn muurschilderingen van bekende stripfiguren aangebracht. Langs deze veertigtal muurfresco’s is een wandeling uitgezet.

Tijdens deze route kan je Kuifje, Asterix, Lucky Luke en vele andere striphelden op de gevels van de Brusselse huizen ontmoeten. Suske en Wiske vind je in de Lakensestraat. De plattegrond met de stripmuurwandeling is beschikbaar bij Toerisme België voor Wallonië & Brussel en aan te vragen via informatie@belgie-toerisme.nl.

Kuifje-wandelroute

In Brussel kun je ook een speciale TinTin ofwel Kuifje route volgen. De tocht voert je langs een groot aantal plaatsen die allemaal een rol gespeeld hebben in de strips De avonturen van Kuifje. Hergé, de geestelijk vader van de stripheld, woonde een groot deel van zijn werkzame leven in en nabij Brussel en het is dan ook logisch dat gebouwen in de stad en uit de omgeving hem inspiratie boden voor in zijn strips. Het parcours Kuifje in Brussel is via Google Maps te vinden en te volgen.

Voor meer informatie over de tentoonstelling ‘Willy Vandersteen vertelt’, kan je kijken op de website van het Stripcentrum. Een camping in de buurt van Brussel is hier te vinden.

Praat mee

Praat mee: Tentoonstelling Willy Vandersteen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht