ACSI FreeLife

Menu

Op verkenning in waterrijk Wallonië

Dit jaar vindt de ACSI FreeLife TestTour onder meer plaats in Wallonië. Hier in het Franstalige deel van België ligt een wereld vol waterrijk natuurschoon, schattige stadjes en culinaire weelde. Bovendien is het in de Ardennen heerlijk rustig. Reisreporter Nils Elzenga reisde voor de testteams uit en nam alvast een kijkje.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Wallonië_packraften_varen op het stuwmeer
Wallonië_Nismes_Fondry des Chiens

Weleens van een geoniem gehoord? Dat is een woord afgeleid van een geografische naam. Waaraan denk je bijvoorbeeld bij het woord ‘spa’? Aan een fles bronwater wellicht, al dan niet met bubbels. Of misschien aan een hotelsauna. Maar het is eerst en vooral een stadje in Wallonië.

Spa: Stad van het bronwater

“Al rond het jaar 1500, tijdens de renaissance, begon het water uit de vele bronnen van onze stad beroemd te worden”, zegt gids Gaëtan Plein. “Mensen schreven er allerlei geneeskrachtige kwaliteiten aan toe.” De kwieke zestiger met twinkelogen staat naast een van de driehonderd natuurlijke bronnen die ontspringen in de omgeving. Hij houdt een papieren bekertje onder de waterstraal.

“Proef maar eens.” Het smaakt naar Spa rood. Plein: “Dat komt door het koolzuur dat er in zit. Maar ook door de hoge concentratie mineralen. IJzer bijvoorbeeld.” Het gesteente onder de bron is er roestbruin van uitgeslagen.

Kuuroord in Wallonië

In de negentiende eeuw werd Spa zó bekend dat de plaatsnaam in het Engels ‘kuuroord’ ging betekenen. Beroemdheden kwamen er genezing zoeken van hun kwalen. Plein neemt ons mee naar een voormalig badhuis in het stadscentrum vernoemd naar de Russische tsaar Peter de Grote, van 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland.

Hij was daadwerkelijk een reus van meer dan twee meter, uitzonderlijk lang voor die tijd, maar worstelde met depressies en spijsverteringsproblemen. Daarvan zou hij in Spa zijn verlost. “Er komen hier nog altijd veel Russen”, zegt Plein. Binnen hangt een wandgroot schilderij waarop hij nog een hele trits groten der aarde aanwijst, zoals de filosoof René Descartes en de schrijvers Alexandre Dumas en Victor Hugo.

ACSI FreeLife TestTour 2019

Nieuwsgierig wat reisreporter Nils nog meer tegenkomt in waterrijk Wallonië? In ACSI FreeLife vind je het hele verhaal. In navolging van Nils reisden in augustus twee van de vier testteams van de ACSI FreeLife TestTour twee weken door Wallonië. Tussen medio december en medio januari blikt ACSI FreeLife op deze website uitgebreid terug op deze reis van de Actievelingen en de Gezinskampeerders.

Twee bestemmingen

Tot die tijd kun je je op deze website nog altijd tegoed doen aan de diverse blogverhalen en video’s van de Levensgenieters en de Cultuurliefhebbers . Als je dat al niet gedaan hebt! De ACSI FreeLife TestTour kende dit jaar met Wallonië en de Hanzesteden voor het eerst meerdere bestemmingen. De testteams Levensgenieters en Culturuliefhebbers maakten in augustus een uitgebreide toer langs verschillende Hanzesteden als Zutphen, Kampen, Harderwijk en Emmerich.

Praat mee

Praat mee: Op verkenning in waterrijk Wallonië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht